Macarons blijven toch mijn all time favorites… Ze zijn zooo lekker! Toegegeven, het blijft een niet zo eenvoudige klus. Het maken op zich is niet zo moeilijk eigenlijk, maar het is altijd bang afwachten hoe ze uit de oven gaan komen. Krijgen ze mooie ‘voetjes’? Blijven ze ‘plat’? Zullen ze barsten?

Het recept dat ik gebruikte voor deze Strawberry Cheesecake macarons is dat van de Franse macarons. Dit vind ik gewoon veel makkelijker en sneller dan ze te maken op basis van een zwitserse meringue (waar een juiste temperatuur belangrijk is).

Voor de vulling koos ik deze keer voor ‘strawberry cheesecake’. Héérlijk! Uitgebreid getest en unaniem goedgekeurd door mijn collega’s!

Tips nodig voor het maken van geslaagde macarons? Lees zeker ook mijn recept van de Macarons met chocolade ganache.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 45min rusten + 20 min bakken.
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Bakpapier (of macaronmatje)
  • Mixer
  • Zeef
  • Mengkom
  • Spuitzakken (x2)
  • Rond spuitmondje

Ingrediënten

Voor de macarons
  • 70 g amandelpoeder
  • 110 g poedersuiker
  • 2 eiwitten (+/- 70g) op kamertemperatuur, idealiter de dag op voorhand al uitgezet.
  • 40 g fijne witte suiker
Voor de vulling
  • 115 g roomkaas (philadelphia)
  • 60 g poedersuiker
  • 50 g gewassen aardbeien
  • 70 g boter (kamertemperatuur)

Instructies

Voor de macarons
  1. Op het bakpapier teken je in potlood cirkels (ik gebruik hiervoor een theelichtje, dat heeft de ideale grootte).
  2. Leg het bakpapier met de getekende kant naar onderen (de cirkels zullen doorschijnen) op een bakplaat.
  3. Verwarm de oven voor op 150°C.
  4. Klop de eiwitten tot stijve pieken samen met de fijne suiker.
  5. Zet aan de kant.
  6. Zeef het amandelpoeder en de bloemsuiker (in je zeef zullen de grootste stukjes amandelpoeder achterblijven, maak dit af en toe leeg en zeef verder zodat enkel de fijnste stukjes door de zeef gaan).
  7. Meng de gezeefde suiker en het amandelpoeder met een lepel.
  8. Schep nu 1/3de van het eiwit luchtig onder het amandelmengsel en voeg vervolgens de rest van het eiwit toe.
  9. Om te kijken of het mengsel goed is, moet het als lava van je spatel glijden. Meng niet te lang, want dan wordt het beslag lopender.
  10. Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje.
  11. Spuit nu toefjes op het bakpapier zodat je een cirkeltje vult (hou gewoon je spuitmondje in het midden van de cirkel en blijf spuiten tot de cirkel gevuld is. Je houdt je hand hierbij steeds op het midden van de cirkel gericht).
  12. Als alles gevuld is laat je de bakplaat 2 keer vanop 5cm hoogte op je aanrecht vallen, dit om de luchtbellen uit het beslag te krijgen.
  13. Laat dit nu 30 à 60 min op het aanrecht rusten (de rusttijd kan afhangen van de weersomstandigheden). Wanneer je met je vingertop de bovenkant aanraakt mag er niets meer aan je vinger blijven kleven. Dan kan je de schelpen in de oven te plaatsen. (je kan ondertussen al aan de vulling beginnen).
  14. Bak deze gedurende 15 à 20 min.
  15. Laat de schelpen volledig afkoelen voor je ze van het bakpapier haalt.
Voor de vulling
  1. Pureer de aardbeien met een staafmixer.
  2. Mix de boter zacht (+/- 5min).
  3. Doe er vervolgens de roomkaas bij en voeg geleidelijk de poedersuiker toe.
  4. Als laatste doe je er de gepureerde aardbeien bij.
  5. Laat de vulling opstijven in de koelkast (terwijl de macarons rusten of aan het bakken zijn).
  6. Zorg ervoor dat de vulling voldoende is opgestijfd. Dit kan 2u duren.
  7. Doe de vulling in een spuitzak en spuit deze op een (volledig afgekoelde) schelp. Dek af met een andere schelp.
  8. Bewaar de macarons in de koelkast want de vulling kan weer lopender worden als ze te lang uit de koelkast ligt.