Ga terug
Galaxy taart

Galaxy taart

Moeilijkheidsgraad : Uitdagend
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Nagerecht
Porties 18 personen

Equipment

  • 2 Mengkommen
  • 2 ronde bakvormen van 15 cm diameter
  • bakpapier
  • 1 Spuitzak optioneel
  • Paletmes
  • Smoother

Ingrediënten
  

Voor de cakes

  • 200 g harde margarine
  • 4 eieren
  • 300 ml karnemelk
  • 2,5 tl vanille extract
  • 250 g 1 op 1 suikervervanger (of gewone suiker)
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g amandelmeel
  • snufje zout
  • 2 tl appelciderazijn
  • 1,5 tl bakpoeder

Voor de gezouten karamel

  • 100 g 1 op 1 suikervervanger of witte suiker
  • 50 ml water
  • 45 g harde margarine of boter
  • 65 ml volle room
  • flinke snuf zout

Voor de zwitserse gezouten karamel botercrème

  • 150 g gezouten karamel (de hoeveelheid van hierboven)
  • 200 g eiwit 6 à 7 eieren
  • 250 g 1 op 1 suikervervanger of witte suiker
  • 600 g boter (geen harde margarine, maar échte boter)
  • zwarte, roze, blauwe en paarse kleurstof (ik gebruik gel kleurstof, dan heb je vaak maar een paar druppels van nodig).

Instructies
 

Voor de cakes

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de 2 bakvormen. Snij bakpapier op maat van de bodem uit en kleef deze onderaan de bakvorm. Snij eveneens stroken uit die je aan de binnenkant van de randen kleeft.
  • Klop de margarine goed zacht tot deze witter wordt (+/- 5 min.). Doe er de eieren bij en mix verder.
  • In een maatbeker doe je de karnemelk en vanille extract. Zet apart.
  • In een aparte mengkom doe je de droge ingrediënten: Zelfrijzend bakmeel, suiker(vervanger), amandelmeel en het zout. Voeg nu een 1/4de droge ingrediënten aan het eimengsel toe. Vervolgens doe je 1/4de van de karnemelkmengsel erbij. Wissel zo af tot alle ingrediënten gemengd zijn.
  • Doe het appelciderazijn samen met het bakpoeder in een kommetje en laat bruisen. Voeg het bij het beslag en mix nog kort.
  • Verdeel het beslag over de 2 bakvormen. Bak gedurende 30 min in de voorverwarmde oven. Controleer met een cakeprikker of saté stokje of de cakes klaar zijn. Laat eerst 15 min. afkoelen in de vorm alvorens ze uit de vorm te halen (en verder op een rooster te laten afkoelen).

Voor de gezouten karamel

  • Zie instructies: https://www.tartesyaya.be/taarten/salted-caramel/

Voor de zwitserse botercrème

  • Doe de eiwitten samen met de suikervervanger/suiker in een kom en laat deze au bain-marie opwarmen. Klop ondertussen het eimengsel met een garde. Van zodra de suikervervanger/suiker helemaal gesmolten is haal je de kom van het vuur. Dit duurt zo’n 5 à 10 min., je kan dit controleren door wat eiwit tussen wijsvinger en duim te nemen. Als je geen korreltjes meer voelt is het goed. Voel je nog wel de suiker-korreltjes, warm dan nog even verder op.
  • Klop nu het eiwit-suiker mengsel op tot stevige witte pieken (van meringue dus). Al mixend zal deze stilaan afkoelen. Wanneer het eiwit stijf is, voeg je er blokje per blokje de boter aan toe terwijl je tussen elke toevoeging goed mixt. Het is heel belangrijk dat je dit langzaam doet en niet ineens heel de boter erin kwakt. Op een bepaald moment lijkt het dat de botercrème begint te schiften, blijf rustig doormixen, het komt goed! Wanneer de botercrème een gladde structuur heeft, doe je er de gezouten karamel bij. Mix nog kort.

Voor het samenstellen van de taart

  • Snij de volledig afgekoelde cakes overlangs. Snij de 'bobbel' bovenop de cakes eraf zodat je 4 'platte' cakeschijven krijgen. Zorg ervoor dat je de cakes begint te stapelen op een cake karton of iets waarop je cake wil serveren. Want de taart achteraf nog verplaatsen wordt lastig.
  • Vul een spuitzak met botercrème en snij er de punt af. Spuit een laag van de botercrème op de eerste schijf (blijf +/- 0,5 cm van de rand wegen dek af met een volgende cake. Ga zo door tot je met de 4de cake afdekt.
  • ‘Plamuur’ de randen van de taart met de botercrème. Gebruik hiervoor een paletmes en strijk af zodat je een ‘naked’ cake krijgt. Dat noemen ze crumb free (zonder kruimels dus). Plaats de taart nu 15 min in de koelkast (en zet de botercrème ook even in de koelkast). Erna kan je de taart helemaal rondom rond (en bovenop) afsmeren met de overige botercrème (ik gebruik hiervoor een spuitzak).
  • Verdeel de overgebleven botercrème in 4 potjes (waar je 1 potje met wat meer botercrème vult). Het meest gevulde potje, kleur je zwart (de botercrème dus). De andere kleuren, gebruik je voor de andere potjes.
  • Smeer de verschillende soorten botercrème rond de cake en een dun laagje bovenop de cake. Strijk egaal met behulp van een smoother. Vul aan met behulp van de kleuren waar je het liefste kleurschakering wil. En strijk opnieuw open.
  • Op het einde doe je een beetje witte kleurstof in een kommetje. Voeg er 1 druppel water aan toe. Dompel een penseel in de witte kleurstof en spat deze met behulp van je vingers tegen de cake voor het 'ster-effect'. Een goed instructiefilmpje vind je hier: https://youtu.be/DLv5k__146A
  • Laat de taart nog minstens 2 u in de koelkast opstijven.
Trefwoord galaxy, suikervrij