Ga terug
Salted caramel popcorn cake

De ultieme Caramel Popcorn Dripcake

Laat je niet ontmoedigen door de lange ingrediëntenlijst en vele instructie-stapjes.
Deze beauty is zo de moeite waard!!
Voorbereidingstijd 1 uur 15 min
Bereidingstijd 40 min
Afwerking 45 min
Gang Nagerecht
Porties 20
calorieën 256 kcal

Equipment

  • 2 ronde bakvormen van +/- 15 cm Ø (en min. 8 cm hoog)
  • Meerdere mengkommen
  • bakpapier
  • Mixer
  • Maatbeker

Ingrediënten
  

Voor de cakes

  • 150 g boter
  • 3 eieren
  • 200 g Zùsto of gewone suiker (maar dan kan je geen rekening meer houden met de voedingswaardetabel)
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 120 g amandelmeel
  • 200 ml amandelmelk
  • 1 ½ tl vanille extract

Gezouten karamel

  • 100 g suiker
  • 50 g water
  • 45 g roomboter
  • 65 g volle room
  • snuifje zout

Pindakaasfrosting

  • 200 g eiwit (= 6 à 7 eieren)
  • 335 g witte suiker
  • 600 g boter
  • 2 tl vanille extract
  • 105 g pindakaas

Voor de karamel popcorn

  • 50 g maïs om te poffen neem hier 60 g gepofte maïs van
  • 3 el arachideolie
  • 100 g Zùsto
  • 40 ml water
  • 20 g boter

Instructies
 

Voor de cakes

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en beboter de 2 bakvormen. Snij bakpapier op maat van de bodem uit en kleef deze onderaan de bakvorm. Snij eveneens stroken uit die je aan de binnenkant van de randen kleeft.
  • Klop de boter goed zacht tot deze witter wordt (+/- 5 min.). Doe er de eieren bij en mix verder.
  • Voer er alle natte ingrediënten aan toe: amandelmelk en vanille extract. Mix verder.
  • In een aparte mengkom doe je de droge ingrediënten: Zelfrijzend bakmeel, de Zùsto en het amandelmeel. Doe dit nu schepje per schepje bij de rest terwijl je blijft mixen.
  • Verdeel het beslag over de 2 bakvormen. En zet gedurende 30 à 40 min in de voorverwarmde oven.
  • Laat eerst 15 min. afkoelen in de vorm alvorens uit de vorm te halen (en verder op een rooster te laten afkoelen).

Voor de gezouten karamel

Pindakaasfrosting

  • Doe de eiwitten samen met de suiker in een kom en laat deze au bain-marie opwarmen. Klop ondertussen het eimengsel met een garde. Van zodra de suiker helemaal gesmolten is haal je de kom van het vuur. Dit duurt zo’n 5 à 10 min., je kan dit controleren door wat eiwit tussen wijsvinger en duim te nemen. Als je geen korreltjes meer voelt is het goed. Voel je nog wel de suiker-korreltjes, warm dan nog even verder op.
  • Klop nu het eiwit-suiker mengsel op tot witte stevige pieken (van meringue dus). Al mixend zal deze stilaan afkoelen.
  • Wanneer het eiwit stijf is, voeg je er blokje per blokje de boter aan toe terwijl je tussen elke toevoeging goed mixt. Het is heel belangrijk dat je dit langzaam doet en niet ineens heel de boter erin kwakt. Op een bepaald moment lijkt het dat de botercrème begint te schiften, blijf rustig doormixen, het komt goed!
  • Wanneer de botercrème een gladde structuur heeft, doe je er de pindakaas bij. Mix nog kort tot de pindakaas goed onder de botercrème gemengd is.

De cake samenstellen

  • Neem er nu de volledig afgekoelde cakes bij. Heb je een bobbel bovenop je cakes? Snijf deze er dan af. Je wil namelijk platte egale cake-schijven krijgen. Snij de beide cakes overlangs, zodat je eigenlijk 4 cake-schijven krijgt.
  • Zorg ervoor dat je de cakes begint te stapelen op een cake karton of iets waarop je cake wil serveren. Want de taart achteraf nog verplaatsen wordt lastig. Smeer eerst een toefje botercrème op het cake karton en plaats er dan een laag cake op. Smeer nu telkens een flinke laag botercrème tussen de cakes. Tip: gebruik een onderkant van een cake om als laatste af te dekken (zo is de bovenkant van je cake vlak).‘Plamuur’ de randen van de taart met behulp van een paletmes en strijk af zodat je een ‘naked’ cake krijgt. Dat noemen ze crumb free (zonder kruimels dus). Plaats de taart nu 30 min in de koelkast. Erna kan je de taart helemaal rondom rond (en bovenop) afsmeren met de overige botercrème (je zal normaal nog botercrème overhouden, afhankelijk van hoe dik je smeert). Laat nog minstens 4 u koelen in de koelkast alvorens de drip aan te brengen (bij voorkeur een hele nacht).
  • Warm de gezouten karamel heel lichtjes op in de magnetron (20s op 600 W) zodat deze lopend wordt. Hij mag niet heet zijn! Haal de taart uit de koelkast en breng de karamel drip aan op de cake (bekijk eventueel een filmpje in mijn highlights op instagram onder de categorie 'Cake decoratie'.
  • Zet de taart nog even in de koelkast terwijl je de karamel popcorn maakt. Werk pas kort voor het serveren af met de popcorn anders wordt hij wak.

Karamel popcorn

  • Warm 3 el arachideolie op in een ruime kookpot en pof er de maïs in. Leg een bakpapier op een ovenplaat en stort er 60 g popcorn op.
  • Warm de Zùsto samen met het water op in een steelpannetje op middelhoog vuur. Roer er niet in! Stilaan zal het Zùsto mengsel beginnen borrelen, de Zùsto zal volledig oplossen en het goedje zal een geel-bruine kleur krijgen.
  • Doe er de boter bij en roer (nu mag je roeren) tot de boter is opgelost. Zet het vuur af en giet de karamel over de popcorn. Meng snel met een houten lepel. Laat volledig afkoelen.
  • Wanner de popcorn is afgekoeld, kan je hem in stukjes breken en er de taart mee decoreren.

Notities

  Energie (kcal) Vet (g) Verz. vet (g) Koolhydr (g) Eiwit (g) Vezels (g) Zout (g)
Voor 1/20ste (=+/- 90 g) 256 12,3 5,1 26,5 6,0 2,5 0,4
Trefwoord dripcake, gezouten karamel, salted caramel, verjaardagstaart