Ga terug
Gingerbread house

Gingerbread house

Moeilijkheidsgraad : gemiddeld
Het deeg moet een nacht in de koelkast (hou daar dus rekening mee).
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 35 min
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 6

Equipment

  • Deegrol
  • Vershoudfolie
  • Touw/koord
  • Spuitzak
  • (optioneel) fijn spuitmondje

Ingrediënten
  

Voor de koek

  • 250 g patisseriebloem
  • 150 g donker bruine suiker
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 snufje zout
  • 50 g honing
  • 100 g harde margarine of boter
  • 1 ei

Voor de royal icing

  • 1 eiwit
  • 200 g poedersuiker

Instructies
 

Voor de koek

  • Meng alle droge ingrediënten in een mengkom (patisseriebloem, donkerbruine suiker, natriumbicarbonaat, speculaaskruiden, kaneel en het zout).
  • Voeg er de honing, boter en het ei aan toe. Kneed tot een stevige bal.
  • Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg gedurende een nacht in de koelkast.
  • Print de template uit --> zie bovenaan in de tekst een link naar de template die ik gebruikte.
  • Voor de volgende dag: Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Bestuif het werkblad en de deegrol overvloedig met bloem en rol het deeg uit.
  • Knip je template uit en snij de vormen uit het deeg (ik gebruikte hier gewoon een scherp mes voor).
  • Met een fijn rond spuitmondje, of met de punt van je keukenmes, maak je gaatjes in het deeg. Bekijk de foto van het huisje goed. Je maakt 4 gaatjes in de voorkant en de achterkant. Doe dit enkel in de hoeken van de muur.
    In de muren (de 'sides') maak je in elke hoek een gat.
    Voor het dak, maak je slechts 2 gaten aan de uiteinden van de lange zijde. Het dak wordt enkel bovenaan vastgebonden en rust op het huisje.
    Maak de gaatjes groot genoeg! niet gewoon met een satéprikker. Er moet erna een touw door, en dat is wat gewriemel. Dus maak het jezelf niet te moeilijk.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Hou er rekening mee dat de speculaasjes in de oven nog wat uitzetten. Leg ze dus niet te dicht op elkaar.
  • Bak de speculaasjes gedurende 10 à 15 min in de voorverwarmde oven. De koekjes zullen nog een beetje slap zijn als je ze uit de oven haalt, ze zullen nog verder uitharden bij het afkoelen. De gaatjes zijn misschien ook terug wat dicht gebakken? Ga er dan nog eens met een tandenstoker door een ‘roer’ er een beetje in zodat je echt een ronde opening krijgt.
  • Nadat de koekjes zijn afgekoeld, steek je er best het touw al door (maar laat het huisje nog plat liggen). Eens ze versierd zijn, beschadig je makkelijk de icing.

Voor de royal icing

  • Mix het eiwit samen met de poedersuiker tot een stevige icing. Doe deze in een spuitzak met klein/fijn rond spuitmondje. Heb je geen spuitmondje? Knip dan het tipje van je spuitzak zodat er een kleine straal icing uit kan komen.
  • Versier de wanden, het dak en de voorkant naar wens.
  • Leg de touwtjes in een losse knoop en zet je huisje recht (je vraagt best even hulp om de wanden recht te houden terwijl je knoopt). Eens het dak aan elkaar geknoopt is, leg je het er los over. Et voilààààà je eigen mooie gingerbread house! :)
Trefwoord gingerbread, gingerbread house, Speculaas, speculaashuisje, speculoos