Ga terug
Wortelcake

Worteltaart 2.0

De ingrediënten zijn voor een taartje van doorsnede 10cm.
Wil je liever een grote springvorm van 18 cm gebruiken (of een langwerpige cakevorm), maak dan een dubbele hoeveelheid.
(verdeel het beslag over 2 springvormen indien je er een stapeltaart van wil maken)
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerecht
Porties 6
calorieën 338 kcal

Equipment

  • Springvorm van 10cm diameter - 3 stuks (of je kan ook 1 stuk gebruiken, maar dan moet je 3x bakken).
  • bakpapier

Ingrediënten
  

Voor de wortelcake

  • 200 g fijngeraspte wortel
  • 2 eieren
  • 125 g zonnebloemolie !gram en dus geen ml!
  • 1 tl vanille extract
  • 100 g lichtbruine suiker
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • snuifje zout
  • 1 tl kaneel
  • snuifje nootmuskaat
  • 70 g pecannoten grof gehakt

Voor de frosting

  • 65 g boter op kamertemperatuur
  • 50 g mascarpone
  • 50 g light roomkaas zoals philadelphia
  • 50 g poedersuiker

Instructies
 

Voor de wortelcake

  • Smeer die armpjes maar in en begin met het raspen van de wortels (niet te grof!). Zet opzij.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvormen in en bestuif met bloem.
  • Doe de eieren, de olie en het vanille extract samen in een mengkom en klop met een garde luchtig op.
  • Voeg er de suiker aan toe en klop verder tot alles goed gemengd is.
  • Doe er nu het zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel en nootmuskaat bij. Mix tot een glad beslag.
  • Voeg er uiteindelijk de geraspte wortels en de fijngehakte pecannoten bij en meng deze met een spatel onder het beslag.
  • Stort het beslag in de springvormen en bak gedurende +/- 40 min. in de voorverwarmde oven (check regelmatig eens met een cakeprikker, vork of satéprikker of de cake voldoende gebakken is).
  • Laat de cakes gedurende 15 min afkoelen in de vorm vooraleer je ze verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de frosting

  • Klop de boter romig (enkele minuten). Voeg er de roomkaas, mascarpone, vanille extract en poedersuiker aan toe en mix tot je een gladde frosting hebt.
  • Als de cakes volledig zijn afgekoeld, kan je er eventueel de 'bobbel' aan de bovenkant afsnijden met een mes (zodat je een vlak stuk krijgt). Smeer er 1/3de frosting op en bedek met een 2de laag cake. Smeer opnieuw 1/3de over de 2de cake en stapel er de laatste cake op. Smeer de rest bovenop de cake.
  • Werk eventueel af met pecannoten of stukjes wortel.

Notities

Voor een stukje van 80 g (ja ik weet dat dit taartje echt niet handig snijdt... maar niemand zegt je dat je een stukje niet in twee kan doen :) ). 
Koolhydraten = 25 g
Kcal = 338
Vetten = 24,3 g
Verz. vetten = 7,0 g
Eiwit = 4 g
Vezels = 1,4 g
Trefwoord worteltaart