Ga terug
Mokkasoezen

Mokkasoezen

moeilijkheidsgraad: uitdagend
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 18 minuten
Totale tijd 48 minuten
Gang Nagerecht
Porties 9

Equipment

  • Zeefje
  • bakpapier
  • Deegrol
  • Steelpan
  • Houten lepel
  • Uitsteekring om het deeg uit te steken (bij voorkeur 4 cm, maar mijn soezen waar gemaakt met een uitsteekring van 5,5 cm)
  • bakplaat
  • Spuitzak
  • Eventueel gekarteld spuitmondje

Ingrediënten
  

Voor het krokant korstje

  • 60 g harde margarine of boter op kamertemperatuur
  • 60 g patisseriebloem
  • 60 g Zùsto
  • 1 el ongezoet cacaopoeder gezeefd

Voor de soezen

  • 60 ml melk
  • 60 ml water
  • 60 g harde margarine of boter
  • 1 zakje oploskoffie 8 gram
  • snufje zout
  • 90 g patisseriebloem
  • 3 eieren

Voor het mokkabeslag

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml volle room
  • 60 g Zùsto
  • 1 zakje oploskoffie
  • 1 el heet water

Instructies
 

Voor het krokant korstje

  • Mix de margarine (of boter) zacht.
  • In een andere mengkom doe je de bloem samen met de Zùsto en het gezeefde cacaopoeder. Doe dit bij de margarine en kneed met je handen tot een deegbal. In het begin zal het wat droog aanvoelen, blijf vooral doorkneden, het komt goed!
  • Neem 2 vellen bakpapier en leg de deegbal erop. Rol deze uit tussen de vellen bakpapier tot enkel millimeters dik. Laat het geheel (deeg + bakpapier) gedurende een half uur rusten in de vriezer terwijl je het soezenbeslag maakt.

Voor de soezen

  • Leg bakpapier klaar op een bakplaat en verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de melk, water, margarine, oploskoffie en het zout in een steelpan. Laat de margarine volledig smelten en wacht tot het geheel lichtjes kookt. Haal de pan van het vuur en doe er de bloem blij. Meng met een houten lepel tot een deegbal. Zet opnieuw op middelhoog vuur. De deegbal zal nu een beetje sissen. Keer de deegbal wat om tot de bodem lichtjes begint aan te branden (er komt een korstje op de bodem van je steelpan). Dan is het goed en haal je het van het vuur. Doe de deegbal in een kom en laat minimum 15 min. staan alvorens je de eieren toevoegt. 
  • Voeg er één voor één de eitjes aan toe (zorg ervoor dat je deeg niet meer warm is, anders krijg je een omelet :)). En mix goed tussen elke toevoeging.
  • Doe het beslag in een spuitzak en knip een opening van 1 cm eraf. Spuit stevige toefjes op de bakplaat. Ik maakte toefjes van 5,5 cm grootte omdat mijn uitsteekring die grootte had. Al worden dat echt gigantische soezen :).
  • Haal het deeg uit de vriezer en steek er rondjes uit (met de uitsteekring) de grootte van een gespoten soes. Leg een stukje deeg bovenop de soes (zie foto)
  • Bak de soezen zo'n 18 min. in de voorverwarmde oven. Wil je controleren of ze gelukt zijn? Haal er dan 1 uit en leg deze op een afkoelrooster. Zakt hij in na zo'n 30s? Dan zijn de soezen nog niet voldoende gebakken en laat je ze nog enkele minuten verder bakken. Blijft hij mooi overeind, dan kan je de rest er ook uithalen.
  • Laat de soezen volledig afkoelen op een afkoelrooster.

Voor het mokkabeslag

  • Klop de room tot slagroom.
  • Mix in een andere mengkom de mascarpone samen met de Zùsto.
  • Los de koffie op in 1 el heet water en doe dit bij het mascarpone mengsel. Mix tot de koffie onder het beslag is gemengd.
  • Doe de slagroom bij het mascarpone beslag en mix op lage snelheid kort de slagroom onder het beslag.
  • Als de soezen volledig zijn afgekoeld kan je er de 'hoedjes' afsnijden met een scherp mes (of maak het jezelf nog makkelijker en gebruik een schaar). Doe het mokkabeslag in een spuitzak met gekartelde spuitmond en spuit toefjes beslag in de soes. Dek af met het hoedje.
Trefwoord mokka, Soezen