Ga terug
Unicorntaart

Unicorntaart met een speciale boodschap

Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 4 uur 35 min
Gang Nagerecht
Porties 20

Equipment

  • 2 ronde cakevormen van 15cm diameter
  • bakpapier
  • Spatel
  • Spuitzak (voorzie er zeker 4)
  • Spuitmondjes (ik gebruikte de 1M, 2D en 32 van Wilton)
  • Draaischijf voor het versieren van de cake (dit is onmisbaar als je het echt piekfijn wil doen. Ga je voor een ambachtelijke look, dan kan je deze achterwege laten ;))
  • Smoother om de randen strak af te strijken.

Ingrediënten
  

Voor de cakes

  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl zout
  • 200 g boter op kampertemperatuur
  • 250 g fijne witte suiker
  • 3 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 250 ml karnemelk
  • 1,5 el appelciderazijn
  • 1 tl bakpoeder
  • optioneel kleurstof voor het kleuren van de cakes

Voor de witte chocolade botercrème

  • 200 g eiwit = 6 à 7 eieren
  • 250 g witte suiker
  • 600 g boter
  • 150 g gesmolten witte chocolade

Voor de afwerking

  • suikerpasta in de gewenste kleuren van de hoorn, ogen en oren.
  • Tandenstokers en satéprikkers

Instructies
 

Voor de cakes

  • Verwarm de oven voor op 180°C. En vet de bakvormen in met wat boter. Knip bakpapier op maat uit (een ronde de grootte van de bodem en stroken voor de zijkanten). Kleef deze binnenin de vorm (dat zorgt ervoor dat je cake erna makkelijk uit de vorm komt). 
  • Zeef de bloem en meng met het zout. Zet apart. 
  • Klop (in een andere mengkom) de boter en de suiker zacht. Voeg de eitjes 1 voor 1 toe aan het botermengsel en klop goed na elke toevoeging. Voeg het vanille extract toe en mix verder. 
  • Zet de mixer op een lage snelheid en voeg om beurten het bloem-mengsel en de karnemelk toe. Eindig met de bloem.
  • Neem een klein kommetje en meng hier de azijn en het bakpoeder in. Laat even bruisen en voeg het toe aan het beslag (dit zorgt ervoor dat de taart nog luchtiger wordt). 
  • Optioneel: verdeel het beslag in 4 gelijke delen (je kan het afwegen als je het echt netjes wil doen). Voeg de gewenste kleurstof toe. 1 deel beslag liet ik gewoon zo en koos voor de andere 3 kleuren: roze, blauw en turkoois. Verdeel het beslag over de twee springvormen (indien je voor de verschillende kleurtjes koos, ga er dan even licht door met een vork of mes zodat je een gemarmerd effect krijgt).
  • Zet de cakes in de voorverwarmde oven en bak gedurende +/- 30 à 40 minuten. Prik er met een cakeprikker in om te controleren of de cakes voldoende gebakken zijn (hij moet er schoon uitkomen). 

Voor de witte chocolade botercrème

  • Hak de chocolade in gelijke stukjes en doe deze in een magnetron bestendige kom. Smelt de chocolade in de magnetron op laag wattage (600 W) en doe dit met intervallen van 30s waarbij je tussen elk interval door de chocolade roert. Ga zo door tot bijna alle chocolade gesmolten is. Als bijna alle chocolade gesmolten is, blijf je roeren tot ook het laatste beetje wegsmelt. Zet apart. 
  • Doe de eiwitten samen met de suiker in een kom en laat deze au bain-marie opwarmen. Klop ondertussen het eimengsel met een garde. Van zodra de suiker helemaal gesmolten is haal je de kom van het vuur. Dit duurt zo’n 5 à 10 min., je kan dit controleren door wat eiwit tussen wijsvinger en duim te nemen. Als je geen korreltjes meer voelt is het goed. Voel je nog wel de suiker-korreltjes, warm dan nog even verder op.
  • Klop nu het eiwit-suiker mengsel op tot stevige witte pieken (van meringue dus). Al mixend zal deze stilaan afkoelen. Wanneer het eiwit stijf is, voeg je er blokje per blokje de boter aan toe terwijl je tussen elke toevoeging goed mixt. Het is heel belangrijk dat je dit langzaam doet en niet ineens heel de boter erin kwakt. Op een bepaald moment lijkt het dat de botercrème begint te schiften, blijf rustig doormixen, het komt goed! Wanneer de botercrème een gladde structuur heeft, doe je er de gesmolten witte chocolade bij. Mix nog kort tot de chocolade goed onder de botercrème gemengd is.

Versieren van de cakes

  • Voor het maken van de hoorn, de ogen en de oren, verwijs ik je door naar YouTube. Als je hier zoekt op Unicorncake Horn dan vind je heel veel filmpjes die je prima uitleggen hoe je deze maakt. Bewaar ze tijdens het versieren van de cake in de koelkast. Dan wordt de suikerpasta hard en dit maakt het makkelijker om deze op de taart te plaatsen.  
  • Als de cakes helemaal zijn afgekoeld, snij ze dan doormidden (is de bovenkant opgekomen, snij deze er dan af zodat je ‘platte’ vlakken krijgt).
  • Zorg ervoor dat je de cakes begint te stapelen op een ondergrond waar je de cake op wil serveren (ik gebruik hier een kartonnen cakeboard voor). Want de taart achteraf nog verplaatsen wordt lastig. Smeer eerst een toefje botercrème op de cakeboard en plaats er dan een laag cake op.
  • Smeer nu telkens een laag botercrème tussen de cakes. Tip: gebruik een onderkant om als laatste af te dekken (zo is de bovenkant van je cake vlak). ‘Plamuur’ de randen van de taart met behulp van een paletmes en strijk af zodat je een ‘naked’ cake krijgt. Dat noemen ze crumb-free (zonder kruimels dus). Plaats de taart nu 30 min in de koelkast. Tijdens deze 30min kan je de botercrème ook mee in de koelkast plaatsen, maar zorg ervoor dat je hem zeker niet te lang erin zet. Want dan wordt hij te hard en moet je weer (lang!) wachten voor hij zachter wordt om verder te versieren. 
  • Erna kan je de taart helemaal rondom rond (en bovenop) afsmeren met de overige botercrème.
  • Plaats de hoorn, de ogen en de oren van de eenhoorn. 
  • Verdeel de overgebleven botercrème over verschillende potjes en kleur deze naar wens. Ik gebruikte 3 kleuren en gebruikte voor elke kleur een ander spuitmondje om er bloemen en toefjes mee op de taart te spuiten. 
  • Bewaar de taart in de koelkast.