Ga terug
Fault Line cake

Fault Line cake - verjaardagstaart

Moeilijkheidsgraad: uitdagend.
Tip : Maak deze taart als je tijd (en vooral geen stress hebt). Je geduld zal beloond worden!
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 dag 40 minuten
Gang Nagerecht
Porties 16

Equipment

  • bakpapier
  • Spuitzak
  • Draaischijf om je taart te kunnen versieren
  • 2 ronde bakvormen van 15 cm diameter
  • 2 kommen - voor de au-bain-marie
  • Verschillende mengkommen

Ingrediënten
  

Voor de cakes

  • 200 g vloeibare margarine dat is margarine in een knijpfles (bv van Solo, Becel, ...)
  • 4 eieren
  • 200 ml karnemelk
  • 2 tl vanille extract
  • 250 g Zùsto
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g amandelmeel
  • snufje zout
  • 1,5 tl appelciderazijn
  • 1 tl bakpoeder

Voor de zwitserse botercrème

  • 200 g eiwit 6 à 7 eieren
  • 250 g Zùsto
  • 600 g boter kamertemperatuur! Zorg ervoor dat de boter minstens 2u uit de koelkast staat.
  • 150 g witte chocolade

Voor de afwerking

  • potje sprinkels naar keuze
  • rolfondant indien je er een regenboog op wil zetten doe dit minstens een dag van tevoren.
  • eetbare verf

Instructies
 

Voor de cakes

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en beboter de 2 bakvormen. Snij bakpapier op maat van de bodem uit en kleef deze onderaan de bakvorm. Snij eveneens stroken uit die je aan de binnenkant van de randen kleeft. Dit zorgt voor 200% slaagkans dat die cakes heelhuids uit je vorm komt.
  • Klop de margarine samen met de eieren en mix verder.
  • Voeg er de karnemelk en het vanille extract aan toe en mix verder.
  • In een aparte mengkom doe je de droge ingrediënten: het zelfrijzend bakmeel, de Zùsto, het amandelmeel en het snufje zout. Doe dit nu schepje per schepje bij de rest terwijl je blijft mixen.
  • Neem een kommetje en doe hier het bakpoeder en appelciderazijn bij. Meng tot het begint te bruisen en doe dit bij het beslag. Mix nog kort tot dit onder het beslag gemengd is.
  • Verdeel het beslag over de 2 bakvormen. Tip! Gebruik eventueel bake-even strips (zie tekst in het artikel om te ontdekken wat dit is). En zet gedurende 30 à 40 min in de voorverwarmde oven (prik er eens in met een cakeprikker of satéstokje om te controleren of de cakes klaar zijn). Laat eerst 15 min. afkoelen in de vorm alvorens uit de vorm te halen (en verder op een rooster te laten afkoelen).

Voor de zwitserse botercrème

  • Hak de chocolade in gelijke stukjes en doe deze in een magnetron bestendige kom. Smelt de chocolade in de magnetron op laag wattage (600 W) en doe dit met intervallen van 30s waarbij je tussen elk interval door de chocolade roert. Ga zo door tot bijna alle chocolade gesmolten is. Als bijna alle chocolade gesmolten is, blijf je roeren tot ook het laatste beetje wegsmelt. Zet apart. 
  • Doe de eiwitten samen met de Zùsto in een kom en laat deze au bain-marie opwarmen. Klop ondertussen het eimengsel met een garde. Het zal in het begin wat klonterig aanvoelen, maar het komt goed! Van zodra de Zùsto helemaal gesmolten is haal je de kom van het vuur. Dit duurt zo’n 5 à 10 min., je kan dit controleren door wat eiwit tussen wijsvinger en duim te nemen. Als je geen korreltjes meer voelt is het goed. Voel je nog wel korreltjes, warm dan nog even verder op.
  • Klop nu, met een standmixer of een handmixer, het eiwit-Zùsto mengsel op tot stevige witte pieken (van meringue dus). Al mixend zal deze stilaan afkoelen. Wanneer het eiwit stijf is, voeg je er blokje per blokje de boter aan toe terwijl je tussen elke toevoeging goed mixt (zorg ervoor dat je boter op kamertemperatuur is!). Het is heel belangrijk dat je dit langzaam doet en niet ineens heel de boter erin kwakt. Op een bepaald moment lijkt het dat de botercrème begint te schiften, blijf rustig doormixen, het komt goed!
  • Wanneer de botercrème een gladde structuur heeft, doe je er de gesmolten witte chocolade bij. Mix nog kort tot de chocolade goed onder de botercrème gemengd is.

Het samenstellen van de taart

  • Wil je graag een regenboog op de taart als cake topper? Zorg er dan voor dat je dit een dag van tevoren doet. Zie instructiefilmpje in het artikel.
  • Als de cakes helemaal zijn afgekoeld, snij ze dan doormidden (is de bovenkant opgekomen, snij deze er dan af zodat je ‘platte’ vlakken krijgt).
  • Zorg ervoor dat je de cakes begint te stapelen op een ondergrond waar je de cake op wil serveren (ik gebruik hier een kartonnen cakeboard voor). Want de taart achteraf nog verplaatsen wordt lastig. Smeer eerst een toefje botercrème op de cakeboard en plaats er dan één van de cakes op. Smeer nu telkens een laag botercrème tussen de cakes. Tip: gebruik een onderkant om als laatste af te dekken (zo is de bovenkant van je cake vlak). ‘Plamuur’ de randen van de taart met behulp van een paletmes en strijk af zodat je een ‘naked’ cake krijgt. Dat noemen ze crumb-free (zonder kruimels dus). Plaats de taart nu 30 min in de koelkast. Tijdens deze 30min kan je de botercrème ook mee in de koelkast plaatsen, maar zorg ervoor dat je hem zeker niet te lang erin zet. Want dan wordt hij te hard en moet je weer (lang!) wachten voor hij zachter wordt om verder te versieren. 
  • Erna ga je de taart afsmeren. hiervoor verwijs ik graag door naar een instructiefilmpje dat ik online vond (zie artikel).
  • Werk de taart eventueel af met een caketopper. Zet nog minstens 4u in de koelkast alvorens op te dienen.

Notities

Het uitrekenen van de voedingswaarde voor deze taart heb ik aan mij voorbij laten gaan. Ik rekende voor 100 g = 12,5 g koolhydraten (voor mijn zoontje met diabetes type 1, is dit belangrijke info aangezien hij hiervoor insuline moet inspuiten). 
Trefwoord fault line, verjaardagstaart