Ga terug
Vegan mini magnums

Vegan Mini Magnums

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Allergieën: Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan
Voorbereidingstijd 25 minuten
Vriestijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 25 minuten
Gang Nagerecht
Porties 10 ijsjes
calorieën 220 kcal

Equipment

  • Mini magnumvormpjes (zie artikel met een link naar diegene die ik gebruikte)
  • 10 ijs-stokjes
  • Hakmolentje
  • Blender
  • bakpapier
  • Schaaltje/Bord om de magnums op te leggen

Ingrediënten
  

Voor het ijs

  • 200 g kokosroom uit blik uit één blik kokosmelk (zet dit eerst 1 nacht in de koelkast)
  • 75 g witte amandelen
  • 25 g pindakaas
  • 30 g ahornsiroop
  • snufje zout
  • 1 tl vanille extract

Vegan karamel

  • 90 g medjooldadels ontpit
  • 1/2 tl vanille extract
  • 25 g ongezoete amandelmelk gram en geen ml.
  • 10 g tahin
  • snufje zout

Voor de afwerking

  • 250 g vegan pure (of melk-)chocolade in stukjes (of gebruik meer chocolade als je voor een strakke afwerking wil)
  • hand noten naar keuze optioneel

Instructies
 

Voor het ijs

  • Zorg ervoor dat je de kokosmelk (uit blik) een nacht in de koelkast hebt gezet. Dit zal ervoor zorgen dat de room zich van het water zal scheiden. Je hebt enkel de bovenste (vastere) laag nodig.
  • Doe alle ingrediënten voor het ijs samen in een hakmolentje/blender en blend tot een gladde massa. 
  • Schep/giet het beslag in de vormen (30 g per ijsje), zorg ervoor dat je nog een randje over hebt (want daar komt de karamel op). Steek de stokjes in het beslag. Zet minstens 1u in de vriezer. 

Voor de vegan karamel

  • Leg de ontpitte dadels te weken in warm water (gedurende 5 minuten), zo worden ze malser en krijg je ze gemakkelijker fijngemalen. Doe deze in een hakmolentje of een blender (al werkt een hakmolentje voor deze kleine hoeveelheid makkelijker) samen met het vanille extract, de amandelmelk, de tahin en het snufje zout.
  • Maal tot een gladde pasta (schraap af en toe de randen).
  • Schep de karamel met een koffielepel over het ijs (10 g per ijsje). En zet opnieuw in vriezer gedurende minimum 4 uren. 

Afwerking met chocolade

  • Je wil bij voorkeur een gladde chocolade laag ? Dan raad ik je aan om meer dan 250 g chocolade te smelten en deze in een hoog smal glas te doen. Zorg er wel voor dat het glas breed genoeg is om een mini magnum in onder te dompelen.
  • Hak de chocolade in stukjes (van dezelfde grote, zo 1/2cm op 1/2cm) en doe deze in een magnetron-bestendig kommetje. Smelt de chocolade op laag wattage (600W) met intervallen van 30s. Roer de chocolade om tussen elke interval van 30s en zet weer in de magnetron voor 30s. Ga zo door tot de chocolade bijna volledig is gesmolten. Blijf dan roeren tot het laatste beetje ook wegsmelt.
  • Giet de chocolade in een hoog glas. Haal de magnums uit de vriezer en dompel ze één voor één onder in de chocolade (de chocolade stolt in no time! Snel zijn is de boodschap). Normaal heb je een kleine 20 g chocolade per ijsje. Leg ze op een bord/schotel bedekt met bakpapier. Strooi er eventueel nog wat nootjes over.
  • Bewaar de ijsjes in de vriezer en laat het smaken!

Notities

Per ijsje (van +/- 58 g)
Koolhydraten : 16,5 g
Kcal : 220 
Vetten : 14,5 g
Verz.vet: 7 g
Eiwit: 3,9
Vezels: 2,6
Trefwoord gezouten karamel, glutenvrij, lactosevrij, magnum, minimagnum, Vegan