Neem een steelpannetje en doe er de Zùsto, suikervrije glucosesiroop en citroensap in. Breng aan de kook tot 117 °C. (Gebruik hiervoor een suikerthermometer)
Klop ondertussen de eiwitten tot stijve pieken. Haal het steelpannetje van het vuur en giet de suikervrije siroop in een dun straaltje bij het eiwit terwijl je blijft mixen.
Klop 8-10 min op volle snelheid tot de meringue stijf en wat afgekoeld is. Schep er als laatste het vanille extract onder. Doe het schuim in een spuitzak.
Spuit het schuim in de chocolade schelp en laat nog een kleine cm over. Daar leg je een koekje op.
Schep met een lepeltje de overgebleven chocolade bovenop het koekje (als de chocolade te hard geworden is, warm dan nog heel kort, 20s, op in de magnetron op 600w). Strijk glad. Zet ze nog een uur in de vriezer om op te stijven. Als ze helemaal koud zijn, zijn ze gemakkelijker uit de vorm te halen.
Om ze te ontvormen: stroop je mouwen op! Maak met een mesje de chocolade los van de vorm. Probeer van bovenaf te duwen (op de punt) en trek de onderkant van de vorm voorzichtig over de eerste bobbel. Bij mij was die vorm binnenstebuiten gekeerd toen de flodeboller eruit kwam.
Werk af met goudpoeder (optioneel) en bewaar in een afgesloten bewaardoos.