Ga terug
Melocakes met gezouten karamel

Melocake met gezouten karamel

Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Gang Tussendoortje
Porties 21 melocakes
calorieën 123 kcal

Equipment

  • Stoomoven
  • bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Deegrol
  • ronde uitsteekvorm van +/- 4cm. (een omgekeerd eidopje kan ook dienst doen)
  • Stoomoven - of 'stoommand' van Tupperware (voor de magnetron)
  • Spuitzak

Ingrediënten
  

Koekjes van zanddeeg

  • 40 g harde margarine kamertemperatuur
  • 25 g suiker
  • 1/2 ei
  • snufje zout
  • 20 g amandelmeel
  • 90 g patisseriebloem

Gezouten karamel

  • 1/2 portie gezouten karamel zie recept --> https://www.tartesyaya.be/taarten/salted-caramel/

Schuimpjes en afwerking

  • 100 g eiwit
  • 50 g suiker
  • 10 g maïzena
  • 250 g chocolade - ik gebruikte de gold chocolate van Callebaut (deze heeft een karamel smaak)

Instructies
 

Koekjes van zanddeeg

  • Klop de margarine mals met een mixer of k-stuk van je keukenrobot
  • Voeg er de suiker, het ei en het zout aan toe.
  • Doe er het amandelmeel bij en tenslotte ook de patisseriebloem. Mix tot een deegbal en kneed verder met je handen als je geen bal krijgt.
  • Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat 2u rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Bestuif het werkblad overvloeding met bloem. Rol het deeg tot 0,5 cm dikte en steek er de koekjes uit met de uitsteekvorm. Leg de koekjes op de bakplaat en bak de koekjes gedurende 8 - 10 min. Maak ondertussen de gezouten karamel.

Gezouten karamel

  • zie instructies : https://www.tartesyaya.be/taarten/salted-caramel/

Schuimpjes en afwerking

  • Leg bakpapier op de stoomplaat voor je stoomoven.
  • Klopt de eiwitten semistijf en doe er dan de suiker bij. Voeg er het maïszetmeel aan toe en klop verder tot stijve pieken.
  • Doe het opgeklopte eiwit in een spuitzak en knip er de punt af.
  • Verwarm de stoomoven voor op 80°C.
  • Spuit de torentjes eiwit op het bakpapier (ter grootte van de koekjes) en bak de torentjes 8 à 10 min. in de voorverwarmde stoomoven. De torentjes zullen uitzetten maar eens afgekoeld krimpen ze nog wat. Door het stomen worden ze stevig.
  • Schep een halve koffielepel gezouten karamel op de koekjes en strijk lichtjes open met de achterkant van je lepel. Blijf 0,5 cm van de kant. Schik de torentjes bovenop de gezouten karamel.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron (als je hiervoor kiest, doe dit dan steeds met intervallen van 30 s op +/- 600W). Als je een vinger in de chocolade dompelt mag die niet heet meer aanvoelen. Hij moet op lichaamstemperatuur zijn.
  • Laat de melocake op je vork rusten en houd die over het schaaltje met de chocolade. Schep de chocolade met behulp van een lepel over de melocake. Zet de melocake op bakpapier en laat verder afkoelen in de koelkast.

Notities

Per melocake
Koolhydraten: 15 g
Kcal: 123
Vetten: 5,8 g
Verz vet : 3,3 g
Eiwit: 2,2 g
Vezels: 0,5 g
Trefwoord gezouten karamel, mellowcake, melocake, salted caramel