10ggevriesdroogd frambozenpoederje kan dit ook weglaten indien je een klassieke donutsmaak lekkerder vindt.
1tlbakpoeder
1/2tlnatriumbicarbonaat
snufjezout
80g1 op 1 suikervervangerof gewoon witte suiker (maar dan kan je geen rekening houden met de voedingswaardetabel)
90gongezoete amandelmelk
90gmagere griekse yoghurt
50gzonnebloemolie
1ei
1tlvanille extract
roze kleurstof optioneel
Voor de Ruby Chocolade ganache
100gRuby chocolade
50mlvolle room
Instructies
Voor de donuts
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de donutbakvorm in met margarine of een bakspray.
Doe de bloem, het frambozenpoeder, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout samen in een mengkom en roer door elkaar. Doe er de 1 op 1 suikervervanger (of gewone suiker) bij en meng nogmaals met een lepel.
In een andere mengkom doe je de amandelmelk, de Griekse yoghurt, de zonnebloemolie, het ei en het vanille extract. Mix tot gladde massa.
Mix vervolgens de natte ingrediënten onder de droge. Mix tot je een glad beslag krijgt. Optioneel kan je er nog wat roze kleurstof aan toevoegen.
Doe het beslag in een spuitzak (zo vul je makkelijker de donut vormen). Vul de vormen tot ongeveer 2/3de (of 60 g beslag).
Bak gedurende 10 min in de voorverwarmde oven of tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Laat eerst 5 min. afkoelen in de donutvorm en haal dan de donuts voorzichtig uit de vorm (al deed ik dat iets minder voorzichtig en keerde ik gewoon de donutvorm om op mijn afkoelrooster 🙂 ) en laat volledig afkoelen.
Voor de Ruby chocolade ganache
Wanneer de donuts volledig zijn afgekoeld, maak je de ganache.
Doe de ruby chocolade callets in een hittebestendig kommetje. Hou er rekening mee dat je hier straks ook de donuts in zal moeten doppen, dus neem er één waar dat in past.
Giet de room in een steelpannetje en breng tot tegen het kookpunt. Giet vervolgens de hete room over de chocoladestukjes en laat 1 minuutje rusten. Roer zachtjes in het chocolade roommengsel. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en je een mooi gladde ganache krijgt. Optioneel kan je er nog een druppeltje roze kleurstof aan toevoegen.
Dompel de donuts er half in en leg op een bord. Sprenkel eventueel nog wat frambozenpoeder over de ganache. Laat afkoelen in de koelkast om het afkoelproces wat te versnellen
Notities
Voor 1 donuts (60 g beslag en 10 g ganache)Koolhydraten = 18,5 gKcal = 182Vet = 9 gVerz vet = 2,9 gEiwit = 3,9 gVezels = 2,6 g