Ga terug
Fruitige frambozen donuts

Fruitige Frambozen donuts

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Ontbijt
Porties 9 donuts
calorieën 182 kcal

Equipment

  • Donut bakvorm
  • Spuitzak

Ingrediënten
  

Voor de donuts

  • 200 g patisseriebloem
  • 10 g gevriesdroogd frambozenpoeder je kan dit ook weglaten indien je een klassieke donutsmaak lekkerder vindt.
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat
  • snufje zout
  • 80 g 1 op 1 suikervervanger of gewoon witte suiker (maar dan kan je geen rekening houden met de voedingswaardetabel)
  • 90 g ongezoete amandelmelk
  • 90 g magere griekse yoghurt
  • 50 g zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • roze kleurstof optioneel

Voor de Ruby Chocolade ganache

  • 100 g Ruby chocolade
  • 50 ml volle room

Instructies
 

Voor de donuts

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de donutbakvorm in met margarine of een bakspray.
  • Doe de bloem, het frambozenpoeder, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout samen in een mengkom en roer door elkaar. Doe er de 1 op 1 suikervervanger (of gewone suiker) bij en meng nogmaals met een lepel.
  • In een andere mengkom doe je de amandelmelk, de Griekse yoghurt, de zonnebloemolie, het ei en het vanille extract. Mix tot gladde massa.  
  • Mix vervolgens de natte ingrediënten onder de droge. Mix tot je een glad beslag krijgt. Optioneel kan je er nog wat roze kleurstof aan toevoegen.
  • Doe het beslag in een spuitzak (zo vul je makkelijker de donut vormen). Vul de vormen tot ongeveer 2/3de (of 60 g beslag).
  • Bak gedurende 10 min in de voorverwarmde oven of tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Laat eerst 5 min. afkoelen in de donutvorm en haal dan de donuts voorzichtig uit de vorm (al deed ik dat iets minder voorzichtig en keerde ik gewoon de donutvorm om op mijn afkoelrooster 🙂 ) en laat volledig afkoelen.

Voor de Ruby chocolade ganache

  • Wanneer de donuts volledig zijn afgekoeld, maak je de ganache.
  • Doe de ruby chocolade callets in een hittebestendig kommetje. Hou er rekening mee dat je hier straks ook de donuts in zal moeten doppen, dus neem er één waar dat in past.
  • Giet de room in een steelpannetje en breng tot tegen het kookpunt. Giet vervolgens de hete room over de chocoladestukjes en laat 1 minuutje rusten. Roer zachtjes in het chocolade roommengsel. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en je een mooi gladde ganache krijgt. Optioneel kan je er nog een druppeltje roze kleurstof aan toevoegen.
  • Dompel de donuts er half in en leg op een bord. Sprenkel eventueel nog wat frambozenpoeder over de ganache. Laat afkoelen in de koelkast om het afkoelproces wat te versnellen

Notities

Voor 1 donuts (60 g beslag en 10 g ganache)
Koolhydraten = 18,5 g
Kcal = 182
Vet = 9 g
Verz vet = 2,9 g
Eiwit = 3,9 g
Vezels = 2,6 g
Trefwoord donut, Donuts, frambozen, ruby chocolade