Ga terug
Red Velvet rolcake

Red Velvet Rolcake

Moeilijkheidsgraad: uitdagend
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Nagerecht
Porties 12 personen
calorieën 217 kcal

Equipment

  • 1 bakplaat van 40 x 25 cm
  • bakpapier
  • 2 Mengkommen
  • 1 Keukenhanddoek

Ingrediënten
  

Voor de rolcake

  • 4 eieren
  • 125 g witte (kristal)suiker
  • snufje zout
  • 1 tl vanille extract
  • 3 el zonnebloemolie
  • 3 el melk
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 20 g ongezoet cacaopoeder + 1 eetlepel voor de afwerking (optioneel)
  • rode vloeibare kleurstof (of gel) de hoeveelheid is afhankelijk van het merk. Begin met een druppel en voeg eventueel meer toe indien dit niet genoeg kleur geeft.

Voor de vulling

  • 150 g mascarpone
  • 250 g Inex volle room
  • 55 g poedersuiker

Instructies
 

Voor de rolcake

  • Vet de ovenplaat/bakvorm in met boter/margarine en kleef hier een vel bakpapier tegen. Zorg ervoor dat ook de randen goed bedekt zijn.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de eieren los en voeg er de suiker aan toe. Klop verder op en voeg er eveneens het snufje zout bij. Blijf kloppen tot een witschuimige massa (dit zal 3x in volume zijn toegenomen).
  • Doe er vervolgens het vanille extract, de olie en de melk bij en mix opnieuw kort.
  • In een andere mengkom zeef je het zelfrijzende bakmeel en de cacaopoeder. Meng met een lepel. Voeg ten slotte de droge ingrediënten bij het ei-mengsel. En meng kort zodat alles goed gemengd is.
  • Doe er de rode kleurstof bij en mix nog kort.
  • Stort het beslag op de bakplaat en strijk glad met een paletmes of een gewoon mes. Je zal dus een heel erg dunne cake krijgen.
  • Bak gedurende 8 min in de voorverwarmde oven.
  • Maak een keukenhanddoek nat en wring hem helemaal uit zodat je een vochtige doek krijgt (hij mag dus niet meer nat zijn!). Wanneer je de cake uit de oven haalt, schuif je de cake (samen met het bakpapier dat er nog onder kleeft) op het aanrecht. Leg er onmiddellijk de vochtige doek overheen. Laat 5 minuten rusten. Rol erna de cake op (samen met de keukenhanddoek die erover ligt) terwijl je tijdens het oprollen het onderliggende bakpapier verwijderd. De keukenhanddoek zal dus mee met je cake opgerold worden. Laat zo de cake, opgerold, verder afkoelen terwijl je het beslag maakt.

Voor de vulling

  • Doe de mascarpone samen met de volle room en de (gezeefde) poedersuiker in een mengkom en klop op.
  • Als de cake volledig is afgekoeld, rol je hem weer af en smeer er 2/3de van het beslag op. Rol de cake weer op.
  • Het overige beslag smeer je bovenop/rond de cake.
  • Optioneel: zoek een sjabloon van kersboompjes (google is je vriend) print het sjabloon en knip de kerstbomen uit. Met behulp van een zeef, zeef je de cacao over het sjabloon. Haal het sjabloon weg en tadaaa... je cake is 'bezaaid' met kersbomen.
  • Bewaar de cake in de koelkast.

Notities

Voor 100 g (of per stuk van 60 g = een plak van een goeie cm)
Koolhydraten: 31,3 g (18,8 g)
Kcal: 361 (217)
Vet: 23 g (13,8 g)
Verz. vet: 13,0 g (7,8 g)
Eiwit: 6,6 g (4,0 g)
Vezels: 1,1 g (0,6 g)
Trefwoord kerst, red velvet, Rolcake