Ga terug
Macarons met sinaasappel ganache

Macarons met sinaasappel chocolade ganache

Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 25

Equipment

  • 2 Mengkommen
  • Zeef
  • 1 macaronmatje
  • 1 Steelpannetje
  • 2 spuitzakken
  • rond spuitmondje

Ingrediënten
  

Voor de macaronschelpen

  • 120 g amandelmeel
  • 160 g poedersuiker
  • 90 g eiwit
  • 75 g witte suiker
  • 1/8 tl wijnsteenpoeder
  • oranje kleurstof

Voor de sinaasappel chocolade ganache

  • 140 g pure chocolade
  • 30 g harde margarine of boter
  • 120 ml volle room
  • 1 appelsien (de zeste heb je nodig)

Instructies
 

Voor de macaronschelpen

  • Doe het amandelmeel samen met het poedersuiker in een blender en blend even kort tot alles extra fijn is (deze stap is optioneel maar je beslag wordt er wel gladder door). Haal het poedersuiker/amandelmeel mengsel door een zeef.
  • Klop de eiwitten stijf en zodra ze beginnen te schuimen lepel er dan lepel per lepel de witte suiker bij. Voeg er tenslotte het wijnsteenpoeder bij.
  • Kleur de eiwit-massa met wat druppels oranje kleurstof.
  • Schep eerst de helft van het beslag onder het amandelsuikermengsel. Doe er vervolgens de rest bij en schep het opgeklopte eiwit er in een luchtige beweging onder. Het beslag is goed als het in de vorm van lava van je spatel loopt. Indien het nog te stevig is, schep dan nog even verder. 
  • Leg een macaronmatje op een bakplaat. Doe het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit de macaronschelpen op het macaronmatje. Ga niet draaien met je hand maar houd je hand op het midden van de macaroncirkel gericht en spuit naar beneden. Blijf 1 mm van de rand af. Het beslag zal nog een beetje uitzetten.
  • Laat je bakplaat enkele keren vanop 10 cm op het aanrecht vallen. Dat zorgt ervoor dat de lucht eruit kan ontsnappen. Je kan eventueel met een tandenstoker de luchtbelletjes die op de schelpen komen, doorprikken. Laat de schelpen ongeveer 30 min rusten. Als je eraan komt met je vingertoppen mag er geen beslag meer aan je vinger kleven. Dan zijn ze klaar.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bak gedurende 16 à 18 min in de voorverwarmde oven. Laat zeker 20 min afkoelen alvorens ze van het macaronmatje te halen.

Voor de sinaasappel chocolade ganache

  • Doe de chocolade in stukjes (kleine blokjes). Zet aan de kant in een voldoende grote kom (de warme room moet er hierna worden overgegoten).
  • Snij de margarine of boter eveneens in stukjes. Zet opzij. Verwarm de room samen met de suiker in een steelpannetje.
  • Wanneer de room begint te koken voeg je de boter toe. Blijf goed roeren. Wanneer de boter gesmolten is, giet je het warme room mengsel over de chocoladestukjes. Roer verder tot alle chocoladestukjes gesmolten zijn.
  • Rasp de schil van de sinaasappel en doe de zeste bij de ganache.
  • Indien de ganache nog te lopend is, laat hem dan even rusten. Je kan hem ook in de frigo zetten, maar wees gewaarschuwd, hij wordt snel hard! (en dan moet je hem weer wat opwarmen vooraleer je hem in een spuitzak kan krijgen).

Notities

Koolhydraten = +/- 30 g per macaron
Trefwoord appelsien, chocolade, chocoladeganache, Macarons, pims, sinaasappel