Ga terug
Chocolade praliné truffels

Chocoladetruffels met hazelnotenpraliné

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 min
Totale tijd 20 min
Gang Nagerecht
Porties 40 stuks
calorieën 90 kcal

Equipment

  • Steelpan
  • bakpapier
  • Hakmolentje/blender
  • Magnetron bestendig potje
  • Spuitzak

Ingrediënten
  

Voor de hazelnotenpraliné

  • 100 g hazelnoten
  • 100 g Zùsto
  • 50 ml water

Voor de vulling

  • 75 g hazelnotenpraliné zie recept hierboven
  • 50 g roomboter of harde margarine
  • 200 g melkchocolade

Voor de afwerking

  • 250 g melkchocolade in gelijke stukjes
  • cacoapoeder of melkchocoladeschilfers voorde afwerking

Instructies
 

Voor de hazelnotenpraliné

  • Leg alvast bakpapier op een overschaal.
  • Doe de Zùsto samen met het water in een steelpannetje verwarm op middel-hoog vuur. Roer niet in de pan! Wanneer het begint te koken, blijf dan in de buurt. Van zodra het donkerder begint te kleuren en een diep goud-bruine kleur krijgt, voeg je er de hazelnoten aan toe. Roer snel de hazelnoten onder de karamel.
  • Stort de massa uit op het bakpapier en laat 20 minuten afkoelen.
  • Breek de hazelnotenkaramel in stukken en hak fijn met een hakmolen of blender. Blijf mixen tot je een smeerbare massa krijgt. Dit is de hazelnotenpraliné. Je kan hem gerust enkele dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten (confituur)potje.

Voor de vulling

  • Bekleed een schotel/schaal met bakpapier en zet aan de kant (hier spuiten we straks de vulling op).
  • Hak de chocolade in gelijke stukjes en smelt op laag wattage in de magnetron (600 W). Doe dit met intervallen van 30s waar je tussen elk interval de chocolade omroert. Na enkele keren zal bijna alle chocolade gesmolten zijn. Blijf dan gewoon roeren zodat ook de laatste stukjes chocolade wegsmelten door de warmte van de rest. Zet even opzij.
  • Mix de boter samen met de hazelnotenpraliné tot een gladde massa. Doe er vervolgens de gesmolten chocolade bij en mix verder tot een glad beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en knip er de punt af zodat je een opening krijgt van +/- 1 cm.
  • Spuit nu de vulling in worstjes op het bakpapier. Ik maakte worstjes van zo'n 3 cm lang (ze wogen +/- 8g. Laat gedurende minstens 1u in de koelkast opstijven.

Voor de afwerking

  • Smelt de chocolade voor de vulling op gelijkaardige manier als hierboven beschreven. Zet opzij.
  • Doe een flinke bodem cacao in een diep bord. Zet aan de kant.
  • Haal de worstje uit de koelkast en prik er ééntje op een satéprikker of op een cakeprikker. Dompel hem onder in de gesmolten chocolade. En haal dan voorzichtig het worstje van de prikker met behulp van een vork en laat het in de cacao rollen. Laat het worstje er even liggen terwijl je ondertussen andere worstjes onderdompelt en in de cacao laat rollen. Na enkele minuten haal je de worstjes uit de cacao en leg ze op een met bakpapier bekleed bord. Zet in de koelkast om verder op te stijven.
  • Laat nog 1 u in de koelkast staan alvorens te serveren. Smakelijk!

Notities

Per chocolade praliné truffel:
Kcal.  
Vet    
Verz.vet
Eiwit 
Koolhydr 
Vezels
90      
6,3 g   
3,1 g
1,3 g   
6,1 g
1,2 g
Trefwoord chocolade, praliné, Truffel