Ga terug
Mini pavlova's met lemon curd

Mini Pavlova's met Lemon Curd

Moeilijkheidsgraad: Uitdagend
Glutenvrij
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Nagerecht
Porties 8 Pavlova's
calorieën 199 kcal

Equipment

  • bakpapier
  • 2 spuitzakken
  • Gekarteld spuitmondje optioneel
  • Steelpannetje

Ingrediënten
  

Voor de lemon curd

  • zeste van 1 citroen
  • 75 ml citroensap 1 à 2 citroenen
  • 75 g witte suiker
  • 2 eieren
  • 50 g harde margarine of boter
  • snufje zout

Voor de meringues

  • 90 g eiwit +/- 3 eieren
  • 113 g poedersuiker
  • 1,5 tl maïzena
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl vanille extract

Voor het mascarpone/room beslag

  • 150 ml volle room (Inex)
  • 20 g poedersuiker
  • 75 g mascarpone

Instructies
 

Voor de lemon curd

  • Rasp 1 citroen en pers 1 à 2 citroenen uit met behulp van een citruspers (voor 75 ml citroensap).
  • Doe de zeste samen met het citroensap, de suiker en het snuifje zout in een steelpan. Doe er de eitjes bij en klop met een garde tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Verhit de massa op middelhoog vuur en blijf roeren tot het begint in te dikken (+/-10 min). Wanneer het een yoghurt-achtige structuur heeft, haal je de steelpan van het vuur en voeg je er de boter aan toe. Blijf roeren tot de boter volledig gesmolten is.
  • Giet de curd over in een bokaal. Bewaar eventueel in de koelkast.

Voor de meringues

  • Verwarm de oven voor op 120°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten op en blijf mixen terwijl je lepel voor lepel de poedersuiker toevoegt. Als het eiwit stijf is, voeg je er de maïzena, de azijn en het vanille extract aan toe. Klop nog even verder zodat alles gemengd is. Je moet de kom kunnen omdraaien zonder dat de meringue eruit glijdt.
  • Schep de meringue in een spuitzak met gekarteld spuitmondje (heb je dat niet? Dan kan je ook gewoon met een lepel de meringue op de bakplaat scheppen). Spuit cirkels meringue op het bakpapier (start in het midden en ga dan de cirkel rond. Zorg ervoor dat je in het midden een 'gat' laat). Spuit ongeveer 20 g meringue per keer.
  • Laat 1 u 5 min bakken zónder de oven open te doen. Worden ze wat bruin, verlaag dan je oventemperatuur naar 100°C. Probeer je oven niet open te doen, dan kan de meringue inzakken.
  • Na 1 u en 5 min zet je de oven uit en de ovendeur op een kier. Laat de meringue volledig in de oven afkoelen (ongeveer 15 min).

Voor het mascarpone/room beslag

  • Klop de room half op en doe er de poedersuiker bij. Klop verder tot slagroom.
  • Doe er nu de mascarpone bij en klop nog héél kort tot alles gemengd is.
  • Schep toefjes beslag op de (volledig afgekoelde) meringues. Of gebruik een spuitzak en spuit het beslag in/op de meringue. Ik schepte toefjes van 30 g. Werk af met een dikke koffielepel lemon curd.

Notities

Per Pavlova (20 g meringue (ongebakken) + 30g beslag + 10 g lemon curd)
Koolhydraten : 15 g
Kcal : 199
Vet : 14,3 g
Verz.vet : 9,8 g
Eiwit : 2,5 g
Vezels : 0 g
Trefwoord inex, lemon curd, Pavlova, volle room