De gezouten karamel kan je makkelijk enkele dagen op voorhand maken. Zo spreid je het werk .
Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en zet het op een middelmatig vuur.
Nu is het een kwestie van geduld... Je roert ondertussen onder geen beding in de pot! De suiker zal stilaan oplossen en vervolgens zal het mengsel beginnen borrelen. Nu blijf je best in de buurt. Van zodra het suikerwater begint te borrelen mag je je ogen er niet meer van afhouden (want het kan snel gaan! Dit hangt wat af van je vuur, soms kan het tot 10 min duren). Roeren is ten stelligste verboden.
Het suikerwater zal stilaan beginnen kleuren. Het moet een mooie goudbruine kleur krijgen (van karamel dus ;)). Laat het zeker niet te donker worden want dan heb je verbrande karamel en die valt niet meer te redden. Wanneer het goudbruin begint uit te slaan, voeg dan voorzichtig de boter toe. Nu moet je wel roeren tot de boter is opgelost (ong. 2min).
Als de boter volledig is gesmolten, voeg je er de room aan toe. Blijf roeren en zet ondertussen het vuur af.
Voeg als laatste het zout toe (naar smaak). De karamel is nu nog heel vloeibaar, dat is normaal.
Giet de karamel over van de steelpan in een potje dat je kan afsluiten. Haal de karamel eventueel door een zeef (het kan zijn dat er kleine suikerklontjes ontstaan zijn). De karamel zal verder opstijven als die afkoelt.
Eens afgekoeld bewaar hem in de koelkast (tot 2 weken). Indien hij te hard is, kan je hem lichtjes opwarmen in de microgolfoven.