We trokken midden maart 2019 voor 5 dagen naar Fins Lapland. Een reis die wel al enige tijd op mijn lijst stond, maar die ik niet heel haalbaar achtte. Waarom niet? Ik weet het zelf niet 🙂 Bang om een half fortuin kwijt te zijn, bang om dood te vriezen bij temperaturen van -40°C en bang dat ik teleurgesteld zou zijn als ik het Noorderlicht niet zag. Zoiets waarschijnlijk…
Maar gelukkig waren bovenstaande besognes overroepen 😀 . En werd ik op slag verliefd toen we nog maar op de luchthaven toekwamen (foto boven). Hetgeen ik het mooiste vind aan reizen is waarschijnlijk het licht dat overal zo verschillend is… En dan heb ik het nog niet eens over het Noorderlicht.
Wat is de beste periode?
Wij twijfelden tussen de periode december tem maart. Na wat opzoekwerk bleek dat de dagen toch wel erg kort waren in december en januari (weinig daglicht, de zon reikt dan niet veel hoger dan de horizon dus je dagen zijn een stuk korter) en dat februari vaak extreem koud was… Dus besloten we dat maart de perfecte periode voor ons was. Het is dan normaal niet té koud, de dagen zijn al een stuk langer, langer zelfs dan hier in België op dat moment, en er is nog veel kans om een glimp van dat befaamde Noorderlicht op te vangen.
Je hebt dan wel geen dikke pakken sneeuw meer op de bomen (in tegenstelling tot wanneer je in dec, jan of feb zou gaan – wat ook zijn charmes heeft natuurlijk) maar het landschap is uiteraard nog dik bezaaid en als het net gesneeuwd heeft zal er ook nog wel wat van het witte goedje aan de bomen blijven plakken.
Het is dus goed om uit te maken waar jij het meeste belang aan hecht.
Hoeveel armen kost mij dat?
Lapland is uiteraard niet goedkoop. Maar het is een unieke ervaring! En er zijn wel enkele tips die ik kan meegeven die de prijs ietsje zachter maken:
- Kies eventueel voor een kort verblijf. Wij gingen 4 nachten – 5 dagen. Wij vonden dit perfect! Langer hadden we uiteraard ook kunnen blijven 😉 maar het was een romantische trip onder ons 2, dus met de kindjes die we bij de ouders moesten achterlaten was dat sowieso geen optie.
- Ga buiten de schoolvakanties. Wij gingen in maart en vertrokken op een zondag en kwamen donderdag terug.
- Boek via een agentschap – die bieden vaak pakketreizen waar al enkele excursies zijn inbegrepen. Dat scheelt! Normaal vind ik dat echt maar niets en regel ik mijn vakantie-zaakjes liever zelf. Maar er waren enkele dingen die we graag wilden doen die helaas moeilijk boekbaar waren als je het individueel deed (zoals de Aurora Dome – lees er straks meer over). Wij boekten een promo break met het Zuiderhuis. Een pakketreis van 4 nachten waar je nog ‘uitbreidings- mogelijkheden’ had.
- Boek je vliegtickets zelf en vergelijk zeker ook de prijzen voor een vertrek vanuit Schiphol. Wij boekten onze tickets vanuit Schiphol (rechtstreekse vlucht naar Kittilä) en gingen met de wagen tot daar. Lange termijn parkeren is een stuk goedkoper dan in Zaventem en de prijs voor de vliegtickets konden we met 500 euro naar beneden halen (voor 2 personen). Het vertrek uur en uur van terugkomst was identiek aan dat van een vertrek vanuit Zaventem.
Wat neem ik mee?
Hier heb ik mijn hoofd over zitten breken! Maar echt, mega veel 🙂 . Ik ben een gigantische kou-kleum en kon me niet inbeelden hoe koud het ging zijn. 1 grote tip: laagjes, laagjes, laagjes! En ook: té warm kan je het nooit hebben (tenzij je aan het langlaufen bent 😉 ). Denk: 2 mutsen over elkaar, 2 laagjes thermisch ondergoed, fleeze trui, legging, skibroek, skijas en dan nog zo’n dik pak erboven.
Ook een voordeel van zo’n pakketreis is dat je ter plekke warme kledij krijgt. Je krijgt zo’n super dik skipak, warme laarzen (ik deed niets anders aan dan die dikke laarzen), een buff, warme wanten (van die wanten die je hier in België niet vindt) en een muts.
Een lijstje van wat wij meehadden:
- Buff sjaal
- Onderhandschoenen
- Skiwanten
- Skibroek
- Skijas
- Thermisch ondergoed (boven en onder)
- Leggings
- Sjaals
- Mutsen / haarband (ik deed een haarband en een muts aan –> maar ik mocht ook nog een muts daar ter plekke lenen die echt véél warmer was)
- Hand en voetwarmers (zo van die pads die je bij Decatlon koopt bv)
- Skikousen (ik deed ook 2 paar sokken overeen, 1 paar gewone sokken en een paar skikousen)
- Warme laarzen (eventueel, maar die zullen waarschijnlijk niet zo warm zijn als diegene die je ter plekke leent).
- Sneakers om in het hotel rond te lopen.
Hoe koud is het daar nu eigenlijk?
Ik denk dat het wat verschilt wanneer je open hemel hebt of als het bewolkt is. Bij ons was het steeds staalblauwe hemel en de temperaturen gingen ’s nachts stevig omlaag. In de ochtend was het meestal kouder dan -20°C. Ik kan je zeggen… dat pakt op je adem!! Je neusharen krullen op als je inademt (bevriezen volgens mij) en je hebt het gevoel dat je niet goed kan ademen. Gelukkig went dit snel 🙂 en ook gaan de temperaturen gedurende de dag wel omhoog. Overdag was het rond de – 10°C. Maar met de zon op je snoet voelt dit best ‘aangenaam’ (niet bikini aangenaam maar wel skipakken aangenaam 😉 ).
Ons programma
Wij verbleven in Harriniva te Muonio. Nog net in Finland, op de grens met Zweden. Onze reis was inclusief hotel in half pension, warme kledij en 2 excursies: een huskytocht en sneeuwscooter ervaring. 2 dingen die mijn inziens niet mochten ontbreken. Wij boekten nog een bijkomende avondexcursie – Noorderlicht safari met sneeuwscooter – Dit boekten we de dag zelf in het hotel omdat er die avond goeie verwachtingen waren voor het Noorderlicht (dat we effectief ook voor de eerste maal mochten aanschouwen die avond!). Ook boekten we een onvergetelijke nacht in een Aurora Dome (bij het hotel Torassieppi)… de kers op onze Lapland reis.
De nacht in de Aurora Dome boekten we vanuit België, dus goed op voorhand (ook via het Zuiderhuis). Het is er héérlijk vertoeven en de foto’s geven maar de helft weer hoe het er in het echt uitziet.
Verder heb je ook 2 dagen vrij en gingen wij langlaufen (voor een prikje huur je een stel langlauflatten en er vertrekken verschillende langlaufroutes van aan het hotel). Je kan ook sneeuwschoenen huren of een extra excursie boeken. We gingen ook gewoon wandelen en na onze Aurora dome nacht bezochten we nog het ijshotel en een rendierboerderij waar we de rendieren gingen voederen (hoe relaxerend was dat!)
Ijshotel ondergaande zon rendier boerderij
Het Noorderlicht
Wij hadden 5 dagen staalblauwe hemel! Enkel de laatste dag was het bewolkt, bij vertrek. En een open hemel betekent uiteraard een betere Noorderlicht kans. Als het bewolkt is, ga je natuurlijk niet veel zien. Maar laat het Noorderlicht je vakantie zeker niet bepalen! Vertrek met het idee: áls we het zien, is het geweldig, maar ook al zie je het niet, de vakantie zal sowieso onvergetelijk zijn.
Ik installeerde een gratis app (zoek op ‘Noorderlicht app’ -ze lijken allemaal heel erg op elkaar), en deze gaf aan of er veel of weinig kans was. Als je 2 weken van tevoren denkt dat je de voorspellingen kan vertrouwen, heb je het grondig mis. Bij ons is de voorspelling zelfs de dag zelf nog gewijzigd.
Wij hadden het ongelofelijke geluk om het groene licht 2x te mogen zien! De eerste avond dat we het zagen was het wat flauwer maar de 2de avond (toen we in de Aurora Dome sliepen) was het echt fel (en natuurlijk niet in de goeie richting zodat het licht achter onze dome terechtkwam en we alsnog in de koude moesten gaan staan om het te zien 🙂 ). Het licht danste voor onze ogen. Magisch! Het duurde ook best lang, want ik besloot na 2u het schouwspel te laten voor wat het was om helemaal onderkoeld terug te keren naar onze dome (waar het wel lekker warm was).
Een tip: Ga naar buiten! Ook al zijn de verwachtingen niet hoog, als je binnen zit zie je niets natuurlijk. Maak er een avondwandeling van en hou je ogen open. Ga wandelen op donkere plekjes met zo weinig mogelijk lichtvervuiling (dit klinkt als een creepy plan 😉 ).
Foto’s van het Noorderlicht
Ik wil je Lapland bubble niet doorprikken maar het moet gezegd worden: het Noorderlicht ziet er op foto veel spectaculairder uit dan in het echt. Je ziet op foto véél meer kleur. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geen unieke en magische ervaring is! Absoluut wel dus.
Hoe kan je dit nu vastleggen op foto? Ik ben zelf geen expert in dit soort zaken maar ik weet dat ISO, sluitertijd en diafragma een rol spelen. Zelf trok ik perfect scherpe foto’s met mijn Huawei P20 (ik hoorde wel van een gids dat de Iphone 10 het niet getrokken kreeg, dus veel hangt af van hoe je je de instellingen kan aanpassen). Ik zette hem in de PRO stand en stelde de sluitertijd in op 20s en de ISO op 800. Dit werkte voor mij perfect. Ik kwam zelfs niet aan het diafragma… Belangrijk: zorg ervoor dat je camera stabiel staat. Neem dus zeker een statief(je) mee. De mijne was er ééntje van enkele euro’s (een mini geval) en ik kon er geweldige foto’s mee nemen. Ik zette een focus op de bomen of een bereikbaar punt en trok dan de foto. Dat scherpstellen was wat op de tast want het scherm was natuurlijk donker ’s nachts, maar na enkele keren proberen lukt het wel.
Opgepast: door de koude gaat je batterij minder lang mee, en mijn telefoon kreeg het dan ook vaak lastig. Ik kreeg dan de melding dat het te koud was om nog correct te functioneren. Even onder je pak laten opwarmen, en dan kon hij weer even verder.
Deze winter wonderland vakantie was een echte once in a lifetime ervaring! De rust, de stilte, het gevoel en de warmte ondanks de koude… zo bijzonder!