Toen ik iets meer dan een jaar geleden de silikonen vormpjes voor deze Flødeboller kocht, kocht ik ineens ook de Russian Tale vormpjes. Deze zijn kleiner en leken me ook echt zo mooi! Ze bleven wel een jaar onaangeroerd in mijn kast… Tot ik eindelijk eens een paar dagen vakantie had en helemaal zin kreeg om er Frambozen Cream Puffs mee te maken!

Frambozen cream puffs

Ik ga er niet om liegen, het is geen walk in the park, deze Frambozen cream puffs. Maar het is niet onmogelijk ;), als ik het kan, kan jij het ook.

Het krokante koekje, met een zijdezachte vulling en de heerlijke chocolade erom heen maken deze Frambozen Cream Puffs onweerstaanbaar lekker! Het koekje is gebaseerd op een klassiek zandkoekje met wat frambozensmaak aan toegevoegd. De vulling is luchtig en ik gebruikte een suikervervanger ipv echte suiker. Ook in de vulling komt de frambozensmaak weer naar boven. Het roze van de schelpen, heeft echter niets met frambozen te maken, maar wel met roze kleurstof 😉 . Ik gebruikte witte chocolade omdat dat heerlijk combineert met framboos!

Frambozen cream puffs

Frambozen Cream Puffs

Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Voorbereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Nagerecht
Porties 12 stuks

Equipment

  • Siliconen vorm van Silikomart vorm 'Russian tale 30'
  • Spuitzak
  • Suikerthermometer

Ingrediënten
  

Voor de koekjesbodem

  • 85 g harde margarine op kamertemperatuur
  • 30 g 1 op 1 suikervervanger
  • 110 g patisseriebloem
  • Snuf zout
  • 2 tl gedroogd frambozenpoeder

Voor de schelpen

  • 200 g witte chocolade
  • roze kleurstof

Voor de suikervrije glucosesiroop

  • 100 g 1 op 1 suikervervanger
  • 50 g water
  • 1 tl versgeperst citroensap

Voor de meringue/schuim

  • 85 g 1 op 1 suikervervanger
  • 40 g suikervrije glucosesiroop
  • 25 g versgeperst citroensap
  • 50 g eiwit
  • 1/2 tl vanille extract
  • 2 tl gedroogd frambozenpoeder

Instructies
 

Voor de koekjesbodem

  • Klop de harde margarine zacht met een mixer (of in je staande mixer). 
  • In een andere mengkom, meng je met een lepel de bloem, de suikervervanger, het zout en het frambozenpoeder. Klop met de mixer tot een kruimelig deeg. Kneed verder met je handen tot een bal en wikkel het in plasticfolie. 
  • Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180º C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestrooi het aanrecht rijkelijk met bloem en rol het deeg uit tot zo’n 4 mm. Steek rondjes uit van +/- 2,5 cm (ik gebruikte hier de achterkant van een grote spuitmond voor. Ze dienen als onderkant van de schuimpjes. Dus ze moeten passen in de opening van de vormpjes) en leg ze op de bakplaat. Je hebt veel meer dan 12 koekjes, maar dat is niet zo erg 😉 .
  • Bak de koekjes gedurende 9 à 10 min in de oven. Laat de koekjes volledig afkoelen. Maak ondertussen de rest van het recept.

Voor de suikervrije glucosesiroop

  • Doe de ingrediënten in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat even doorkoken tot de massa begint in te dikken. Je kan dit controleren door met een lepeltje wat van de siroop tussen duim en wijsvinger te nemen en je vingers uit elkaar te trekken. Je moet een draadje krijgen. Opgepast! De siroop is heet!

Voor de chocolade schelpen

  • Snij de chocolade in gelijke stukjes van 1cm/1cm of gebruikt callets. Leg ze in een hittebestendige kom.
  • Smelt op laag wattage (600W) in de magnetron met intervallen van 30s. Wanneer de chocolade bijna zo goed als allemaal gesmolten is, blijf dan roeren tot ook het laatste beetje wegsmelt. Voeg nu de kleurstof toe en meng. Neem een lepel en schep de chocolade in de vormen. Draai de vormen rond zodat de chocolade zich gelijk verdeelt. Tik er eens mee op het aanrecht om luchtbellen te vermijden. Draai nu de vorm ondersteboven op een bakpapier en laat de overtollige chocolade uitlekken.
  • Bewaar de overige chocolade voor later (voor het afsluiten van de vorm). Maak ondertussen het schuim.

Voor het schuim

  • Neem een steelpannetje en doe er de suikervervanger, suikervrije glucosesiroop en citroensap in. Breng aan de kook tot 117 °C. (Gebruik hiervoor een suikerthermometer).
  • Klop ondertussen de eiwitten tot stijve pieken. Haal het steelpannetje van het vuur en giet de suikervrije siroop in een dun straaltje bij het eiwit terwijl je blijft mixen. Klop 8-10 min op volle snelheid tot de meringue stijf en wat afgekoeld is. Voeg er als laatste het vanille extract en frambozenpoeder bij.
  • Doe het schuim in een spuitzak. Spuit het schuim in de chocolade schelp en laat nog een kleine cm over. Daar leg je een koekje op.
  • Schep met een lepeltje de overgebleven chocolade bovenop het koekje (als de chocolade te hard geworden is, warm dan nog heel kort, 20s, op in de magnetron op 600w). Strijk glad. Zet ze nog een uur in de vriezer om op te stijven. Als ze helemaal koud zijn, zijn ze gemakkelijker uit de vorm te halen. 
  • Om ze te ontvormen: stroop je mouwen op! Maak met een mesje de chocolade los van de vorm. Probeer van bovenaf te duwen (op de punt) en trek de onderkant van de vorm voorzichtig over de eerste bobbel. Werk af met goudpoeder (optioneel) en bewaar in een afgesloten bewaardoos.
Trefwoord Cream puffs, Flodeboller, framboos, frambozen