Zùsto vroeg me voor Valentijn een echte Red Velvet Cake te maken. Nu ja, écht maar wel suikervrij natuurlijk. Ik had hier op mijn website al een recept staan, maar dat recept was heel suiker-vol 😉 en die werkte ik af met een mascarpone frosting. Deze keer ging ik voor de klassieke Red Velvet cake met cream cheese frosting.
Ik was alweer vergeten hoe lekker zo’n Red Velvet cake eigenlijk wel niet is! De zachte chocoladesmaak blijft wat op de achtergrond, maar genoeg om de chocolade erdoor te proeven… de karnemelk zorgt ervoor dat deze cake heerlijk smeuïg is en de cream cheese frosting combineert i-de-aal met het zoet van de taart zelf.
Hoewel de cake er best wel fancy uitziet, hoeft het allemaal niet zo netjes afgesmeerd te worden. De nonchalante afsmeertechniek geeft deze cake net die extra charme die ze verdient.
De cake is zeker geen luchtig geval, kleine stukjes afsnijden is de boodschap! Is hij niet op? Geen paniek, enkele dagen nadien smaakt hij nog even lekker (bewaar hem wel in de koelkast). Of deel hem uit aan de buren, dat wordt altijd geapprecieerd!
Red Velvet cake (suikervrij)
Equipment
- 3 mengkomen
- Maatbeker
- Ronde springvorm van +/- 18 cm diameter
Ingrediënten
Voor de cake
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 15 g ongezoet cacaopoeder
- snufje zout
- 250 g Zùsto
- 120 g harde margarine kamertemperatuur
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 240 ml karnemelk
- 2 tl rode gel-kleurstof (hoeveelheid afhankelijk van het merk)
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl appelciderazijn
Cream cheese frosting
- 125 g boter kamertemperatuur
- 250 g roomkaas
- 100 g Zùsto
- 1 tl vanille extract
Instructies
Voor de cake
- Verwarm de oven voor op 180°. Vet de springvorm in en bestuif overvloedig met bloem.
- Zeef het bakmeel samen met het cacaopoeder en meng er het zout en de Zùsto onder. Zet aan de kant.
- In een andere mengkom klop je de margarine zacht en voeg er 1 voor 1 de eitjes aan toe. Doe er het vanille extract bij en meng verder.
- Giet de karnemelk in een maatbeker roer er de rode kleurstof onder.
- Zet de mixer op een lage snelheid en voeg op beurten het bloem-mengsel en de karnemelk toe. Eindig met de bloem.
- Doe het bakpoeder in een apart kommetje en voeg er de azijn bij. Laat even bruisen en voeg het toe aan het beslag (dat zorgt ervoor dat de cake luchtiger wordt).
- Stort het beslag in de springvorm. Bak de taart gedurende +/- 60 min in de voorverwarmde oven (dek de bovenkant eventueel af met aluminiumfolie indien die te hard begint aan te bakken).
- Laat de cake 15 min afkoelen alvorens de randen van de vorm eraf te klikken. Laat erna volledig afkoelen op een rooster.
Voor de cream cheese frosting
- Mix de boter zacht.
- In een andere mengkom mix je de roomkaas samen met de Zùsto en het vanille extract.
- Doe het roomkaasbeslag bij de zachte boter en mix tot een egale massa.
- Heeft je cake een 'bult'? Snij deze er dan af met een groot keukenmes zodat je een platte bovenkant hebt (hou dit apart, dit wordt straks gebruikt om de bovenkant te versieren). Snij de cake overlangs zodat je 2 platte cakes krijgt.
- Leg 1 cake-schijf op een cake plateau of een bord en besmeer met creamcheese frosting (ongeveer 1/3de van het beslag). Leg vervolgens de 2de cake-schijf erop. Werk de bovenkant en de randen van de cake af met de overige creamcheese frosting. Je kan hier een paletmes of een gewoon mes voor gebruiken. Verkruimel het stuk cake dat je apart bewaarde (van de bult) en strooi deze op de bovenkant van de cake als versiering.
- Bewaar in de koelkast.