Of ik into madeleines ben tegenwoordig? Misschien wel…. Na de Madeleines met chocolade die ik enige tijd geleden maakte, wou ik nog een nieuwe variant testen: de madeleines met frambozencoulis en witte chocolade. En hoe lekker zijn deze!!? Ik krijg hier alleen nòg meer zin van om andere varianten uit te werken.

Het recept is niet moeilijk! De frambozencoulis is dat ook helemaal niet, maar het resultaat is overheerlijk! Ik bewaar ze in een weckpot en zo blijven ze best wel lang smeuïg (tot zeker een week, als ze die week al overleven 🙂 ). Trouwens ook een heel leuk ‘cadeautje’ als je ergens wordt uitgenodigd, het is eens wat anders dan een bloemetje of een fles wijn.

Madeleines met frambozencoulis

Nog een belangrijk gegeven als je enthousiast aan de madeleines wil beginnen. Een siliconen bakvorm is wel echt een must. Want als je een metalen gebruikt kan je nooit zo met de chocolade werken. Ik koos er ook voor om de gaatjes voor de frambozencoulis onder de chocolade te plaatsen omdat je dan aan de bovenkant (zonder chocolade) geen opening hebt.

Alleszins ik ben ondertussen in een madeleine periode beland 🙂 , dus verwacht je gauw aan nog meer varianten!

Madeleines met frambozencoulis

Madeleines met Frambozen coulis

Moeilijkheidsgraad : gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 14 stuks
calorieën 127 kcal

Equipment

  • Blender of hakmolentje
  • 2 Mengkommen
  • Steelpannetje
  • Siliconen madeleine bakvorm
  • 2 wegwerp spuitzakken
  • klein rond spuitmondje voor de coulis

Ingrediënten
  

Voor de frambozencoulis

  • 50 g diepgevroren frambozen ontdooid
  • 15 g 1 op 1 suikervervanger of poedersuiker

Voor de madeleines

  • 100 g harde margarine of boter
  • 100 g patisseriebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 80 g 1 op 1 suikervervanger
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 100 g witte chocolade

Instructies
 

Voor de frambozencoulis

  • Laat de frambozen ontdooien en doe ze samen met de suikervervanger in een blender of hakmolentje.
  • Blend fijn tot een egale massa
  • Bewaar in de koelkast terwijl je de madeleines maakt.

Voor de madeleines

  • Doe de margarine in een steelpannetje en smelt op een zacht vuurtje. Laat afkoelen in de steelpan.
  • Mix ondertussen de eitjes en voeg geleidelijk de helft van de 1-op-1 suikervervanger toe (40 g). Als het geheel bleker begint uit te slaan, doe je er het vanille extract bij. 
  • In een aparte mengkom zeef je de bloem en voeg je er de rest van de suikervervanger, het bakpoeder en het zout aan toe. Meng met een lepel. 
  • Doe nu de droge ingrediënten bij de natte en mix. Voeg héél langzaam de gesmolten margarine toe aan het beslag terwijl je blijft mixen. Als alles goed gemengd is, zet je het beslag in de koelkast gedurende 1 u. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C en doe het beslag in een spuitzak waar je de punt vanaf knipt zodat je een opening van +/- 1 cm krijgt.
  • Vul de madeleine vormpjes met beslag (+/- 25 g beslag per vormpje) en bak ze gedurende +/- 10 à 12 min in de voorverwarmde oven.
  • Laat de madeleines 5 min afkoelen in de vorm alvorens ze eruit te wippen en verder te laten afkoelen op een afkoelrooster.

Voor het vullen met frambozencoulis

  • Met een rond spuitmondje prik je een gaatje in de madeleine (in de geribbelde kant, dat is ook de kant waar straks de chocolade over komt). Haal er eventueel het overtollige kruimels uit met een satéstokje.
  • Doe de frambozencoulis in een spuitzak met klein rond spuitmondje en vul de gaatjes van de madeleines met de frambozencoulis.
  • Leg deze even aan de kant terwijl je de chocolade smelt (zie stappen hieronder).

Voor het chocolade laagje

  • Hak de chocolade in gelijke stukjes en smelt de chocolade au bain marie of doe de stukjes in een magnetron bestendig kommetje. Kies je voor de laatste optie, smelt dan de chocolade op 600w gedurende 30s. Roer na de 30s om en plaats opnieuw in de magnetron gedurende 30s. Ga zo door tot alle chocolade bijna gesmolten is. Op het einde blijf je roeren tot de laatste beetjes chocolade ook wegsmelten.
  • Smeer een heel klein beetje gesmolten chocolade mbhv een koffielepel over het gaatje met de frambozencoulis. Leg de madeleine gedurende 5 à 10 min in de koelkast zodat dit laagje kan uitharden.
  • Doe vervolgens 2 koffielepels chocolade in de siliconen madeleine vorm en druk er een madeleine in (met de geribde kant dus). Zet gedurende 15 min in de vriezer voor je de madeleines uit de vorm haalt. 

Notities

Voedingswaarde per madeleine (of per 100 g)
Koolhydraten: 8,5 g (31,8 g)
Kcal: 127 (473)
Vetten: 8,7 g (32,4 g)
Verz vetten: 3,9 g (14,6 g)
Eiwit: 2,0 g (7,5 g)
Vezels: 1,4 g (5,2 g)
Trefwoord frambozen, frambozencoulis, madeleine