Wat ben ik verzot op madeleines! Het is zo’n ‘simpel’ cakeje, maar oh zo lekker! Deze madeleines met chocolade stonden al lang op mijn to-bake lijstje. Ik had zeker een jaar de siliconen bakvorm in mijn kast liggen (voor de chocolade schelpen heb je absoluut een siliconen bakvorm nodig en zal het niet lukken met een metalen bakvorm). Eindelijk is het ervan gekomen!
Dat ik verzot ben op madeleines bewees ik al eerder met het basisrecept van de madeleines en ook de madeleines met ruby chocolade. Next up wil ik graag madeleines met sinaasappelzeste en donkere chocolade maken, alsook madeleines met een coulis van frambozen en witte chocolade. Oh boy… ik krijg er al zin in!
De madeleines zelf zijn suikervrij. De chocolade is dat niet… Ik vind suikervrije chocolade écht niet lekker dus kies ik altijd voor échte chocolade. In de madeleine proef je helemaal geen verschil met de suikervrije of een suikervolle variant.
De cakejes blijven trouwens héél lang goed in een afgesloten bewaardoos (ik leg ze in een weckpot, dat staat ook leuk), maar of ze lang zullen meegaan… dat blijft nog maar de vraag 😉 .
Madeleines met Chocolade
Equipment
- 2 Mengkommen
- Steelpan
- Zeef
- Siliconen madeleine bakvorm
- Wegwerp spuitzak optioneel
Ingrediënten
- 100 g harde margarine of boter
- 100 g patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 80 g 1-op-1 suikervervanger of witte suiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 100 g chocolade puur, wit of melkchocolade
Instructies
Voor de madeleines
- Doe de margarine in een steelpannetje en smelt op een zacht vuurtje. Laat afkoelen in de steelpan.
- Mix ondertussen de eitjes en voeg geleidelijk de helft van de 1-op-1 suikervervanger toe (40 g). Als het geheel bleker begint uit te slaan, doe je er het vanille extract bij.
- In een aparte mengkom zeef je de bloem en voeg je er de rest van de suikervervanger, het bakpoeder en het zout aan toe. Meng met een lepel.
- Doe nu de droge ingrediënten bij de natte en mix. Voeg héél langzaam de gesmolten margarine toe aan het beslag terwijl je blijft mixen. Als alles goed gemengd is, zet je het beslag in de koelkast gedurende 1 u.
- Verwarm de oven voor op 180°C en doe het beslag in een spuitzak.
- Vul de madeleine vormpjes met beslag (+/- 25 g beslag per vormpje) en bak ze gedurende +/- 10 à 12 min in de voorverwarmde oven.
- Laat de madeleines 5 min afkoelen in de vorm alvorens ze eruit te wippen en verder te laten afkoelen op een afkoelrooster.
Voor het chocolade laagje
- Hak de chocolade in gelijke stukjes en smelt de chocolade au bain marie of doe de stukjes in een magnetron bestendig kommetje. Kies je voor de laatste optie, smelt dan de chocolade op 600w gedurende 30s. Roer na de 30s om en plaats opnieuw in de magnetron gedurende 30s. Ga zo door tot alle chocolade bijna gesmolten is. Op het einde blijf je roeren tot de laatste beetjes chocolade ook wegsmelten.
- Doe 2 koffielepels chocolade in de madeleine vorm en druk er een madeleine in. Zet gedurende 15 min in de vriezer voor je de madeleines uit de vorm haalt.