Madeleines stonden al laaaaang op mijn 'to bake' lijstje. Maar ik had domweg geen juiste bakvorm! En madeleines zonder madeleine bakvorm dat gaat natuurlijk niet. Nu ik er één heb, kan er ik totaal losgehen! Ik maakte ineens ook een dubbele chocolade variant (chocolade in en rond de madeleine). Maar dat recept volgt later 😉 .   

Madeleines doen me altijd denken aan vakanties in Frankrijk toen we klein waren. Dan aten we ze uit zo'n zak (denk aan de Madeleines van BonneMaman) langs het zwembad. Mmm... Heerlijk! Ik zie nog zo de vakantiefoto's voor mij... mijn broer en ik met natte haren (en waarschijnlijk klamme handjes), in een kamerjas half liggend op een strandstoel met een giga zak madeleines tussen ons in. Genieten was dat 🙂 . 

Madeleines maken is echt niet moeilijk trouwens. Met dit recept kan het niet misgaan. Hier thuis werden ze alleszins door iedereen gesmaakt. Toen ik ze 's anderendaags mee naar het werk nam overleefden ze de middag zelfs niet en 's avonds waren het hier thuis tranen bij mijn zoontje omdat mama alle 'cakejes' had uitgedeeld. Dus beloofde ik hem er gauw weer te maken!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Madeleine bakvorm
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Mengkom

Ingrediënten (+/- voor 20s tuks)

  • 100 g boter
  • 100 g patisseriebloem
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 el melk
  • 4 g bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • sap van een 1/2 citroen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Vet de bakplaat in met boter en besprenkel met bloem. 
  3. Smelt de boter op een laag vuurtje of in de microgolfoven.
  4. Klop de eieren en de suiker tot een schuimig geheel (tot het beslag in volume is verdubbeld). Dit kan enkele minuten duren.
  5. Meng de bloem, het bakpoeder en de gesmolten boter door het mengsel.
  6. Voeg het vanille extract en het sap van de citroen toe, meng en schep in een spuitzak.
  7. Spuit het beslag in de vormpjes zodat de vormpjes voor 2/3de gevuld zijn.
  8. Bak gedurende +/- 15 min in de oven tot de madeleines goudbruin zijn. Prik er eens in met een tandenstoker of een satéprikker om te kijken of ze klaar zijn (er mag geen deeg aan je prikker kleven).