Mijn papa bracht me op het idee van de aardbeientaart. Hij belde me in het weekend en vroeg tips hoe hij het best zijn bladerdeeg blind* bakte, want hij ging een aardbeientaart maken. Plots schoot het me te binnen dat ik ook nog een vel bladerdeeg in de koelkast had liggen die drin-gend opgegeten moest worden. Aangezien mijn kinderen zot zijn van aardbeien, hebben we ze bijna altijd in huis. En net zoals het een gerespecteerde thuisbakker betaamt, heb ik ook altijd volle room in de koelkast. Maw: ik had ALLE ingrediënten om ook een aardbeientaart te bakken.
Ik noem het de luie aardbeientaart. Lui omdat ik 1. zonder gène een kant-en-klare bladerdeeg gebruikte 2. voor de vulling doodeenvoudig slagroom gebruikte en 3. ik het met de decoratie van de aardbeien niet nauw nam (onder het mom: als het maar lekker is!).
Kortom: het is bijna niet eerlijk als ik dit een 'recept' noem, zo makkelijk is deze taart!
* Deeg blind bakken? Wat? Hoor ik je al denken... Het wil gewoon zeggen: deeg bakken zonder vulling.
Algemeen
- Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 15 min bakken
- Moeilijkheidsgraad: ♣
- Vinden van ingrediënten: ♣
Benodigdheden
- Ronde porseleinen bakvorm
- Bakpapier
- Gedroogde bonen/gedroogde linzen/rijst/gedroogde kikkererwten of bakparels
- Mixer
- Weegschaal
- Mengkom
Ingrediënten
- 1 vel kant-en-klare bladerdeeg
- 250 ml volle room
- 30 g poedersuiker
- 500 g aardbeien
- 1 eigeel
- Optioneel : 75 g witte chocolade
Instructies
- Leg het bladerdeeg 10 min op voorhand uit de koelkast.
- Verwarm de oven 10 min voor op 180 °C.
- Rol het bladerdeeg uit en leg hem (met onderliggend stuk bakpapier) in een ronde porseleinen bakvorm. Prik er met een vork gaatjes in. Leg er een bakpapier op en strooi er droge bonen (of rijst, linzen, gedroogde kikkererwten,...) op. Zo voorkom je dat het deeg teveel opbolt. Je kan natuurlijk ook bakparels gebruiken, maar met bonen, rijst, linzen etc lukt het ook.
- Smeer de randen in met het losgeklopte eigeel.
- Bak het deeg 10 min blind in de oven. Verwijder dan de bonen en bak nog eens 5 min tot het deeg goudbruin is.
- Haal het deeg uit de oven. Laat 10 min afkoelen in de porseleinen bakvorm alvorens hem uit de vorm te halen en verder te laten afkoelen op een rooster.
- Maak ondertussen de slagroom: klop de room samen met de poedersuiker stijf. Zet hem nog even in de koelkast als de taartbodem nog niet volledig is afgekoeld.
- Optioneel: smelt de witte chocolade au bain-marie of in de magnetron. Smeer de gesmolten chocolade uit over taartbodem.
- Als de taartbodem (en chocolade) volledig zijn afgekoeld schep er dan de slagroom op.
- Werk af met gewassen en gehalveerde aardbeien. Als finishing touch kan je er nog wat poedersuiker over strooien.