Het is warm deze dagen, dus dan heb je misschien minder zin om je oven aan te zetten? Goed nieuws, want voor deze taart heb je geen oven nodig! In deze no bake honingwafel cheesecake zitten stukjes honingwafel verstopt en ze is afgewerkt met een heerlijke laag gezouten karamel…

stroopwafel cheesecake

Deze taart maakte ik naar aanleiding van de week van de bij (deze loopt van 31 mei tem 7 juni). Ik ontving een bij-zonder (hebdem) leuk pakket van Meli. Met oa honing, een bijenhotel, honingkoeken, bloemzaadjes, fruit en groenten… (want ja, ook de courgette en de paprika hebben we aan onze lieve bijtjes te danken). Ik besloot met de honingwafels aan de slag te gaan en maakte deze no bake honingwafel cheesecake.

honingwafel cheesecake

Of ze lekker was? Whahaha, dat weet ik eigenlijk zelf niet! Ik lepelde de kom uit, en dat was lekker, ik proefde de gezouten karamel, en die was ook overheerlijk. Maar hoe het geheel smaakte? Daar had ik het raden naar… want (opgepast: niet voor gevoelige lezers)… toen we op vertrekken stonden naar mijn broer (wij zorgen voor een taart hoor 🙂 ) viel de taart ongelukkig uit de handen van mijn dochtertje. En zoals het hoort te gebeuren, uiteraard met de bovenkant vlak de grond op! En niet zomaar de grond op, maar eigenlijk regelrecht op de deurmat. Het bord (waar de taart op stond) brak ook in stukken en zo werd de cheesecake dus nog oneetbaarder 🙂 . Oooh rampspoed! Maar gelukkig waren mijn foto’s al gemaakt en ben ik er zeker van dat ze mega lekker is! Als jij ze maakt, laat het me dan ook even weten, wil je? 🙂

Algemeen

  • Bereidingstijd: maak de taart een dag op voorhand. 30min bereidingstijd + 15 min voor het maken van de gezouten karamel.
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mixer
  • Mengkom
  • Bakpapier
  • ijsschep (of lepel)

Ingrediënten

Voor de bodem
  • 150 g mariakoekjes
  • 100 g boter (gesmolten)
Voor de kaastaart
  • 200 g witte chocolade
  • 300 g roomkaas (zoals Philadelphia)
  • 200 ml volle room
  • 1/2 tl vanille extract
  • 4 honingwafels (+/- 120 g)
Voor de afwerking
  • Gezouten karamel volgens dit recept. Of 80 ml kant en klare gezouten karamel.
  • 3 honingwafels voor de versiering

Instructies

Voor de bodem
  1. Bekleed de springvorm met bakpapier (op de bodem en vet de randen in, of snij bakpapier in repen en kleef deze over de boter tegen de randen).
  2. Smelt de boter in de magnetron (op laag wattage) of in een pannetje en verkruimel de Mariakoekjes mbhv een hakmolentje of blender.
  3. Giet de boter over de koek-kruimels en meng. Stort dit op de bodem van de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel.
  4. Zet gedurende 1u in de koelkast.
Voor de kaastaart
  1. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een hittebestendig potje. Warm de chocolade in de magnetron op laag wattage (600W) gedurende 30s. Roer door de chocolade en herhaal (30s op 600W + roeren) tot de stukjes zo goed als gesmolten zijn. Blijf dan roeren tot alle chocolade gesmolten is. Zet even apart.
  2. Klop de room tot slagroom (of toch bijna, deze mag nog ietsje lobbig zijn, want je gaat er straks ook nog de Philadelphia onder mixen).
  3. Klop in een aparte mengkom de roomkaas zacht en doe deze nu bij de slagroom. Mix nog even tot de slagroom en de roomkaas een glad beslag vormen. Doe hier nu, terwijl je blijft mixen, de gesmolten witte chocolade bij.
  4. Snij de 4 honingwafels in stukjes en schep ze onder het beslag. Stort het over de taartbodem en laat een nachtje opstijven in de koelkast.
Voor de afwerking
  1. De karamel maak je volgens dit recept (deze kan je best ook al een dag voordien maken zodat hij zeker niet warm is als je hem op de taart smeert).
  2. Nadat de taart een nachtje in de koelkast heeft gestaan, smeer je er de karamel over. Als de karamel te hard geworden is, warm hem dan héél even op in de magnetron (niet te lang, want dan is hij weer te warm. Echt maar 20s op 600W ofzo, tot hij net makkelijk smeerbaar is, maar ook niet gaat druppen).
  3. Smeer de karamel over de bovenkant van de taart.
  4. En werk af met stukjes van honingwafel.
Post delen of pinnen?