Salted Caramel

Hoog tijd dat ik er een apart recept voor op mijn blog zet, want dat is dubbel en dik verdiend voor de... SALTED CARAMEL! Alles, ja echt alles, wordt beter met Salted Caramel. Denk even mee: kaastaart, ijs, ijstaart, brownies, botercrème, cupcakes,... de combinaties zijn ein-de-loos! Als ik salted caramel maak, zou ik eigenlijk zo de pot kunnen uitlepelen.

Salted Caramel

Eigenlijk is het echt niet moeilijk. Je moet gewoon geduld hebben en het juiste moment afwachten om de boter bij de suikersiroop te voegen. De salted caramel bewaar je zeker 2 weken in de koelkast, dus niet gevreesd, en maak die extra portie (I know you want to 😉 )! Zoals ik al zei: je kan het aan al je favoriete zoetigheden toevoegen, het geeft net die extra touch.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min bereidingstijd
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Steelpannetje
  • Weegschaal
  • Houten lepel

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 50 ml water
  • 45 g roomboter
  • 65 ml Volle room
  • flinke snuif zout (naar smaak)

Instructies

  1. Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en zet het op een middelmatig vuur.
  2. Nu is het een kwestie van geduld... Je roert ondertussen onder geen beding in de pot! De suiker zal stilaan oplossen en vervolgens zal het mengsel beginnen borrelen. Nu blijf je best in de buurt. Van zodra het suikerwater begint te borrelen mag je je ogen er niet meer van afhouden (want het kan snel gaan!). Roeren is ten stelligste verboden.
  3. Het suikerwater zal stilaan beginnen kleuren. Het moet een mooie goudbruine kleur krijgen (van karamel dus ;)). Laat het zeker niet te donker worden want dan heb je verbrande karamel en die valt niet meer te redden.
  4. Wanneer het goudbruin begint uit te slaan, voeg dan voorzichtig de boter toe. Nu moet je wel roeren tot de boter is opgelost (ong. 2min).
  5. Als de boter volledig is gesmolten, voeg je er de room aan toe. Blijf roeren en zet ondertussen het vuur af.
  6. Voeg als laatste het zout toe (naar smaak). De karamel is nu nog heel vloeibaar, dat is normaal.
  7. Giet de karamel over van de steelpan in een potje dat je kan afsluiten. Haal de karamel eventueel door een zeef (het kan zijn dat er kleine suikerklontjes onstaan zijn).
  8. De karamel zal verder opstijven als die afkoelt. Eens afgekoeld bewaar hem in de koelkast (2 weken). Indien hij te hard is, kan je hem lichtjes opwarmen in de microgolfoven.
Post delen of pinnen?