De allerallereerste taart die ik ooit bakte was een kaastaart en dat is eigenlijk nog niet zo belachelijk lang geleden... Ik beschouwde taarten bakken voordien altijd als iets dat ik liever aan professionelen overliet. Toen ik op een feestje proefde van de kaastaart van een vriendin, was ik opslag gemotiveerd om de uitdaging eens aan te gaan. Al was de motivatie voor het proeven achteraf nog groter dan voor het bakken zelf :). Want ik eet nu éénmaal zoooo graag kaastaart!

Dit weekend was ik op zoek naar bak-inspiratie waar ik mijn oude melige appels in kon verwerken. Toen ik via pinterest op deze combinatie stootte was ik meteen verkocht! Appel crumble in combinatie met kaas én dan nog eens die gezouten karamel erbovenop als finishing touch... het water stond al in mijn mond.

Het was een regenachtige zaterdag, ideaal weer dus voor een taartje. De kindjes hielpen gezapig mee en mijn dochtertje vroeg zeker om de 10sec 'mag ik eens proeven'? Toen ik de appels in blokjes sneed verdwenen ze stuk voor stuk in hun mondjes. Dus ik schilde er meer dan nodig waren. Maar zo was mijn bezorgdheid voor het evenwicht tussen zoet en gezond alvast bedaard. De taart achteraf was gepermitteerd want ze hadden hun stukje fruit al gehad ;).

Algemeen

  • Bereidingstijd: 25min voorbereiding + 45min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ (omwille van de gezouten karamel)
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Springvorm +/-24cm
  • Mixer 

Ingrediënten

Voor de bodem & crumble
  • 250 g boter
  • 200 g donkerbruine suiker --> ik gebruikte dit: 
  • 250 g patisseriebloem
  • 150 g havermout
  • snuifje zout
  • (Optioneel: 2 tl speculaaskruiden)
voor de bodem
  • 300 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia) 
  • 100 g poedersuiker
  • 2 eieren
  • 2 of 3 grote appels
  • kaneel
voor de gezouten karamel
  • 100 g suiker
  • 50 ml water
  • 45 gram roomboter
  • 65 ml slagroom
  • flinke snuif zout

Instructies

Voor de bodem & crumble
  1. Bekleed de springvorm op de bodem met bakpapier en vet de randen in met wat boter (dat zorgt ervoor dat de taart achteraf niet aan de randen blijft kleven).
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Mix de boter zacht en voeg er de donkerbruine suiker aan toe. Meng het geheel en zet het opzij.
  4. Neem een andere kom en meng de bloem, havermout en het zout (en optioneel de speculaaskruiden). 
  5. Voeg het bloemmengsel bij de botermix en mix alles door elkaar zodat je een kruimelige massa krijgt.
  6. Met de helft van het beslag bekleed je de bodem van de springvorm en druk dit stevig aan (de andere helft wordt later als crumble bovenop de taart gebruikt).
  7. Bak de bodem 15min in de voorverwarmde oven.
Voor de vulling
  1. Snij de appels in blokjes en strooi er wat kaneel overheen. Zet ze even opzij.
  2. Mix de roomkaas en de poedersuiker door elkaar. 
  3. Klop apart de eieren los en spatel dit door het kaasbeslag.
  4. Stort het kaasbeslag op de afgebakken bodem (je hoeft niet te wachten tot deze is afgekoeld).
  5. Verdeel de appelblokjes over het kaasbeslag en dek het geheel af met de rest van de crumble. 
  6. Bak de taart nog 45min in de reeds voorverwarmde oven.
Voor de gezouten karamel
  1. Terwijl de taart aan het bakken is kan je de karamel maken.
  2. Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en zet het op een middelmatig vuur.
  3. Nu is het een kwestie van geduld... je blijft best in de buurt. Van zodra het suikerwater begint te borrelen mag je je ogen er niet meer vanaf houden (want het kan snel gaan!). Roeren is ten stelligste verboden. 
  4. Het suikerwater zal stilaan beginnen kleuren. Het moet een mooie goudbruine kleur krijgen (van karamel dus ;)). Laat het zeker niet te donker worden want dan heb je verbrande karamel en die valt niet meer te redden.
  5. Wanneer het goudbruin begint uit te slaan, voeg dan voorzichtig de boter toe. Nu mag/moet je wel roeren tot de boter is opgelost (ong. 2min).
  6. Als de boter volledig is gesmolten, voeg je er de room aan toe. Blijf roeren en zet ondertussen het vuur af.
  7. Voeg als laatste het zout toe.
  8. Laat de karamel afkoelen en versier er de taart mee (je kan ook versieren per stuk taart).
  9. De karamel kan in de frigo worden bewaard. Indien hij te hard is, kan je hem lichtjes opwarmen in de microgolfoven. 

Bron: Appelkruimelcheesecake met salted caramel van Zoetrecepten en Basisrecept: salted caramel ook van Zoetrecepten