Deze ontbijtmuffins met blauwe bessen en griekse yoghurt bevatten geen geraffineerde suikers. Door de Griekse yoghurt zijn ze extra smeuïg. Ze smaken zeker niet te zoet en staan daarom niet mis bij een brunch of simpelweg op de ontbijttafel.

Ik kwam op het idee van de ontbijtmuffins nadat mijn papa me belde met de vraag 'of ik een goed recept heb voor blueberry muffins'. Ik moest hem jammer genoeg het antwoord schuldig blijven, dus begon ik als gek te zoeken naar een geschikt recept. Ik probeerde wat dingen uit, maar niets blog-waardig. Tot ik dit recept samenstelde! In mijn gezonde(re) maand kon ik het dan ook verdragen dat de muffins niet tot de categorie cupcakes behoorden (wegens niet zo zoet) en daarom klasseer ik ze graag onder ontbijt en gezond hoekje. Ze zijn goed als gezond alternatief voor een tussendoortje of 'on the go' als je 's ochtends geen tijd hebt om te ontbijten. 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 20 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Spatel
  • Cupcake bakvorm
  • Bakpapier of cupcake vormpjes

Ingrediënten (voor 12 muffins)

  • 120 g patisseriebloem
  • 80 g havermout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat 
  • 1/2 tl kaneel
  • snuifje zout
  • 1 ei
  • 225 g Griekse yoghurt
  • 80 g ahornsiroop
  • 25 g kokosbloesemsuiker
  • 60 ml ongezoete amandelmelk
  • 2 tl vanille extract
  • 120 g blauwe bessen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Bekleed de  cupcake bakplaat met papieren cupcake vormpjes of leg bakpapier klaar (als alternatief voor de papieren vormpjes).
  3. Meng de droge ingrediënten: patisseriebloem, havermout, bakpoeder, natriumbicarbonaat, kaneel en het snuifje zout. Zet opzij.
  4. In een andere mengkom mix je het ei los en voeg er de Griekse yoghurt, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, amandelmelk en het vanille extract aan toe. 
  5. Doe de natte ingrediënten bij de droge en mix tot alles goed gemengd is.
  6. Besprenkel de blauwe bessen met wat bloem (1 el volstaat), dit zal ervoor zorgen dat de bessen niet meteen naar de bodem zakken.
  7. Roer zachtjes de blauwe bessen onder het beslag.
  8. Schep het beslag in de cupcake vormpjes (of bakpapier). Opgelet: het beslag is redelijk lopend, dus het is best lastig om niet te kliederen.
  9. Bak gedurende 15 à 20 min in de voorverwarmde oven. 

Bron: Recept geïnspireerd op het recept van Running with spoons -  de blueberry muffins