Ijsland, het land van ijs en vuur… En dat mag je letterlijk nemen. In dit artikel deel ik je alle tips & tricks van onze reis met 2 kinderen naar Ijsland.

Het lijkt wel of ik mijn momenten om naar ijsland uitkies adhv een uitbarstende vulkaan. Toen ik in 2010 een vriendin ging bezoeken die er studeerde, waren we niet zeker of we wel konden afreizen. De Eyjafjallajökull deed toen heel wat stof opwaaien (letterlijk!) in Europa en verstoorde het luchtverkeer. Enkele dagen nadat er weer mocht worden gevlogen boven Ijsland, vertrokken wij. Wat een geluk. Zonder enige verwachtingen ging ik, samen met een andere vriendin, de studerende vriendin in Reykjavik bezoeken. Zij had er een auto gekocht en het idee was om wat te gaan rondtoeren. Wat een reis werd dat! Ik verloor er mijn hart… Het weer was ons toen ook gigantisch goed gezind en op die ene week dat we er waren (eind mei), hadden we enkel staalblauwe hemel! We brachten een bezoek aan de golden circle, deden een kort stukje van de zuidkust en gingen erna rondtoeren door de West-fjorden. Van toeristen was er toen weinig sprake. Het is ook deels door de uitbarsting an de Eyjafjallajökull dat Ijsland het wereldnieuws haalde en zo dus ook menig toeristen begon aan te spreken.

Fast forward to 2020… Hét corona jaar! We planden eerste onze reis in april (tijdens de paasvakantie), maar omwille van corona werd onze vlucht geannuleerd. Denkend dat een jaar later die Corona toch zeker en vast wel voorbij zou zijn (wat een mop! wisten wij veel!) boekten we onze vluchten en accommodaties om naar april 2021. Na nogmaals een annulatie van onze vluchten, besloten we op ‘veilig’ te spelen en in augustus 2021 te vertrekken. Initieel was onze keuze april omdat het dan ook veel goedkoper is (een auto huren is de helft van de prijs tov het hoogseizoen), maar aangezien we alles konden omboeken tegen hetzelfde tarief, besloten we dan toch maar voor augustus te kiezen. Stressen tot de laatste minuut want je moet volledig gevaccineerd én een negatieve PCR test op zak hebben om IJsland binnen te komen. Maar kijk, we zijn er geraakt én wederom was er een vulkaan aan het uitbarsten!

Reizen met kinderen

Wij kwamen naar Ijsland met onze 2 kinderen (9 en 7 jaar). We hebben het grote geluk dat we 2 flinke stappers hebben. Ze kunnen makkelijk 8 – 10 km wandelen zonder gezeur. Hier in Ijsland zit je snel aan deze afstanden om een mooie plek te bezoeken, dus hou daar zeker rekening mee. Je gaat echt veel missen als dergelijke wandelingen geen optie zijn. Wil je graag met kleinere kinderen komen? Train er dan thuis wat op. Je kan tal van leuke spelletjes doen om de kinderen te animeren tijdens het wandelen. Hoeveel vogels komen we tegen onderweg, of tel de … die je ziet. Een groot succes bij ons is ook ‘ik heb een dier in mijn hoofd en jij moet raden het welke’ (je mag enkel ja/nee vragen stellen) – wissel af met familieleden of vriendjes van op school.

Hou er ook rekening mee dat je veel in de auto zit. Het landschap is adembenemend maar misschien zijn de kinderen niet altijd even hard onder de indruk. Puzzelboekjes, leesboeken, luisterverhalen, … zijn daarom zeker nuttig (wij nemen geen ipads ofzo mee op reis, maar als je dat wel doet, is dat ook een optie natuurlijk). Wil je ze graag naar buiten laten kijken, vraag dan om mee schaapjes te zoeken, of om het eerst een waterval te spotten (en daar moet je echt niet lang op wachten 😉 ).

Op de uitkijk bij Vik

Wanneer?

Ze zeggen dat je heel het jaar door naar Ijsland kan gaan. Hou er rekening mee dat je in de zomer hoogseizoen is en accommodaties snel vol zitten. De prijzen zijn in het hoogseizoen ook aanzienlijk duurder dan in het shoulder seizoen (mei/sept). De zomer is niet voor niets de populairste moment om naar Ijsland te trekken. De dagen zijn lang, het weer is beter en het landschap is groener.

Winters Ijsland spreekt dan ook weer tot de verbeelding omdat je dan veel kans hebt om het Noorderlicht te spotten! Maar je zal, door mogelijk sneeuwval, wel beperkter zijn in je bewegingsvrijheid (soms zijn sommige stukken van de ringweg zelfs afgesloten).

Kortom, je zal dus moeten uitmaken waar jij het meeste belang aan hecht.

Prijs?

Ik ga er niet om liegen, Ijsland is duur! Hoewel je leest dat het ’tegenwoordig nog wel meevalt’, vond ik dat toch serieus tegenvallen 🙂 . De supermarkt is beduidend duurder dan hier, ook benzine is duurder. Accommodatie is uiteraard ook niet gratis. Je mag al snel 200 – 250 euro rekening per nacht voor een overnachting in een cottage of familiekamer (voor 4 personen).

Hoe kan je de prijs drukken?

  • Boek buiten het hoogseizoen
  • Kook je eigen potje (restaurant is niet zoveel duurder dan hier in België, maar elke dag met je hele gezin op restaurant, is natuurlijk geen goedkope oplossing)
  • Ga kamperen!
  • Huur een camper/van

Wat neem ik mee?

Ik heb hier mijn hoofd over gebroken!! Last minute haalde ik nog mijn thermisch ondergoed uit de valies… (een vriendin zei me ‘gaat het vriezen’ ‘euh.. nee…’ ‘dan heb je dat toch niet nodig’ … en nee inderdaad :)) We reizen altijd met 2 grote koffers voor ons vier. Dwz dat ik voor mijn kleren een halve valies kan bezetten. Dat is krap! Wetende dat je hier op 1 dag alle seizoenen kan tegenkomen. Afhankelijk van de periode (winter / zomer) neem je andere kledij mee, maar hier een overzicht van hetgeen in mijn zomer-valies ging (2 weken):

  • 3 dikke truien + 1 minder dikke trui –> ik kocht bij aankomst een typische Ijslandse trui in Reykjavik. Ga naar de Handknitting association of Island als je er een echte wil. Warmer deze vind je niet. Ik deed bijna heel de reis die trui aan en kwam dus met 3 propere truien weer thuis.
  • 3 jeansen + 1 sportlegging + 1 short (you never know 🙂 ik deed ze wel niet aan, mijn zoon dan weer wel)
  • 5 t-shirts korte mouwen, 5 t-shirts lange mouwen, 3 topjes zonder mouwen
  • Winterjas + Regenjas (dus 2 verschillende jassen)
  • Muts, sjaal, handschoenen.
  • Kousen (wandel-), ondergoed en 2 pyjama’s.
  • Badpak + badhanddoek decathlon (zo van die heel dunne en sneldrogende)

Naast kledij:

  • Zakmes
  • Zonnebril
  • Zonnecrème
  • Opladers gsm/laptop/fototoestel (zelfde stopcontacten als in België)
  • Fototoestel
  • Reisgids

Hoe lang ?

Dat kies je volledig zelf! Wil je de hele ringweg doen (ijsland dus rond om rond) dan heb je echt minimum 11 nachten nodig. Wij deden het in 13 nachten, hetgeen al een aardig hoog reistempo is (en als ik, als rasecht Duracell konijn, hoog zeg, bedoel ik hoog). Wil je korter gaan, beperk je dan tot één of enkele regio’s. In 2011 ging ik 6 nachten en deden we Reykjavik, de golden circle, een stukje van de zuidkust en de West-fjorden. Maar we sliepen niet veel 🙂 vroeg op en soms nog om 23u aan het rijden (we gingen eind mei toen, en de zon ging amper onder).

Huurwagen

We huurden een 4×4 (aan te raden) – maar kozen voor een lagere prijscategorie. We hadden een Ford Kuga. Dat ding deed wat het moest voor onze reis. Het was geen nieuwe wagen en er was redelijk wat beschadiging, maar achteraf bekeken vonden we dat zo erg niet. Met al die grind-weggetjes en opspattende stenen, ben je blij dat je geen spiksplinternieuwe wagen hebt.

Wil je graag het binnenland in? Neem dan een échte 4×4 waar je mee door riviertjes kan rijden.

Een andere optie is om een camper of een van te huren. Je ziet er met hopen rondrijden! Als je geen gekke toeren gaat uithalen (op de ringweg blijft) lijkt me dat ook een heel fijne manier om het land te ontdekken. Als ik geweten had dat we in de zomer zouden gaan, had ik deze optie zeker bekeken. Voor april, met mogelijk nog sneeuwval, leek me dat iets te avontuurlijk/koud (zeker als je heel de tijd buiten moet spenderen en buiten moet koken etc).

Ons reisschema

Aankomst + overnachting Reykjavik (1 nacht)

Wij kwamen toe rond 15u lokale tijd en gingen meteen onze huurwagen oppikken (eerst met shuttle busje naar de huurmaatschappij. Dat was een rit van 5min die je eigenlijk ook te voet kon doen). We boeken via Air BnB een appartement downtown Reykjavik. De ligging kon niet beter! Het appartement was ruim, comfortabel en proper(al onze accomodaties waren eigenlijk extreem proper in Ijsland). Tegen 17u30 waren we geïnstalleerd in ons appartement en ik ging meteen een trui kopen bij de Handknitting Association of Iceland. We aten bij Bastard dat op enkele passen was van ons appartement. Het werd ons aangeraden door onze host en het was er inderdaad lekker (wij deden aan foodsharing).

’s Anderendaags waren we vroeg wakker (het is 2u later in Ijsland dan hier in België) en we gingen een overheerlijk zuurdesembrood en koffiekoeken kopen bij Braud & co. De opties voor die dag waren de golden circle of de actieve vulkaan bezoeken. We kozen voor het laatste.

Alle info die je zoekt over de vulkaan vind je op de website van Visit Reykjanes. De Mt. Fagradalsfjall = de vulkaan die op dit moment in Ijsland aan het uitbarsten is (ze weten nog niet wanneer hij zal stoppen, dat kan nog maanden, jaren duren), kan je ‘eenvoudig’ gaan bezichtigen. Ik zeg ‘eenvoudig’ omdat hij makkelijk bereikbaar is met de auto (op 45min van Reykjavik), maar de klim is niet min. Doe zeker stevige wandelschoenen aan want het wordt een flinke tocht. De hike zelf (wij namen path C) is een kleine 4km heen en diezelfde kilometers terug uiteraard (wij deden er heen en terug 2u45 min over, we aten onze boterhammen op onderweg). Op zich niet zo’n grote wandeling, maar het vereist wel enig berg-geit talent! Onze kinderen van 9 en 7 deden gestaag mee, want zo’n wandelingen vinden ze uiteraard nog het leukste. Ik ga er niet om liegen, we zagen misschien 1 ander kind onderweg, om maar te zeggen dat het niet te onderschatten is. Je consulteert best de website van safetravel.is om de weercondities en gas-pollutie te checken voor vertrek.

Wij zagen de vulkaan helaas niet spuwen want er hingen lage wolken eens we boven waren. Maar de ervaring was daarom niet minder! We zagen een gigantisch vers lava-veld, de zwavelgeur prikte de hele tocht in onze neus (net alsof er iemand lucifers onder je neus aansteekt) en we hoorden de vulkaan brullen en grommen. Wat machtig!

Na de vulkaan trokken we door naar Vik. Onderweg deden we nog enkele stops langs oa een supermarkt in Selfoss (Kronan), en 2 prachtige watervallen: Seljalandsfoss, een waterval waar je ook achter kan lopen en Skogafoss.

Vik (2 nachten)

In Vik verbleven we in het heerlijke Black Sand Suites. We hadden een prachtig uitzicht en de studio was perfect voor ons 4. Er was koffie ‘on the house’ en we kookten er ’s avonds ons potje.

De volgende ochtend vertrokken we vroeg om een Plane Wreck te bezichtingen in Sólheimasandur (dat was maar 20 min. rijden van ons verblijf). De avond ervoor passeerden we de parking en stonden er véél auto’s. Toen we in de ochtend gingen (8u30) stond er welgeteld 1 andere auto. Gelukkig maar want onderweg moest ik pipi doen… als je hier bent geweest, snap je vast mijn probleem 🙂 . Geen 1 boom of struik te bespeuren. Wat was ik blij dat de wolken me wat dekking gaven 🙂 . Als je plane wreck iceland ingeeft in google dan vind je meteen de route. Je parkeert op een parking en van daaruit is het zo’n 5 km wandelen doorheen een zwart landschap. Het is best spannend om dan uiteindelijk na een uurtje wandelen, het witte vliegtuig te zien opdoemen in de verte. Het Amerikaanse vliegtuig stortte neer in 1973 doordat de piloot blijkbaar een foute switch had gebruikt en de brandstof per ongeluk had afgesloten. Gelukkig konden alle passagiers dit verhaal navertellen want alle inzittenden overleefden de crash!

In de namiddag gingen we naar Dyrholaey. Een prachtige plek waar je ook puffins kan spotten! Opgepast dit bijzondere plekje is gesloten van mei tem eind juni omwille an het broedseizoen. Je hebt vanaf de kliffen een adembenemend zicht op het zwarte zandstrand. Bij ons was het mistig hetgeen echt een drama effect uitlokte op de foto’s. We vonden het prachtig!

Later die dag gingen we naar het ‘stadje’ Vik (nu ja verwacht er niet te veel van, je hebt er een tankstation en een supermarktje) waar we een wandeling deden met een uitzicht over Vik. Je kon van bovenop ook nog verder stappen naar een kerkje op de kliffen, maar onze benen (die van de kinderen vooral 😉 ) waren al behoorlijk moe na de 10 km wandeling van de ochtend en de stevige klim naar boven in Vik. Dus dit lieten we ons voorbijgaan… Al denk ik persoonlijk wel dat je er een prachtig zicht moet hebben.

Na Vik dachten we, laten we nog even langs het strand van Reynisfjara gaan. Dit is gekend omwille van zijn zwarte zand en de basaltzuilen. Echt heel erg mooi! Maar toen we er aankwamen was het er héél druk. Iedereen wilde een foto met de basaltzuilen op de achtergrond dus trokken wij ons rustig terug.

De volgende ochtend kwamen we vroeg terug (voor we onze tocht verder zetten richting Höfn) en we hadden het strand voor ons alleen. Heerlijk! Loop zeker ook het hoekje om naast de basaltzuilen. Daar heb je een grot. Een prachtig stukje magisch strand!

Ook in de regio heb je het zwembad van Seljavallalaug. Het wordt het oudste zwembad van Ijsland genoemd. Ik zag er prachtige foto’s van op Instagram en voegde het toe aan mijn ‘must do’ lijstje. Maar hoe meer ik erover las, hoe minder het me aansprak 🙂 . Het is dus wel degelijk een zwembad en geen warm waterbron. Het water is ook helemaal niet zo warm (tss de 20°C – 30°C), de kleedkamertjes zouden degoutant zijn en het water zit vol met algen dat op je lijf, zwemkledij en in je haar blijft kleven. Het wordt blijkbaar maar 1x per jaar gekuist en zou vol bacteriën zitten. Wie neemt er een duikje? 🙂 Je kan het uiteraard altijd overwegen, misschien ben jij wel avontuurlijker dan ik. Lees ook even dit artikel als je toch graag wil gaan.

Höfn (2 nachten)

Onderweg naar Höfn is er véél te zien… Wij moesten het allemaal in 1 dag proppen (op onze doorrit), maar je kan in deze regio echt makkelijk 2 volle dagen spenderen. Initieel was het idee om de regio tussen Vik en Höfn vanuit Höfn te bezoeken, maar onderweg passeer je als het ware al alle bezienswaardigheden dat het zo sneu aanvoelt om de dag nadien een uur terug te moeten rijden. Dus wil je graag deze regio beter bezoeken, dan boek je best iets in de buurt van Hof)

Wat is er tussen Vik en Höfn allemaal te doen? Een lijstje:

  • Fjaðrárgljúfur canyon : Prachtige Canyon die makkelijk te bereiken is. Je hebt er toiletten aan de parking en de hike is kort en makkelijk via een padje. Je hebt er verschillende uitkijkpunten, maar ik denk dat ik het eerste het mooiste vond.
  • Vatnajökull : De grootste gletsjer van Europa die je al van ver ziet opdoemen tijdens je rit naar deze plek. Van hieruit kan je ook verschillende excursies doen op de gletsjer (deden wij niet. Veel van deze dingen kan je enkel doen met kinderen +10 of +12).
  • Skaftafell : Vanuit het informatiecentrum vertrekken er verschillende wandelingen. Waaronder ook een wandeling naar Svartifoss. De wandeling duurt zo’n uurtje heen en een uurtje terug. Onderweg passeer je ook nog Hundafoss (en andere, hoe kan het ook anders, waterval). De waterval is gekend omwille van zijn basaltzuilen. Een mooie wandeling die je wel in je kuiten voelt. Je wandelt tussen de struiken en dat is eens wat anders dan wat je tot nu toe gewend bent. Er zijn toiletten aan het informatiecentrum en ook een eetgelegenheid. Wij pick-nickten voor we de wandeling startten aan een picknicktafeltje.
  • Svinafellsjökull : ga terug de ringweg op en enkele kilometers verderop heb je een parking waarvan je te voet een padje opgaat. Een kleine 10 minuutjes later sta je aan de voet van de gletsjer! Een heerlijk ‘waaaaauuuuuw’ effect (en niemand te zien).
  • Fjallsárlón : Gletsjermeer dat op de weg ligt richting het meest bekende gletsjermeer: Jökulsárlón. Wij vonden Fjallsárlón eigenlijk nog mooier.
  • Jökulsárlón : Het meest gekende gletsjermeer. Je voelt de koude van het ijs afkomen als je het meer nadert. Het is een uniek beeld om die grote blokken ijs te zien drijven. Het is werkelijk prachtig.
  • Diamond beach: aan de overkant van de weg (tegenover Jökulsárlón) ligt Diamond Beach. Aangespoelde brokken ijs liggen er te blinken op het strand (als diamanten, ah ja!). Wij zagen het in de verte, maar hadden de moed niet om helemaal tot daar te gaan (hoewel het echt niet ver was). Het was al een drukke dag en het zag er, naar onze zin, niet zo spectaculair uit. Het was er daarenboven ook nog erg druk.

Na een drukke dag kwamen wij toe in ons hotel (het enige hotel dat we boekten), Milkfactory. We hadden een familiekamer met een mezzanine (waar de kinderen sliepen). Ruime kamers, zonder mooi uitzicht, maar praktisch en netjes. Het personeel was super vriendelijk en de ligging perfect. We hadden hier ook een lekker ontbijt.

’s Avonds aten we bij Ishusid een overheerlijke pizza op het terras in de zon! Dit smaakte zo enorm. Initieel wilden we ergens anders gaan eten, maar alles was volzet. Je hoorde ons niet klagen 🙂 .

De dag nadien was een chill-dag. We gingen eens kijken bij het strand van Stokksnes maar er hing zoveel mist en ze waren er een Netflix serie aan het opnemen dat we het niet konden bezoeken. ’s Middags lunchten we bij Pakkhus waar de lunchkaart niet veel verschilde van de dinerkaart, al waren de prijzen (voor hetzelfde gerecht) ’s middags beduidend lager. In de namiddag gingen we bij Arnanes Country Hotel paardrijden (we kregen telefonisch niemand te pakken dus reden we erlangs om een afspraak te maken voor de namiddag). De kindjes reden wat in een geïmproviseerde piste (dat stelde niet zoveel voor, maar ze zaten eens op een ijslands paard) en erna trok ik erop uit voor een wandeling (ik was alleen met de begeleider). Heerlijk! We Tölten erop los! Een ijslands paard kent 5 gangen ipv de klassieke 3. Naast stap, draf en galop, kent een IJslands paard ook nog Tölt (zelfde snelheid als draf) en Telgang (sneller dan galop).

Oost-Fjorden – Seyðisfjörður (1 nacht)

Onderweg naar Egilsstadir rij je door de Oost-Fjorden. Een dag die waar de lage wolken gevolgd werden door een blauwe lucht. We reden dus de helft van de tijd met ons hoofd in de wolken en de andere helft konden we onze ogen laten dwalen over de heerlijke vergezichten van de fjorden.

We reden langs Fauskasdur, een absolute verplichte stop als je het mij vraagt! Ga er even je neus buitensteken en geniet van het mooie uitzicht.

En toen, geheel onverwacht, zag ik een halfnaakte man met een handdoek om zijn middel achter een rots tevoorschijn komen. Stoooooop…. een hotspring! We sprongen uit de auto en gingen een kijkje nemen. Inderdaad, een heerlijk bassin stond daar zowaar in the middle of nowhere (achter een rots). Er zaten een 5 tal mensen in (er is geen plaats voor meer), maar die leken te vertrekken. Dus wij snel onze zwemkledij in de auto aangetrokken… Klaar om erin te springen, waarschuwden enkele Spaanse dames ons ‘Muy Caliente’ en effectief, het water is héét! Ik neem mijn douche graag op 40°C, maar dit… dit is was echt los 45°C (of warmer). Met het handje voelde het zo warm niet, maar eens je teen erin was het echt schroeiend heet. Als je er heel langzaam ingaat is het te doen (voor mij was dat althans het geval). Voor Roeland en de kinderen was het te warm. De hotspring heet Djúpavogskörin.

We overnachtten in Seyðisfjörður en huurden er een appartement via Air BnB. Het is een sprookjesachtig stadje. Je hebt er enkele restaurantjes, een supermarkt en een speeltuin (dat vonden de kinderen eens leuk). We aten ’s avonds een fish & chips aan het kraampje van Fancy Cheap. Lekker (maar wel vettig 😉 ).

Regio Myvatn – Grimstunga (2 nachten)

Onderweg naar onze volgende bestemming deden we een hike naar de adembenemende Stuðlagil Canyon. Je kan er op 2 manieren geraken. Maar er is eigenlijk maar 1 manier om hem echt van zijn beste kant te zien. En dat is via zuidkant. Komende van de ringweg rij je 14 km op road 923 naar de boerderij Hákonarstaði, draai dan links af tot het bord ‘Klaustursel’. Rij tot aan de rivier (net voor de brug). Daar kan je parkeren en heb je ook een toilet. Van hieruit steek je de brug te voet over en ga meteen naar rechts (volg de rivier). Een andere optie (en dat hadden wij niet door) is dat je dus met de auto nog dichterbij kan parkeren. Rij in dat geval de brug over en draai onmiddellijk rechts af. Volg de rivier voor zo’n 2 km tot aan een parking. van hieruit moet je sowieso te voet verder en is het nog zo’n 3 km stappen (een makkelijk begaanbaar pad).

Eens aan de canyon, wees héél voorzichtig! De rotsen zijn glad! Dus doe geen te stoere toeren want je wil niet in het ijskoude water vallen.

De volgende 2 nachten verbleven we in Grimstunga. We huurden er een cottage via Hey Island (dit is trouwens ook een goeie site om accommodatie te boeken).

Wat is er te doen in de regio van Myvatn? Véél! Heel véél! Wij vonden deze regio echt geweldig en hadden er gerust nog een dag kunnen spenderen. Hou rekening met massa’s muggen 🙂 Gelukkige prikken ze niet, maar ze vliegen echt voor je neus. Een lijstje van wat wij deden:

  • Dettifoss + Selfoss : Deze 2 machtige watervallen liggen vlakbij elkaar. Dettifos is de krachtigste waterval van Europa, maar Selfos is zeker mooier (vonden wij). We gingen er tegen in de late namiddag en er was praktisch niemand! Heerlijk.
  • Viti Krater (bij Krafla): een krater met een melkachtig blauw meer.
  • Leirknjukur: een gebied met solfataren en fumarolen… een maanachtig landschap. Heel erg bizar om hier door te lopen (ik raad je aan om dit eerst te doen voor je Hverir doet. Anders ga je misschien teleurgesteld zijn, hoewel dit echt de moeite is)
  • Dimmuborgir: Leuke wandeling op makkelijke paden (niet steeds klimmen en dalen, dat doet eens deugd) doorheen vreemde lavaformaties. Wij volgden de Kirkja route als ik me goed herinner.
  • Hverfell: Een zwarte krater van 1 km diameter. Mooi en een redelijk korte klim (wel stevig). Je kan de krater ook rondom rond lopen.
  • Pseudokraters: deden wij niet… wegens te weinig tijd, maar leek ons ook de moeite.
  • Hverir : Absoluut een must do… Wandel door een landschap van stinkende en borrelende modderputten en je hebt het gevoel op een andere planeet te vertoeven. De kinderen konden de stank niet harden 🙂 en er zaten ook enorm veel muggen, maar absoluut de moeite!
  • Myvatn Natural Bath: ze noemen het de Blue Lagoon van het Noorden. Vanuit het warme dampende bad heb je een mooi zicht over het landschap. Voor je je zwempak aandoet moet je naakt douchen (vrouwen en mannen gescheiden uiteraard). Handdoek moet je zelf voorzien. Eerlijk? Wij vonden de Blue Lagoon véél véél beter. Het was iets duurder, maar moest je één van de twee willen doen, dan zou ik zeker voor de Blue Lagoon kiezen. In Myvatn was het bij ons drukker. Bij de Blue Lagoon kreeg je een handdoek, een gratis drankje (ik nam er een wijntje 🙂 ) en een gezichtsmasker (je betaalt dus ook wel meer, maar je krijgt ook meer voor je geld). Het voelt veel luxueuzer en ontspannender vonden wij. Kinderen (onder 12) zijn zowel in Myvatn baths als Blue Lagoon gratis.

Wij gingen ’s middags een eten bij Vogafjos. We moesten wel even wachten omdat er net een bus toeristen was gearriveerd… Lekker eten tussen de koeien!

Akureyri (1 nacht)

Onderweg naar Akureyri maakten wij nog een stop in Husavik. Een vissersdorpje dat gekend is omwille van het whale watchen. Ga je geen walvissen spotten, leek het ons geen must see… Heel toeristische plek en weinig noemenswaardig te beleven.

We stopten ook nog bij Godafoss. De Trotter noemt deze waterval ‘mooi maar niet spectaculair’, wij vonden hem alleszins wel écht heel erg de moeite. Je hebt er ook een winkeltje en een toilet.

Akureyri zelf is de 2de grootste stad van Ijsland. Let er ook op de verkeerslichten, als het rood wordt, heeft dit de vorm van een hartje. Het is eens leuk om terug in de beschaafde wereld te zijn. Je hebt er tal van eetgelegenheden, maar wij kookten er ons potje 🙂 . We verbleven is een supermooie Air BnB met een prachtig zicht. Een aanrader!

We gingen walvissen spotten in Dalvik of beter in Hauganes (dat is nog korter bij Akureyri dan Dalvik). We zaten 1,5 u op de boot vooraleer we enkele dolfijnen zagen springen. Nog een half uurtje later zagen we een bultrug walvis die naast de boot en even later onder onze boot doorzwom. De kinderen vonden het geweldig! Al was het wel in totaal 3,5u op de boot (wat ik persoonlijk wel behoorlijk lang vond). De boten zijn stabiel en je word er niet snel zeeziek op. Een andere optie is om met een rubberboot te gaan. De ervaring moet nog leuker zijn lijkt me, al is dat prijskaartje minder leuk. Sowieso is de rubberboot geen optie voor kleine kinderen.

Blönduós (1 nacht)

Na het whale watchen trokken we verder door naar onze volgende bestemming: Steinnes Breeding farm. Een heerlijke plek voor een overnachting (we boekten wederom met Air BnB).

Onderweg stopten we aan een turf kerkje van Varmahlid – Víðimýrarkirkja. Het kerkje werd gebouwd met drijfhout en turf. In heel IJsland zijn er nog maar 6 van dit soort kerkjes. Ga zeker eens een kijkje nemen. Als je binnen een bezoekje wil brengen, betaal je een toegangsprijs.

Snaefelsness – Stokkysholmur (1 nacht)

Als je Snaefelsness goed wil verkennen, spendeer je beter 2 (of 3?) nachten hier. Wij moesten echt wat rushen…

Onderweg naar Snaefelsness deden we nog een bezoekje aan de Kolugljufur Canyon. Deze vonden we ook wel de moeite. Je moet niet wandelen, de parking is vlak aan de canyon.

Wat wij bezochten:

  • We verbleven in Stokkyshomur: wij vonden er niet zoveel te beleven. Enkele leuke, kleurrijke huisjes fleuren de haven wat op. Verder heb je er een supermarktje.
  • Kirkjufel en de bijhorende watervallen: een typisch beeld als je Snaefelsness ingeeft in google. Een leuke plek, en je kan er ook een mooie wandeling maken (deden wij niet).
  • Djúpalónssandur beach: mooi strand waar nog wrakstukken liggen van een schip dat er voor de kust gezonken is.
  • Búðakirkja : prachtig zwart kerkje
  • Ytri Tunga beach: naar het schijnt de beste plek op Snaefelsness om zeehonden te spotten. We moesten er wat toeren voor uithalen maar zagen er uiteindelijk toch 2! Er lag ook een aangespoelde walvis op het strand in verre staat van ontbinding (stinken!).
  • Verder wilden wij ook nog de wandeling van Hellnar naar Arnastapi doen, maar kwamen er niet toe.

Reykjavik (2 nachten)

Onze laatste 2 nachten spendeerden we in Reykjavik. Onderweg ernaar toe stopten we nog in landbrotalaug hot pot. Deze was afgesloten omwille van Covid, maar we wandelden er toch naartoe (we gingen niet zwemmen maar wilden deze plek toch eens zien). Het zag er zalig uit! Je hebt een iets grotere (maar met algen bedekte) hotpot, deze bevindt zich aan een kraan. De kleinere hotpot ligt wat verderop. Misschien kan je aan de hand van de foto hieronder je proberen te oriënteren? Het zag er zéér uitnodigend uit!

We kuierden wat rond in Reykjavik en gingen eten bij Rok. Een absolute aanrader!! Reserveren is wel nodig als je ’s avonds wil gaan. ’s Avonds gingen we zwemmen in de Blue Lagoon. Wat was het er heerlijk! Hier heb je trouwens wel douche cabines waar je ‘privé’ kan douchen alvorens het water in te gaan. Zoals hierboven al gezegd, zit er hier in je prijs een handdoek, een gezichtsmasker en een drankje. We vonden de Blue lagoon echt véél beter dan de Myvatn baths.

Onze laatste volle dag gebruikten we om de Golden Circle verder af te maken. We bezochten Gulfoss, Geysir en gingen wandelen in Thingvellir park. Een perfecte afsluiter voor een ongelofelijk mooi reis!