Ik kreeg onlangs een héél leuk en verrassend pakket toegestuurd. Namelijk balsamico azijn van Ponti (die je in de meeste supermarkten vindt trouwens) en een bakje aardbeien van Hoogstraten. Mijn opdracht bestond erin om hier iets lekkers van te maken. Ik twijfelde tussen aardbeienijs met balsamico of een Aardbeiengalette met Balsamico. En yes, de aardbeiengalette was de winnaar! Dat ijs, dat komt misschien nog wel 😉 want geef toe, dat klinkt toch ook echt véél te lekker!?

Het kwam ook goed uit eigenlijk… ik had met 3 vriendinnen afgesproken voor een koffie in de tuin van één van hen. Een gezellige boel, sowieso! Maar het wordt nòg gezelliger met een stukje taart erbij, nietwaar!? En of die aardbeiengalette met balsamico nu in de smaak viel? Zeker weten!

Een galette is eigenlijk de makkelijkere taart onder de taarten (als je me volgt)? Het moet er allemaal niet zo netjes uitzien, want wat slordiger geeft een artisanalere look. En laat die artisanale look nu net zijn wat zo bij een galette past. Reken wel op een sappige taart :), de aardbeien geven veel vocht af, en doe daar nog eens Balsamico bij, en het wordt een sappig boeltje. Maar hej, dat is dus helemaal ok! Als de taart uit de oven komt zal het een aardbeienbadje lijken. Dat is dus helemaal normaal en kan je gewoon negeren (denk artisanaal!).

Ongetwijfeld is deze taart ook heel erg lekker met een bolletje vanille-ijs. Ik testte het zelf niet, maar ik kan het me zo inbeelden dat de combinatie een prima keuze is. Laat je dus volledig gaan zou ik zo zeggen 🙂 .

Voor meer galette inspiratie, kan je zeker ook eens naar het recept van de Nectarine Galettes of de Rabarber Galette gaan kijken.

Aardbeiengalette met Balsamico

Aardbeiengalette met Balsamico

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Nagerecht
Porties 8
calorieën 249 kcal

Equipment

  • Vershoudfolie
  • Deegrol
  • bakplaat
  • Mengkom

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 170 g patisseriebloem
  • 1/2 tl zout
  • 10 g witte suiker
  • 120 g harde margarine op kamertemperatuur
  • 1 el koud water

Voor de vulling

  • 400 g aardbeien (gewassen en zonder kroontje) in schijfjes gesneden
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 15 g witte suiker
  • 2 el balsamico azijn
  • 40 g amandelmeel
  • 1 ei losgeklopt
  • 10 g amandelschilfers

Instructies
 

Voor het deeg

  • Meng de bloem met het zout en de suiker. Doe de margarine bij het bloemmengsel en kneed met je handen tot een korrelig deeg. Doe er het koude water bij en kneed verder. Is het deeg te droog? Doe er dan nog een eetlepel water bij.
  • Vorm een bal en wikkel in vershoudfolie. Leg minstens 30 min in de koelkast. 
  • Bestuif het werkblad en de deegrol overvloedig met bloem en rol het deeg uit in een cirkel van +/-30 cm diameter.

Voor de vulling

  • Verwarm de oven voor op 180°C en leg bakpapier op het de bakplaat.
  • Verplaats het deeg al op het bakpapier. Meng de aardbeien (dep ze goed droog alvorens ze in schuifjes te snijden) met de vanillesuiker en gewone suiker in een mengkom en doe er de balsamico azijn bij. 
  • Bestrooi het deeg met het amandelmeel en leg het aardbeienmengsel op. Blijf zo'n 5 cm van de rand weg. Plooi het deeg naar binnen over de aardbeien.
  • Bestrijk de randen van het deeg met het losgeklopte ei. Werk af met amandelschilfers over de toegeplooide rand.
  • Bak de galette gedurende +/- 25 min. tot de randen goudbruin beginnen te kleuren.

Notities

Voor 1/8ste van de taart
Koolhydraten: 23 g
Kcal: 249
Vet : 14,8 g
Verz. vet : 1,4 g
Eiwit: 4,5 g
Vezels : 2,0 g
Trefwoord Aardbeien, balsamico, galette