Als ik worteltaart hoor moet ik onmiddellijk denken aan de mop van het konijntje 🙂 . Kennen jullie die? Nee? Ok lees dan even mee:

Op een dag komt een konijntje bij de bakker en vraagt aan de bakker:"Heeft u worteltaart?" waarop de bakker antwoordt: "Nee dat heb ik niet, sorry." Een dag later gaat het konijntje weer naar de bakker en vraagt opnieuw: "Heeft u worteltaart?" waarop de bakker antwoordt:"Nee ik heb geen worteltaart." Maar toen dacht de bakker bij zichzelf “ik zal speciaal voor het konijntje worteltaart gaan maken”. De volgende dag komt het konijntje weer en vraagt: "Heeft u worteltaart??" "Ja, dat heb ik!” zegt de bakker enthousiast, waarop het konijntje zegt: "Vies he?"

Owkay…wie had gedacht dat ik nog moppen ging tappen op mijn blog 🙂 goed bezig Yasmine…

Maar dus ja, worteltaart, ik heb me er nooit aan gewaagd, zelfs nooit eens geproefd omdat ik het idee té gek vond. Wortels in een taart? Groenten in een taart!? Dat kan toch niet kloppen… Sinds ik ben beginnen bloggen volg ik een heleboel andere foodbloggers op Instagram en die worteltaarten komen zo vaak voor dat deze rakker ook op mijn blog niet mocht ontbreken. Ik las allerhande recepten en toen besloot ik het onderstaande uit te proberen. Super simpel en overheerlijk! Jongens wat ik heb ik véél te lang gewacht op het ontdekken van dé worteltaart. Dat konijn weet niet wat hij mist 🙂 .

Tip: Lactose intolerant? Deze taart smaakt ook perfect zonder roomkaas frosting en zo is hij helemaal puik voor die buik!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 45 min voorbereiding + 20 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Spatel
  • Ronde springvorm(en) van +/- 20 cm
  • Bakpapier
  • Spuitzak
  • Spuitmondje 
  • Paletmes (of gewoon een mes, om de taart mee af te strijken)

Ingrediënten (voor 8 à 10 personen)

Voor de taart
  • 4 eieren
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 300 g patisseriebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • snuf zout
  • 2 tl kaneel
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 400 g wortel, geraspt
  • 125 g pecannoten, fijngehakt
  • Hou enkele pecannoten opzij voor de afwerking
Voor de roomkaasfrosting 
  • 100 g boter
  • 150 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g poedersuiker

Instructies

Voor de taart
  1. Smeer die armpjes maar in en begin met het raspen van de wortels (niet te grof!). Zet opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Doe de eieren, de olie en het vanille extract samen in een mengkom en klop met een garde luchtig op.
  4. Voeg er de suiker aan toe en klop verder tot alles goed gemengd is.
  5. Doe er nu de patisseriebloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat, zout, kaneel en nootmuskaat bij.
  6. Mix tot je een glad beslag krijgt.
  7. Voeg er uiteindelijk de geraspte wortels en de fijngehakte pecannoten bij en meng deze met een spatel onder het beslag.
  8. Vet 2 springvormen in met boter, leg bakpapier op de bodem en bestuif met bloem.
  9. Verdeel het beslag over de springvormen en bak de cake gedurende 18-20 min in de oven (hou de cake goed in de gaten en prik af en toe met een saté prikker in het deeg om te controleren of het genoeg gebakken is, er mag niets meer aan je stokje kleven).
  10. Laat de cakes gedurende 15 min afkoelen in de vorm vooraleer je ze verder laat afkoelen op een rooster.
Voor de roomkaasfrosting
  1. Klop de boter romig (enkele minuten).
  2. Voeg er de roomkaas en het vanille extract aan toe en meng verder.
  3. Doe er de poedersuiker bij en mix tot een glad beslag.
Voor de afwerking
  1. Als de cakes volledig zijn afgekoeld leg je er één op een schotel of taartkarton en bestrijk de bovenkant rijkelijk met roomkaasfrosting.
  2. Dek af met de 2de cake (tip: keer de cake om zodat de onderkant bovenaan komt te liggen - deze is meestal vlakker).
  3. Vul nu de taart in het midden op met frosting en strijk de zijkanten glad.
  4. Smeer de bovenkant van de taart ook af met frosting.
  5. Hou nog wat extra frosting over voor enkele toefjes te spuiten aan de bovenkant.
  6. Leg op de toefjes nog een pecannoot als afwerking.
  7. Bewaar de taart koel. 

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Laura's Bakery Carrot Cake