Cupcakes versieren moet écht niet moeilijk zijn. Met de juiste spuitmond en deze eenvoudig te maken frosting heb je in no time een heerlijke cupcake. De nutella-frosting in combinatie met de chocolade cupcakes zijn ideaal. Mijn kinderen zijn er alvast verzot op! 

Ik heb dit weekend mijn allereerste Tartes Yaya youtube filmpje gemaakt! Écht gebeurd! En vakkundig, ahum ;), geregisseerd door mijn allerliefste hubby.  Benieuwd hoe je in godsnaam die frosting zonder kliederen in zo'n spuitzak krijgt en er nadien ook nog eens roosjes uit weet te spuiten? Bekijk dan maar gauw dit filmpje. Mijn amateuristisch acteerdebuut terzijde, hoop ik met dit filmpje de juiste tips en tricks mee te kunnen geven. Oh ja, ik beloof om de volgende keer in landscape te filmen :). 

Ik vond dit recept op de blog van Hap & Tap. Myriam, de bezielster van Hap & Tap, werd onlangs bekroond met de Belgium Food Blog Award in de categorie Baking & Sweets. Nog een reden dus om dit recept zeker eens te proberen. 

Algemeen

  • Bereidingstijd: maken van de cupcakes: 15min voorbereiding + 15min bakken. Voor het maken van de frosting: 15min voorbereiding + 10min versieren.
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Cupcake vormpjes
  • Cupcake bakvorm
  • Zeef
  • Spatel
  • Mixer
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (bv. Wilton D2)

Ingrediënten

Voor de cupcakes (40 mini's of 20 grote)
  • 250 g boter (kamertemperatuur)
  • 250 g suiker
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 el melk
  • 4 à 6 el gezeefde cacaopoeder
Voor de frosting (40 mini's of 20 grote)
  • 140 g zachte roomboter
  • 360 g bloemsuiker
  • 75 g melk
  • 1 tl vanille extract
  • 275 g nutella

Instructies

Voor de cupcakes
  1. Verwarm de oven voor op 180 - 200°C (10min)
  2. Zorg dat de boter al even uit de frigo ligt voor je ermee aan de slag gaat.
  3. Mix de boter tot deze goed zacht is.
  4. Doe er de suiker en vanillesuiker bij en mix.
  5. Voeg er 1 voor 1 de eieren aan toe. Mix ondertussen verder. 
  6. Voeg er het zelfrijzend bakmeel en de gezeefde cacaopoeder aan toe.
  7. Om af te sluiten doe je er de 4 eetlepels melk bij.
  8. Als je een glad beslag hebt, schep dan met behulp van 2 eetlepels hoopjes beslag in de cupcake vormpjes (vul ze voor 3/4de want ze gaan nog rijzen).
  9. Bak de cakejes gedurende +/- 15min op 180°C (indien je een combi-oven hebt, schakel dan gelijktijdig de microgolffunctie in op 90W.
  10. Om te controleren of de cakejes klaar zijn, prik er met een vork middenin. Er mag geen deeg meer blijven aanplakken (een ieniemienie beetje kan geen kwaad, dan ben je zeker dat ze niet te droog zijn).
  11. Laat de cakejes afkoelen. 
Voor de frosting
  1. Klop de boter tot die romig wordt (dat duurt zo'n 2 minuten)
  2. Zet de stand van de mixer nu iets lager en voeg geleidelijk de bloemsuiker toe.
  3. Voeg de resterende ingrediënten toe en mix tot een homogene massa/frosting. 
  4. Indien je klontertjes in de frosting hebt, kan je hem even au bain-marie lichtjes opwarmen zodat de suiker en de boter (de klontertjes komen meestal van de bloemsuiker of de boter) smelten. Indien je de frosting nog even au bain-marie liet warmen om de klonters eruit te krijgen, laat je hem nadien best nog een 20tal minuten afkoelen in de frigo. Opgepast, laat zeker niet té lang afkoelen in de frigo anders wordt de frosting te hard (en dan moet je hem weer wat opwarmen in de microgolfoven).
  5. Schep de frosting in een spuitzak met een spuitmond naar keuze.
  6. Spuit de nutella frosting op een afgekoelde cupcake.

Bron: Voor de Nutella frosting: recept 'Ferrero Rocher cupcakes deluxe met Nutella frosting' van Hap&Tap.