Ik zag van die heerlijke chocolade kerstkoekjes passeren op Instagram en had er ‘instant’ goesting in (pun intented 🙂 ). Dus ik dacht, hier maak ik een semi-suikervrije versie van. Semi, omdat de chocolade en de sprinkels die ik gebruikte voor de afwerking, niet suikervrij zijn. Hoewel de koekjes er minder strak uitzagen dan hun suikervolle variant die ik tegenkwam op Instagram, zijn ze wel over, over-heerlijk! Dus ze verdiende zeker en vast een plaatsje hier op mijn blog.

Het motief in de chocolade kerstkoekjes, krijg je door een gekarteld spuitmondje te gebruiken. Ik ging aan de slag met de 2D van Wilton, maar de 1M zou het ook wel goed doen. Het jammere was wel dat het motief in mijn koekjes niet strak bleef na het bakken. Het laten uitharden van het beslag in de koelkast is sowieso een stap die je niet mag overslaan. Hoe het komt dat mijn koekjes toch wat uitliepen in de oven? Geen idee om eerlijk te zijn… want bij mijn 2de poging om deze koekjes te maken, liet ik ze een hele nacht in de koelkast, maar ook dat mocht niet baten.

Maar aangezien ze gewoon overheerlijk zijn, kon ik jullie dit recept niet ontzeggen! Deze zullen hier nog gemaakt worden, dat is zeker!

Chocolade Kerstkoekjes

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 30 koekjes
calorieën 120 kcal

Equipment

  • 2 Mengkommen
  • Zeef
  • 1 bakplaat
  • bakpapier
  • Wegwerp spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje

Ingrediënten
  

  • 225 harde margarine op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 250 g patisseriebloem
  • 150 g 1 op 1 suikervervanger
  • 25 g ongezoet cacaopoeder
  • snufje zout
  • 20 ml warme melk
  • 1 tl espressopoeder
  • 150 g pure chocolade
  • kerstprinkels als versiering optioneel

Instructies
 

  • Mix de margarine mals en voeg er het ei en het vanille extract aan toe.
  • In een aparte mengkom die je de patisseriebloem samen met de suikervervanger. Zeef er het cacaopoeder bij en meng met een lepel. Doe er tenslotte het snufje zout bij. 
  • Voeg het bloem-mengsel toe aan het margarine mengsel en mix verder. Warm de melk (in de magnetron bijvoorbeeld) op en roer hier een theelepel espressopoeder onder. Voeg de koffiemelk toe aan het koekjesbeslag. 
  • Mix nog kort tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Doe het beslag voor de koekjes in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Zie ook tekst in het artikel om te weten welk spuitmondje ik gebruikte.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hier ronde koekjes op (van buiten naar binnen spuiten). Zet de bakplaat gedurende minimum 1 u in de koelkast. Ik kon de vorm van mijn koekjes alsnog niet bewaren… Vervelend! want ze liepen dus wat uit tijdens het bakken. Maar niet getreurd, aan smaak moeten ze niet inboeten!
  • Na een uurtje rusten, verwarm je de oven voor op 180°C. Bak de koekjes 10 à 12 min.
  • Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron op 600 w met intervallen van 30 s (tussen elk interval roer je even door de chocolade).
  • Dompel elk koekje voor 1/3de in de chocolade en strooi er wat sprinkels over.
  • Laat de chocolade op de koekjes uitharden (wil je dat wat versnellen, zet de koekjes dan even in de koelkast).

Notities

Voedingswaarde per koekje (en per 100 g)
Koolhydraten: 8,5 g (35,0 g)
Kcal: 120 (493)
Vetten: 8,2 g (33,5 g)
Verz. vetten: 3,6 g (14,9 g)
Eiwit: 1,5 g (6,1 g)
Vezels: 1,8 g ( 7,2 g)
 
 
 
Trefwoord kerst, Kerstdessert, kerstkoekjes, koekjes