Ik mocht weer een recept voor Inex uitwerken. Deze keer was de opdracht een gemakkelijk en lekker dessertje voor de eindejaarsperiode te maken gebruik makend van de Inex Volle room. Hier moest ik niet heel lang over nadenken! Het werd een chocolademousse met speculaasslagroom (zonder ei). Ik koos om het recept ei-vrij te maken omdat ikzelf zwanger was op het moment dat ik het recept uitwerkte. En geef toe, het valt al wel eens voor dat er een zwangere rond de feesttafel zit die geen rauwe eieren mag eten.

Chocolade-speculaasmousse

De chocolademousse is wel iets ‘vaster’ dan wat je misschien verwacht van een chocolademousse maar is zeker even lekker! Hier in huis werd dit toetje met open armen onthaald 🙂 en we hadden allemaal spijt dat ik er ‘maar’ 5 maakte.

De volle room van Inex laat zich heel erg makkelijk opkloppen trouwens. Voor deze mousse moet je hem niet helemaal opkloppen, maar is semi-stijf meer dan voldoende (anders wordt de chocolademousse nog steviger). Voor de speculaasslagroom mag je wel volledig opkloppen zodat je stevige toefjes kan spuiten op de mousse.

Vorig jaar maakte ik, ook in opdracht van Inex, deze Red Velvet rolcake. Ook een aanrader als het iets uitdagender mag zijn.

Chocolade-speculaasmousse

Chocolademousse met speculaasslagroom (zonder ei)

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Voorbereidingstijd 25 minuten
Gang Nagerecht
Porties 5 porties
calorieën 452 kcal

Equipment

  • 5 of 6 glaasjes
  • 2 Mengkommen
  • 2 wegwerp spuitzakken
  • Gekarteld spuitmondje

Ingrediënten
  

Voor de chocolademousse

  • 150 g pure chocolade
  • 300 ml Inex volle room

Voor de speculaasslagroom

  • 50 g mascarpone
  • 75 g speculoospasta
  • 200 ml Inex volle room
  • 1 of 2 speculaaskoekjes verkruimeld

Instructies
 

Voor de ei-vrije chocolademousse

  • Hak de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie. Wanneer de chocolade gesmolten is, laat je hem afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de 300 ml volle room tot semi-stijve slagroom (niet helemaal opkloppen!). Voeg de helft van de room toe aan de de gesmolten en afgekoelde chocolade. Meng/plooi deze om de chocolade en wanneer de room goed onder de chocolade gemengd is doe je er de 2de helft van de semi-opgeklopte room onder. 
  • Doe de mousse in individuele glaasjes en zet gedurende 1u in de koelkast alvorens af te werken. (Ik vulde de glaasjes met +/- 75 g chocolademousse) 

Voor de speculaasslagroom

  • Klop de mascarpone samen met de speculaaspasta tot een gladde massa. Voeg er de volle room aan toe en klop verder op. 
  • Doe de speculaas-slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje (optioneel) en spuit deze op de chocolademousse. Ben je niet zo handig met een spuitzak? Dan kan je ook met een lepel de speculaasmousse over de chocolademousse scheppen. Ik gebruikte zo’n 40 g speculaasmousse per glaasje. 
  • Werk af met verkruimelde speculaaskoekjes en bewaar in de koelkast.

Notities

Per glaasje
Koolhydraten: 19,5 g
Kcal: 452
Vetten: 39,4 g
Verz. vetten: 24,3 g
Eiwit: 4,1 g
Vezels: 1,9 g
Trefwoord Speculaas, speculaasmousse, speculoos, witte chocolademousse, zonder ei