Nog maar recent wist ik met mijn melige appels geen blijf en maakte ik er appelringpannenkoekjes van. Wel ik had er nog steeds een paar op overschot dus besloot ik nog maar eens een recept met appel uit te proberen, en mét succes! Deze appelcrumble cake is heerlijk om een winterse zondag door te komen.

Appelcrumble cake

Een gemakkelijke cake om te bakken en heerlijk van smaak! Ik baseerde mijn recept deels op het recept van de yoghurt cake (een gigantische succes hier op de blog en ik kan begrijp ook waarom!). De appelcrumble cake is niet heel zoet, wil je hem graag wat zoeter, doe er dan gerust 25 g extra zoetstof bij. De overige ingrediënten hou je dan gewoon zoals in het recept beschreven.

Appelcrumble cake

Appelcrumble cake

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 10 personen
calorieën 241 kcal

Equipment

  • 2 Mengkommen
  • Langwerpige cakevorm

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 3 eieren
  • 180 g magere griekse yoghurt
  • 100 g zonnebloemolie
  • 1 tl vanille extract
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
  • snufje zout
  • 2 appels

Voor de crumble

  • 50 g amandelmeel
  • 50 g havermout of havervlokken
  • 30 g ahornsiroop

Instructies
 

Voor de cake

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de cakevorm in en besprenkel overvloedig met bloem (zorg dat alle kantjes goed zijn ingevet en met bloem bedekt zijn).
  • Klop de eieren samen met de yoghurt, de zonnebloemolie en het vanille extract tot een schuimige massa.
  • In een andere mengkom, meng je het bakmeel met de suikervervanger en het snufje zout. Mix de droge ingrediënten kort onder de natte.
  • Schil de appels en snij ze in blokjes. Schep de appelblokjes onder het beslag en stort het beslag in de cakevorm. 

Voor de crumble

  • Meng het amandelmeel met de havermout en de ahornsiroop met je vingers. Strooi de crumble over het beslag. 
  • Bak de cake gedurende +/- 40-45 min en controleer met een cakeprikker of de cake voldoende gebakken is (als je met een vork of prikker in de het midden van de cake prikt, mag er geen beslag meer aan je prikker kleven). 
    Tip: wordt de cake bovenaan te donker maar is hij nog niet voldoende gebakken, leg er dan een aluminiumfolie over.

Notities

Voedingswaarden per 100 g cake (indien je werkt met een 1 op 1 suikervervanger)
Koolhydraten: 21,5 g
Kcal: 241
Vetten: 12,5 g
Verz. vetten: 1,6 g
Eiwit: 5,7 g
Vezels: 4,0 g
Trefwoord appel, appelcake, appelcrumble, crumble