Dit stond al lang op mijn to bake lijstje maar het kwam er nog niet van. Ik probeerde het al eens lang geleden maar het beslag bleef niet aan mijn appelringen hangen en alles viel uit elkaar. Misschien daarom dat het zo lang duurde voor ik opnieuw een poging ondernam. Deze keer wel mét succes want deze appelringpannenkoekjes zijn super easy én heel erg lekker.

Doordat het recept voornamelijk op cottage cheese gebaseerd is, zijn de voedingswaarden goed! Rijk aan eiwit, laag in vet en ook de koolhydraten vallen mee. De aanwezigheid van suikers (en koolhydraten) in dit recept komen (voornamelijk) van de appel. Deze appelringpannenkoekjes zijn ook een perfect manier om wat melige appels mee weg te werken. Dat was hier dus ook het geval. Ik kocht onlangs een héél krat (een groot!) appels van een limburgse appelteler. Die komt hier 1 x in het jaar aan de deur appels verkopen. Ze zijn echt overheerlijk, krokant en sappig. Normaal bewaren ze zeker tot mid februari, maar met het slechte weer (veel regen) heb ik het gevoel dat ze wat sneller melig werden.

Alleszins voor dit recept kan je dus makkelijk melige appels gebruiken, het blijft super lekker!

En heb je echt nog meer melige appels over, overweeg dan ook deze appelcake want die is zeker even simpel en ook overheerlijk. Zoek je een glutenvrije en eivrije appelcake ga dan voor deze variant.

Appelringpannenkoekjes

Appelringpannenkoekjes

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Ontbijt
Porties 3 personen
calorieën 97 kcal

Equipment

  • garde
  • 1 Mengkom
  • appelboor
  • 1 Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 2 eieren
  • 50 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout
  • snufje kaneel
  • 150 g cottage cheese
  • 2 grote appels

Voor het serveren

  • ahornsiroop
  • vers fruit

Instructies
 

  • Klop je de eitjes los in een mengkom met behulp van een garde.
  • Doe er het zelfrijzend bakmeel bij en meng verder.
  • Voeg er het vanille extract, kaneel, zout en de cottage cheese aan toe. Meng opnieuw met een garde. De cottage cheese is van nature klonterig. Je beslag zal ook wat klontertjes bevatten maar dat doet niets af aan de smaak en zal je niet proeven. Vind je dit echt storend, haal het beslag dan door de blender (deed ikzelf niet).
  • Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje vloeibare margarine.
  • Schil ondertussen de appels en ontdoe ze van het klokhuis met een appelboor. Snij schijfjes appel af van ongeveer een 0,5 – 1 cm dikte.
  • Dompel de appelringen in het beslag en bak ze goudbruin aan beide kanten. Vind je dat onderdompelen wat lastig of blijft het beslag niet goed kleven? Gebruik dan een lepel om het beslag nog op de appelringen te scheppen wanneer ze liggen te bakken in de pan.
  • Serveer de appelringen lauwwarm met ahornsiroop en vers fruit.

Notities

Voedingswaarde per 100 g (zonder afwerking met ahornsiroop en vers fruit)
Koolhydraten: 12,5 g
Kcal: 97
Vet: 2,5 g
Verz. vet: 1,1 g
Eiwit: 5,4 g
Vezels: 1,2 g
Trefwoord appel, Pannenkoeken