An apple(cake) a day, keeps the doctor away! Al denk ik dat je het beter bij een stukje appelcake houdt ipv een hele cake 🙂 .

Een gewone simpele, maar lekkere, appelcake stond nog niet op mijn blog! Daar moest dringend verandering in komen. Het is zo’n makkelijk alledaags gebak dat ik, in mijn zoektocht naar nieuwe recepten, het vaak gewoon veel te ver zoek.

Appelcake

Een appelcake smaakt altijd! En het is ook een perfecte opportuniteit om je melige appels in te verwerken (want geef toe, die heeft iedereen wel). Ik maakte het recept met ietsje minder suiker (want de appels zorgen sowieso ook al dat het zoeter wordt) en gebruikte vloeibare margarine ipv boter om zo de verzadigde vetten naar beneden te halen.

Vloeibare margarine is echt een heel goed alternatief voor roomboter als je wil letten op de vetten in gebak. Voor moest je je afvragen, wat is vloeibare margarine (dat is dus NIET gewoon gesmolten margarine)? Dat is die waar je mee kookt, in een knijpfles. Je hebt dat van Solo, Becel, maar ook van huismerken. Vaak zijn deze margarines ook lactosevrij (als je latosevrij eet, bekijk dan altijd wel goed de ingrediënten om de samenstelling te controleren).

De appelcake ruikt zo overheerlijk dat je niet zal kunnen wachten om ervan te proeven tot hij helemaal is afgekoeld. Wedden?

Op zoek naar andere alternatieven om je melige appels in te verwerken? Dan kan ik volgende recepten aanbevelen :): de luie appeltaartjes (er staat hier ook een variatie van in mijn boek), de appeltaart voor dummies, appelflappen of de appeltaart met abrikozenconfituur.

Appelcake

Appelcake

Moeilijkheidsgraad = makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 10
calorieën 125 kcal

Equipment

  • Rechthoekige bakvorm

Ingrediënten
  

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g vloeibare margarine
  • 175 g witte suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • 2 appels

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakvorm in met boter. Bestuif met bloem en zet even aan de kant.
  • Scheid de eiwitten van de eigelen. Hou de eiwitten even apart.
  • Klop de margarine samen met de suiker, het vanille extract en de eigelen tot een glad beslag.
  • Doe er het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout bij en mix verder.
  • Klop de eiwitten stijf en schep dit luchtig onder het beslag.
  • Schil de appels, en doe een halve appel in kleine blokjes. Schep dit onder het beslag. Stort het beslag in de bakvorm. Neem de andere 1,5 appel en snij deze in fijne schijfjes en duw ze bovenaan in het beslag.
  • Bak de cake gedurende +/- 45 min. (prik er met een satéprikker of cakeprikker in om te controleren of hij klaar is).
  • Laat de cake 15 min. in de vorm afkoelen voor hem uit de vorm te halen. Laat hem erna verder afkoelen op een rooster.

Notities

Per stuk cake van 40 g
Kh = 14 g
Kcal = 125 
Vet = 6,8
Verz. vet = 1,0
Eiwit = 1,8 g
Vezels = 0,4 g
 
 
Trefwoord appel, appelcake