Toen ik deze koekjes op instagram tegenkwam, wist ik het meteen: Deze wilde ik maken! Ik had alle ingrediënten in huis, dus dat werd een makkie. De kinderen waren de vorige keer zo verzot op mijn Cranberry Havermout koekjes, dus wist ik zeker dat deze gezondere havermout sprinkelkoekjes zeker ook in de smaak zouden vallen.

Het was zondagochtend en we hadden nog 45 minuten voor we naar de zwemles van mijn zoon moesten vertrekken. 45 minuten zijn dus ruimschoots voldoende om deze koekjes te preppen, te bakken en je huis overheerlijk te parfumeren met de geur van versgebakken koekjes (en wat is er beter dan dat!?). Ok ik verdrijf, die 45 minuten waren écht ruim voldoende, want eigenlijk waren we na 25 min al klaar en had ik dus nog meer dan genoeg tijd om de afwas te doen. Oh en voor alle bak-klunsen die zelfs al beginnen zweten bij het zien van een mixer… deze koekjes maak je helemaal zonder. Gewoon ingrediënten bijeen klutsen en wat roeren met een spatel, that’s it! Mijn zoon van 8 maakte deze koekjes zo goed als alleen. Hij woog ze af terwijl ik er balletjes van rolde (dat afwegen was noodzakelijk omdat wij de koolhydraten tellen, als je niet mee bent, lees dan even mijn artikel van Wereld Diabetesdag). Teamwork noemen ze dat 😉 .

De koekjes zijn gezonder omdat ze geen extra vetten bevatten, ja je leest dat goed, geen boter, geen olie! Ze zijn ook suikervrijer omdat ik enkel gebruik maak van ahornsiroop. En alsof dat nog niet genoeg is zijn ze daarbovenop nog eens vegan. Overtuigd? Bakken maar!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min bereidingstijd, 10 à 12 min bakken.
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten:
  • Koolhydraten : 13g koolhydraten voor 1 koekje (= 33g beslag per koekje)

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Spatel

Ingrediënten (voor 14 koekjes)

  • 125 g pindakaas
  • 100 g ahornsiroop (gram en dus geen ml!)
  • 1 tl vanille extract
  • 75 g havermoutvlokken
  • 90 g amandelmeel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • Snuifje zout
  • 60 g chocolade druppels (ik gebruikte pure chocolade)
  • 30 g gekleurde sprinkels.

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Neem een mengkom en doe er de pindakaas, ahornsiroop en vanille extract bij. Roer tot een glad beslag (dat kan met een spatel, je hebt niet per se een mixer nodig).
  3. Doe er het amandelmeel en de havermout bij.
  4. Voeg er ook het bakpoeder en het zout aan toe.
  5. Meng tot je een stevige massa krijgt.
  6. Schep er als laatste de chocolade druppels en de gekleurde sprinkels onder.
  7. Maak balletjes met je handen en leg deze op het bakpapier. Druk ze wat plat met een lepel (niet té plat! laat ze een goeie cm dik).
  8. Bak gedurende 10 à 12 min in de oven (tot ze goudbruin zijn). Laat ze afkoelen op een rooster.
  9. Smakelijk!