Ik wou en ik zou een chocoladecake bakken die glutenvrij en koolhydraatarm was. Het moest een diabetesvriendelijke cake worden.

Sinds mijn zoontje de diagnose van diabetes type 1 kreeg, heb ik via mijn blog (voornamelijk Instagram) al heel wat mensen leren kennen die met diabetes te maken hebben. Zo is er ook Katrien, haar dochtertje kreeg nog maar enkele maanden geleden het verdict te horen… En sinds kort blijkt ook dat ze bovenop de diabetes, gluten-intolerant is. Dubbel balen, dubbele pech! Zowel diabetes als gluten-intolerantie zijn auto-immuun ziektes en komen dus, helaas, vaak samen voor.

Aangedaan door haar verhaal besloot ik een chocoladecake te maken die naast diabetesvriendelijk (rekening houdend met weinig koolhydraten en alleen ‘goeie vetten’) ook nog eens glutenvrij moest zijn. En zo ontstond dus dit recept.

Persoonlijk ben ik geen chocoladecake fan (ja, I know!?? Hoe is dat mogelijk 🙂 ) maar aangezien mijn zoontje deze zelf zo geslaagd vond, besloot ik hem hier op mijn blog te posten. Het is een super easy cake! De textuur doet een beetje denken aan bananenbrood en de kokosrasp geeft de cake een leuke bite. Een zeer smeuïge (dankzij de olie) cake met een vleugje kokos dus. Smakelijk!

Tip: meer fan van taart ipv cake? Bekijk dan zeker ook eens de glutenvrije chocoladetaart (deze smaakt ook zoeter).

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min bereidingstijd, 20 à 25 min bakken.
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣ ♣
  • Koolhydraten : +/- 90 g koolhydraten voor de hele cake (als je ze in 15 plakjes snijdt heb je 6 kh per stuk = 1/2 KHP)

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Cakevorm – rechthoekig

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 70 g arachideolie
  • 130 g pure chocolade 
  • 75 g amandelmeel
  • 50g kokosmeel
  • 3 el Zùsto of meer indien je de cake zoeter wil (je kan ook kokosbloesemsuiker gebruiken maar dan komen de bovenvermelde koolhydraten wel niet meer overeen)

Instructies

  1. Hak de chocolade fijn en smelt 100g chocolade op laag wattage, zet apart en hou de overige 30g fijngehakte (niet gesmolten) chocolade ook apart.
  2. Bekleed de cakevorm met bakpapier en warm de oven voor op 180°C.
  3. Doe de arachideolie samen met het amandelmeel en kokosmeel in een mengkom en mix.
  4. Doe er de Zùsto bij en voeg 1 voor 1 de eitjes toe terwijl je blijft mixen.
  5. Doe er nu de gesmolten chocolade bij en mix verder. Als laatste spatel je er de stukjes chocolade onder.
  6. Bak de cake gedurende +/- 25 min in de oven (prik er eens in om te controleren of de cake voldoende gebakken is)
  7. Laat afkoelen op een rooster.