Na een mislukte mokka meringue taart (wel heerlijk van smaak, maar ze zag er niet uit… dus helaas niet blog-waardig) moest ik uit frustratie wel iets anders uit mijn hoed toveren. Iets dat niet kon mislukken, want ik voelde het in mijn kleine teen, het was niet zo mijn weekend. Duhuuus… bedacht ik me dat ik nog een heerlijke Chocoladetaart in mijn opgeslagen instagram-posts had zitten. Eéntje met maar 6 ingrediënten! En iets met maar 6 ingrediënten kan onmogelijk mislukken, toch!?

Nu ik erover nadenk, is dit de allereerste echte chocoladetaart op mijn blog (wel had ik al een vegan variant gemaakt –> chocomousse brownietaart (vegan)). Deze chocoladetaart met maar 6 ingrediënten is wel helemaal zoals ze hoort te zijn: super smeuïg aan de binnenkant. Daarenboven is ze ook glutenvrij want er zit namelijk geen bloem in. Ik maakte ze koolhydraatarm door ipv suiker Zùsto te gebruiken.

Een doodeenvoudig taartje, zo eentje dat niet kan mislukken en voor elke gelegenheid kan dienen. Kortom: een winner!

Tip: Serveer de taart nog lauw warm met een bolletje vanille-ijs.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min + 30 min baktijd
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣
  • Koolhydraten: voor 1/12de van de taart 16 g koolhydraten of 1,25 KHP

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Springvorm (+/- 24cm)
  • Weegschaal

Ingrediënten

  • 300 g pure chocolade
  • 140 g boter
  • 8 eieren (eiwit en eigeel gescheiden)
  • 200 g Zùsto (of gewone kristalsuiker)
  • 40 g cacaopoeder
  • 1/2 tl zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met bakpapier (ik doe dit altijd door eerst de bodem en randen in te vetten met boter. Erna knip ik een ronde uit die ik op de bodem leg en enkele stroken die ik aan de binnenkant van de springvorm kleef).
  3. Zet een grote pot met een bodem water op het vuur en plaats een kleinere pot erover (zodat die het water net niet raakt), warm hier de boter samen met de chocolade (in kleine stukjes gehakt) in op tot alles gesmolten is.
  4. Laat even afkoelen en doe er vervolgende de 8 eigelen bij en mix kort. Doe er vervolgens het cacaopoeder en het zout bij en mix nogmaals.
  5. Klop de eiwitten samen met de suiker tot stevige pieken (meringue).
  6. Doe 1/3de van de opgeklopte eiwitten bij het chocoladebeslag en roer dit luchtig en soepel (met een spatel) onder het beslag. Doe er vervolgens de rest van de eiwitten bij en meng luchtig verder. Het zal wat op chocolademousse lijken.
  7. Stort het beslag in de springvorm en bak gedurende 30min in de oven.
  8. De bovenkant zal wat beginnen barsten en als je er met een satéprikker in prikt, mag deze er absoluut niet droog uitkomen (er mogen nog wat brokken ongebakken beslag aan blijven kleven, je wil geen uitgedroogde taart, trust me 😉 ).
  9. Na 10 min kan je de springvorm losklikken. Bij het afkoelen zal de taart wat inzakken, dat is volledig normaal. Als de taart volledig is afgekoeld, bestuif hem dan met cacaopoeder of poedersuiker.
  10. Smakelijk!

Bron: Recept van de 6 ingredient flourless chocolate cake van The Loopy Wisk.