Ik had nog Ricotta in de koelkast staan met vervaldatum van gisteren. Hoog tijd om deze te verwerken dus (ja ik durf dat! 😉 ). Toen ik deze Kokostaart tegenkwam op Pinterest wist ik dat ik hem moest maken. Het deed me wat denken aan de Ricotta Amandeltaart met citroen die ik eerder al maakte. En wat een succes was dàt! Dus was ik extra benieuwd om te weten of deze Kokostaart, (bijna) zonder koolhydraten, de amandeltaart kon evenaren.

Koolhydraatarme kokostaart

En ja hoor… deze taart stelt niet teleur! De kokosrasp geeft de taart een heerlijke bite, en doordat er weinig ‘vaste’ ingrediënten inzitten, kan je deze taart onmogelijk laten uitdrogen. De kokostaart is dus héél smeuïg! (ik weet dat ik dit woord teveel gebruik, maar ik heb een hekel aan gebak dat te droog is… Dus ik benadruk het graag 🙂 ).

Kokostaart koolhydraatarm

Het recept is ook héél makkelijk en toen ik alle ingrediënten bij elkaar aan het kletsen was, bedacht ik me dat deze taart gewoon kei-koolhydraatvrij was 🙂 (ook omdat ik er geen suiker maar Zùsto in verwerkte). Hoe mooi is dàt! Mijn zoontje kan hier dus ongestoord een stukje van eten zonder ook maar iets van insuline in te spuiten (zie ook mijn artikel van Wereld Diabetes Dag als je even niet mee bent). Ik ken iemand die hier mega-enthousiast over zal zijn 😉 .

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min + 50 tot 60 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣
  • Koolhydaten: 4,7 g kh voor 1/8ste stuk taart (of 3 g kh voor 1/12de)

Benodigdheden

  • Ronde springvorm (24 cm diameter)
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Mengkom
  • Weegschaal

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 100 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia light)
  • 250 g ricotta
  • 100 g kokosolie (gesmolten)
  • 100 g geraspte kokos
  • het sap van een halve citroen
  • snufje zout
  • 130 g Zùsto (of gewone witte suiker)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Vet de ronde springvorm in met vetstof en bekleed met bakpapier (ik sneed een ronde uit die ik op de bodem legde en 2 lange stroken om de binnenkant van de randen mee te bekleden).
  3. Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix tot een glad beslag.
  4. Het beslag is nog behoorlijk lopend (dat is normaal!) Giet het beslag in de springvorm en zet hem gedurende 50 à 60 min in de voorverwarmde oven (of tot de taart goudbruin kleurt aan de bovenkant en hij niet meer wobbelig is)
  5. Laat de taart eerst nog 20 min afkoelen vooraleer je er de randen van de springvorm afhaalt. Bestrooi voor het opdienen nog met wat kokosrasp en dien op.
  6. Smakelijk!

Bron: Recept van de Kokostaart van Gezond Gezin.