Ik ben helemaal mee met het aardbeienseizoen. Aardbeien zijn hier momenteel het meest geconsumeerde fruit. Na mijn super succesvolle (al zeg ik het zelf, oeps) aardbeientaart met zanddeeg, was het tijd voor andere variant. Dus wat dachten jullie van deze aardbeienmousse taart?

Aardbeienmousse taart

Ik verving de suiker van deze taart door Zùsto. Ik blog er regelmatig over want ik ben echt helemaal fan! Wat ik er zo goed aan vind? Ik som het met plezier nog eens op:

  • 1:1 gewicht (100 g Zùsto = 100 g suiker) – i-de-aal om te bakken dus.
  • geen nare (na)smaak – in tegenstelling tot zowat ALLE andere suikervervangers.
  • kan/mag verwarmd worden – ik val in herhaling maar toch nog eens: i-de-aal om te bakken dus.
  • geen darmklachten achteraf – eveneens in tegenstelling tot vele andere suikervervangers.
  • Oh ja 75 % minder caloriën dan gewone suiker – dat maakt hun slogan ‘More pleasure, less guilt’ zeer accuraat (wat wil je nog meer!?)

En een leuk detail: als je Zùsto bestelt via de website www.zusto.com – kan je mijn kortingscode ZUSTO-TARTESYAYA gebruiken en zijn de verzendingskosten gratis (vanaf 2 pakjes Zùsto – code geldig voor verzending in België en Nederland)

Terug naar de taart dan: deze taart is heerlijk licht en héél romig van smaak. In normale (niet-corona tijden) neem ik mijn gebak meestal mee naar het werk, daar wordt ze dan in een mum van tijd verorberd door mijn lieve collega’s. Maar aangezien dat nu niet gaat, kregen de buren een stukje. Hun commentaren waren respectievelijk van de rechterbuur: ‘SUPERLEKKER’ (met hoofdletters ja) en van de linkerbuur: ‘Heeeeerlijk’. Dus ik zou zo denken dat het een geslaagd receptje is :)?

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min voorbereiding en 25 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:
  • Koolhydraten: +/- 21,5 g koolhydraten voor 1/8ste (bij een taartvorm van 23 cm).

Benodigdheden

  • Taartvorm (max 28cm diameter)
  • Deegrol
  • Weegschaal
  • Bakparels (of droge rijst)
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Mengkom

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 120 g boter (op kamertemperatuur)
  • 80 g Zùsto
  • 1 ei
  • 30 g amandelpoeder
  • 250 g patisseriebloem
  • een snuifje zout
Voor de aardbeienmousse
  • 2 à 3 el aardbeienconfituur (ik gebruikte suikervrije confituur)
  • 500 g verse aardbeien (+ een handje extra voor de decoratie)
  • 60 g Zùsto
  • 1 tl Agar Agar
  • 300 ml volle room

Instructies

Voor het deeg
  1. Klop de boter mals (met het K-stuk van je keukenrobot of met een deegkneder van je handmixer). Voeg er het ei aan toe en vervolgens het amandelpoeder, mix bij elke toevoeging.
  2. In een aparte mengkom meng je de patisseriebloem samen met de Zùsto en de snuf zout. Schep nu lepel voor lepel het bloem/zùsto mengsel bij de rest.
  3. Laat de keukenrobot verder kneden tot je een stevige bal krijgt (of kneed verder met je handen). Tip: Is het deeg te nat? Doe er nog een eetlepel bloem bij. Is het deeg te droog? Doe er dan een eetlepel koud water bij.
  4. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 u rusten in de koelkast.
  5. Vet een ronde bakvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Bestuif het werkblad overvloedig met bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
  7. Verplaats het deeg naar de bakvorm (handig als je het deeg oprolt op je deegrol, dan kan het makkelijker verplaatsen) en snij het overtollige deeg weg (ik hield nog ongeveer 1/4de van het deeg over. Het is makkelijker werker als het deeg wat ruim is). Tip: valt je deeg uit elkaar of krijg je scheuren? Geen paniek, haal je boetseervingers boven en kneed de scheuren weer aan elkaar of doe er een ‘lapje’ deeg over en druk aan.
  8. Leg er bakpapier in en giet er de bakparels in uit.
  9. Bak het deeg blind gedurende 20 à 25 min tot de randjes goudbruin zijn geworden.
  10. Laat de gebakken taartbodem volledig afkoelen voor je hem begint te vullen.
Voor de aarbeienmousse
  1. Zet de room uit de koelkast (zodat deze op kamertemperatuur kan komen).
  2. Was de aardbeien, snij ze in 4 en doe ze in een steelpannetje samen met de Zùsto. Zet op een middelhoog vuur tot de aardbeien uiteen beginnen te vallen. Blijf roeren. Neem nu een staafmixer en mix de aardbeien fijn tot je een lopende aardbeiensaus krijgt zonder stukjes. Haal indien gewenst de aardbeiensaus nog door een zeef om je te ontdoen van de pitjes (optioneel). Voeg 1 tl agar agar toe en breng gedurende 2 min aan de kook. Laat afkoelen tot deze niet meer warm aanvoelt als je er een vinger in dopt.
  3. Klop de room op tot slagroom en schep er de aardbeiensaus door.
  4. Op de bodem van de afgekoelde taart, schep je 2 à 3 el confituur. Smeer open met een mes.
  5. Stort de aardbeienmousse erover en strijk glad. Zet de taart gedurende min 2 u in de koelkast zodat de mousse kan opstijven.
  6. Versier voor het opdienen met nog wat extra verse aardbeien.
  7. Smakelijk!

Blogpost in samenwerking met Zùsto.