Frangipanetaart

Het was al even geleden (nu ja, een maand ofzo 🙂 ) dat ik nog een echte taart maakte. En wil ik mijn blognaam eer aandoen dan mag ik die taartjes zeker niet vergeten! Al lang staat er een frangipanetaart op mijn 'to bake' lijstje. Maar steeds vond ik andere lekkere dingen een hogere prioriteit krijgen. Vorig weekend kregen we 20 man over de vloer (10 kinderen en 10 volwassenen, mooi verdeeld). Ik zorgde voor de taarten en greep terug naar deze klassieker (oa. want ik maakte ook nog een aardbeien cheesecake, maar dat recept volgt nog).

Het recept van deze frangipanetaart is niet moeilijk, de korst/bodem is echt heerlijk knapperig en het beslag perfect van textuur (niet te droog, niet te korrelig). Een mooi eenvoudig taartje goed voor eender welke gelegenheid. Ik zet hem zeker op mijn lijstje van taarten-die-altijd-lukken.

Algemeen

  • Bereidingstijd: Maken van het deeg: 10 min + 2u rusten - Maken van het beslag: 10 min + bakken: 30 min
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Mixer
  • Bakpapier
  • Deegrol
  • Bakparels (of droge rijst)
  • Vershoudfolie
  • Rooster (om af te koelen)
  • Ronde taartvorm van +/-26cm diameter

Ingrediënten

Voor de bodem/korst
  • 220 g bloem
  • 75 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 140 g boter (in stukjes)
  • zout
Voor de taart
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 g boter (op kamertemperatuur)
  • 180 g kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 6 el (of naar smaak) abrikozencompote of abrikozenconfituur
  • 4 druppels amandel extract
  • 200 g amandelpoeder
  • 50 g amandelschilfers

Instructies

Voor de bodem/korst
  1. Doe de bloem, suiker, vanillesuiker en een snuifje zout in een mengkom.
  2. Maak een kuiltje in het midden en doe daar een ei in.
  3. Snij de boter in blokjes en verdeel over de bloem.
  4. Kneed nu met je handen tot je een stevige bal krijgt.
  5. Wikkel de bal in vershoudsfolie en laat deze min 2 u in de koelkast rusten.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C.
  7. Vet een ronde taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
  8. Haal het deeg uit de koelkast en bestrooi het aanrecht en de deegrol overvloedig met bloem.
  9. Rol het deeg uit en leg het in de ingevette bakvorm.
  10. Leg er bakpapier in en beleg met bakparels (of gebruik droge rijstkorrels).
  11. Bak het deeg blind gedurende 10 à 15 min in de voorverwarmde oven. Verwijder de bakparels en het bakpapier en laat afkoelen.
Voor de taartvulling
  1. Klop de boter romig samen met de suiker. Voeg er 1 voor 1 de eieren aan toe en klop verder.
  2. Doe er het amandelpoeder en het amandel extract bij en mix.
  3. Bestrijk de bodem van de taart met abrikozencompote of abrikozenconfituur en stort er de vulling bovenop.
  4. Bak de taart +/- 30 min in de voorverwarmde oven en strooi er de amandelschilfers over. Bak nog 10 min verder.
  5. Laat de taart afkoelen en ontvorm hem.
  6. Smakelijk!

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Frangipanetaart van Libelle Lekker.