Pasen komt eraan, en ik weet niet waar het nog een traditie is? Maar wij gaan met Pasen altijd bij mijn mama brunchen. Voor het brunchen is er dan altijd een paas-eieren zoektocht die er heel erg competitief aan toegaat (ja ook ik doe mee 🙂 ). Het paas-feest moet vooral gezellig zijn. Liefst hoeft de gastheer of gastvrouw dan ook niet heel de tijd in de keuken door te brengen. Inex vroeg me om voor het paasfeest een eenvoudig toegankelijk recept uit te werken met hun volle room. Zo gezegd, zo gedaan: ziehier de bladerdeegsoesjes met chocoladevulling !
Soezendeeg maken is geen sinecure, daarom koos ik voor een makkelijker oplossing. Deze bladerdeegsoesjes maak je heel eenvoudig met een kant en klare bladerdeeg. Met behulp van koekuitsteekvormpjes, steek je er vormpjes uit. Daarna bak je ze in de oven. Door het bakken komen de vormpjes op, zodat je ze nadien kan opensnijden. Dat opensnijden is het makkelijkst als ze nog lauw-warm zijn. Wanneer ze helemaal afkoelen worden ze fragieler en gaan ze afbrokkelen.
Voor de vulling gebruikte ik de volle room van Inex, een beetje mascarpone en hazelnootpasta (gewoon ‘choco’ dus). Wat een combinatie, heerlijk!
Op zoek naar meer inspiratie voor het paas-feest? Check dan zeker ook volgende recepten:
- Bladerdeeg (paas)konijntjes – kaneelkoekjes met een toefje slagroom
- Mini-pavlova’s met lemoncurd
Bladerdeegsoesjes met chocoladevulling
Equipment
- Uitsteekvormpjes (zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn)
- Doreerkwast
- Ovenplaat
- bakpapier
- Zeef (optioneel – voor de afwerking)
- Wegwerp spuitzak
- Gekarteld spuitmondje (optioneel)
Ingrediënten
- 1 rond vel bladerdeeg
- 1 ei
- 200 ml Inex volle room
- 100 g mascarpone
- 100 g hazelnoot chocopasta
- 1 el poedersuiker voor de afwerking
Instructies
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 °C.
- Rol het bladerdeeg af en steek er met uitsteekvormpjes de figuren uit en leg ze op het bakpapier. Neem uitsteekvormpjes die groot genoeg zijn (+/- 8 cm hoogte bijvoorbeeld), het bladerdeeg komt op tijdens het bakken waardoor je figuren kleiner uitvallen dan de uitsteekvorm zelf.
- Klop een ei los in een kommetje. Bestrijk de bladerdeegvormpjes met ei met behulp van een kwast.
- Bak de bladerdeegsoesjes +/- 12 min in de oven tot ze goudbruin kleuren.
- Laat ze afkoelen op een afkoelrooster en snij ze voorzichtig open met een scherp mes (dat gaat het beste als ze nog lauw zijn, dan is de bladerdeeg zachter en brokkelen de vormpjes minder gemakkelijk).
- Maak ondertussen de vulling door de Inex volle room, mascarpone en hazelnoot chocopasta te mixen in een kom.
- Vul de spuitzak (met gekarteld spuitmondje) met de chocoladevulling en spuit de gewenste hoeveelheid op een bladerdeeghelft. Dek af met de 2de helft. Heb je geen spuitzak? Schep dan met behulp van 2 lepeltjes de vulling op de bladerdeeghelften.
- Optioneel: besprenkel de bovenkant van de soesjes met poedersuiker (met behulp van een zeef).
- Tip: deze bladerdeegsoesjes zijn het lekkerste als ze vers zijn! De dag nadien zijn ze ook nog goed, maar dan is het krokante eraf.