Olijfolie in taart? Huh? Ik hoor je fronsen tot hier! Maar ik verzeker je dat die frons meteen verdwijnt bij het proeven van een stukje van deze overheerlijke en ultra-smeuïge Chocolade olijfolietaart.

De combinatie van olijfolie en chocolade is, tot mijn eigen verbazing, echt hemels. Het is alsof de chocolade gewoon beter tot zijn recht komt. Het recept is trouwens gebaseerd op het recept van de chocoladetaart uit mijn eerste bakboek, Ongewoon zoet (dat je via deze link nog kan bestellen). Maar het is dus nét een beetje anders 🙂 .

Deze chocolade olijfolietaart is trouwens glutenvrij en je kan hem ook heel makkelijk lactosevrij maken (door lactosevrije chocolade te gebruiken). Doordat er geen bloem in zit, is de taart echt luchtig, dat klinkt wat raar want een chocoladetaart is meestal net zwaar. Ik zorgde er ook voor dat de cake suikervrijer werd. Hoewel ik koos voor échte (en dus geen suikervrije chocolade), gebruikte ik geen suiker maar verving ik dit door een suikervervanger. In mijn gebak gebruik ik meestal 1 op 1 suikervervangers omdat dat gewoon het makkelijkste werkt qua verhoudingen.

Liever wat meer crunch in je taart? Ga dan voor deze koolhydraatarme chocolade hazelnotencake.

Maar genoeg over deze heerlijke Chocolade olijfolietaart, nu is het aan jou! Bakken maar!

Chocolade olijfolietaart

Chocolade olijfolietaart

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Glutenvrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerecht
Porties 8 personen
calorieën 329 kcal

Equipment

  • 1 springvorm van max 24 cm diameter
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 200 g pure chocolade
  • 120 g olijfolie
  • 5 eieren gesplitst
  • 160 g 1 op 1 suikervervanger
  • snufje zout
  • 1 tl vanille extract

Instructies
 

  • Hak de chocolade in gelijke stukjes en smelt ze au bain-marie met de olijfolie. Haal de kom met chocolade van het vuur en zet aan de kant.
  • Vet een ronde springvorm in met olijfolie en bekleed met bakpapier (knip een ronde ter grootte van de bodem uit en kleef dit op de bodem. Knip ook stroken uit om tegen de binnenkant van de wanden te kleven)
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Splits de eieren. Mix de eigelen met 100 g suikervervanger tot een schuimige passa. Voeg er het zout en het vanille extract aan toe en mix nog kort verder. Voeg er de gesmolten chocolade bij en zet apart.
  • Mix nu in een andere mengkom de eiwitten tot semi-stijve pieken en voeg er geleidelijk de rest van de suikervervanger aan toe (60 g). Blijf opkloppen tot de eiwitten volledig zijn opgeklopt en je de kom ondersteboven kan houden zonder dat de eiwitten eruit glijden.
  • Schep 1/3de van het opgeklopte eiwit luchtig onder het chocolademengsel. Schep er tenslotte de rest onder.
  • Stort het beslag in de springvorm en bak gedurende +/- 45 min in de voorverwarmde oven.
  • De taart zal tijdens het bakken opkomen en eens je hem uit de oven haalt, zal hij wat inzakken. Dat is normaal!
  • Laat de taart 15 min afkoelen alvorens er de zijkanten af te klikken en verder te laten afkoelen op een afkoelrooster.

Notities

Voedingswaarde per 1/8ste (of per 100 g)
Koolhydraten: 11,5 g (15,5 g)
Kcal: 329 (434)
Vetten: 26,3 g (34,7 g)
Verz. vetten: 8,3 g (11 g)
Eiwit: 5,5 g (7,2 g)
Vezels: 5,4 g (7,1 g)