Dit recept is geniaal! (al zeg ik het zelf!) een koolhydraatarme chocolade hazelnotencake die ook nog eens meeeeega lekker is! Hij heeft iets moelleux-achtigs met een volle chocolade smaak. En de combinatie met de noten maakt hem echt helemaal af.

Chocolade hazelnotencake

Buiten dat je voor 100 g van deze cake maar 3 g koolhydraten hoeft te rekenen, is hij ook nog eens glutenvrij en lactosevrij (voor zij die daar nood aan hebben). De noten geven de cake een lekkere bite en het amandelmeel zorgt ervoor dat hij extra smeuïg blijft.

Chocolade Hazelnotencake

Ben je fan van de combinatie van chocolade en hazelnoten? Dan vind je hier op mijn blog ook nog de chocolade hazelnotencake met peer terug. Deze maakte ik toen zonder amandelmeel maar met patisseriebloem. Ook gebruikte ik échte suiker (ja kokosbloesemsuiker is evenzeer suiker als witte suiker). Daardoor is hij zeker koolhydraatrijker, maar wel calorie-armer. De extra calorieën in deze koolhydraatarme chocolade hazelnotencake komen voor een groot stuk door het amandelmeel, hazelnoten en olie. Alleszins, calorieën tellen is zo 2000, dus geniet gewoon van dat stukje lekkers!

Chocolade hazelnotencake

Chocolade hazelnotencake

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Glutenvrij
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerecht
Porties 8 personen
calorieën 439 kcal

Equipment

  • 2 Mengkommen
  • Hakmolentje
  • ronde springvorm van +/- 18 cm (of groter maar dan wordt de cake platter)

Ingrediënten
  

  • 50 g cacaopoeder (ongezoet)
  • 60 g kokend water
  • 2 tl vanille extract
  • 75 + 50 g hazelnoten (zonder vel, bij voorkeur al geroosterd)
  • 100 g amandelmeel
  • 200 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 150 g arachideolie of zonnebloemolie

Instructies
 

  • Breng water aan de kook en giet 60 g over het cacoapoeder. Voeg het vanille extract toe en meng met een lepel. Zet aan de kant.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de springvorm met bakpapier of vet hem en bestuif met bloem (of nog eenvoudiger, gebruik een bakspray).
  • Doe 75 g hazelnoten in een hakmolentje en vermaal tot meel. Doe de hazelnotenmeel samen met het amandelmeel, de suikervervanger, het snufje zout en het bakpoeder in een mengkom. Meng met een lepel.
  • In een andere mengkom mix je de eitjes samen met de arachideolie. Voeg er de cacaopasta aan toe en mix kort verder.
  • Voeg nu de droge ingrediënten bij de natte en mix tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
  • Hak de overige 50 g hazelnoten grof.
  • Stort het beslag in de springvorm en strooi er de grof gehakte hazelnoten over. Bak de cake gedurende +/- 45 min in de voorverwarmde oven.

Notities

Voedingswaarde per 100 g (indien je gebruik maakt van een 1 op 1 suikervervanger)
Koolhydraten: 3,2 g
Kcal: 439
Vetten: 39,1 g
Verz.vetten: 5,9 g
Eiwit: 8,8 g
Vezels: 9,4 g