Enige maanden geleden verkeerde ik helemaal in hogere madeleine-sferen. Ik maakte verschillende varianten van dit lekkere cakeje. Het begon allemaal met de madeleines met chocolade, toen volgende er de madeleines met frambozencoulis, dan werden er madeleines met gezouten karamel gemaakt en tot slot probeerde ik ook nog deze Madeleines met sinaasappelzeste om het rijtje helemaal af te maken. Zo is er voor elk wat wils!
Als je dan toch aan de slag gaat met dit recept, kan je eventueel het basisrecept gewoon verdubbelen en meteen enkele varianten maken. Ze zijn zo ongelofelijk lekker en ze bewaren ook best lang in een afgesloten doos.
Een tip die je niet in de wind mag slaan is de siliconen madeleine bakvorm! Ik kocht er speciaal één om de chocolade rond deze madeleines te krijgen (hij lag wel eerst een jaar te blinken in mijn kast voor ik ermee aan de slag ging). Gebruik je een metalen bakvorm, dan krijg je ze er nooit zo goed en mooi uit.
Eens je deze madeleines geproefd hebt, ga je ze sowieso opnieuw en opnieuw en opnieuw maken. Het is helemaal niet moeilijk maar o zo lekker!
Madeleines met sinaasappelzeste
Equipment
- 2 Mengkommen
- Steelpan
- Siliconen madeleine bakvorm
- Wegwerp spuitzak
- Rasp
Ingrediënten
- 100 g harde margarine of boter
- 100 g patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 80 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 1 appelsien (voor de zeste)
- 100 g pure chocolade
Instructies
Voor de madeleines
- Doe de margarine in een steelpannetje en smelt op een zacht vuurtje. Laat afkoelen in de steelpan.
- Mix ondertussen de eitjes en voor geleidelijk de helft van de 1-op-1 suikervervanger toe (40 g). Als het geheel bleker begint uit te slaan, doe je er het vanille extract bij.
- In een aparte mengkom zeef je de bloem samen met de rest van de suikervervanger, het bakpoeder en het zout. Meng met een lepel. Doe nu de droge ingrediënten bij de natte en mix. Voeg héél langzaam de gesmolten margarine toe aan het beslag terwijl je blijft mixen.
- Rasp de schil van de appelsien en voeg de zeste toe aan het beslag. Mix nog kort.
- Zet het beslag in de koelkast gedurende 1 u.
- Verwarm de oven voor op 180°C en doe het beslag in een spuitzak. Vul de madeleine vormpjes met beslag (tot 3/4de van de vorm gevuld is of 25 g per vormpje) en bak ze gedurende +/- 10 – 12 min in de voorverwarmde oven.
- Laat de Madeleines 5 min afkoelen in de vorm alvorens ze eruit te wippen en verder te laten afkoelen op een afkoelrooster.
Voor het chocoladelaagje
- Hak de chocolade in gelijke stukjes en smelt de chocolade au bain marie of doe de stukjes in een magnetron bestendig kommetje. Kies je voor de laatste optie, smelt dan de chocolade op 600w gedurende 30s. Roer na de 30s om en plaats opnieuw in de magnetron gedurende 30s. Ga zo door tot alle chocolade bijna gesmolten is. Op het einde blijf je roeren tot de laatste beetjes chocolade ook wegsmelten.
- Doe 2 koffielepels chocolade in de madeleine vorm en druk er een madeleine in. Zet gedurende 15 min in de vriezer voor je de madeleines uit de vorm haalt.