Mmmmadeleines , ik zou ze kunnen blijven maken! Ik testte onlangs wel heel veel varianten uit 🙂 . Het begon allemaal met de Madeleines met chocolade, erna werden het de madeleines met frambozencoulis en nu ging ik voor madeleines met gezouten karamel. Ik had al zo lang een siliconen madeleine bakvorm in mijn kast liggen dat deze nu eindelijk eens moest renderen. En dat deed ie ook!

Madeleines bewaar je heel gemakkelijk, en verdacht lang, in een afgesloten doos. Ik bewaar die van mij in een weckpot en laat ze op het aanrecht staan (ja dat is héél verleidelijk, maar ach, ze zijn te lekker om ze te laten verkommeren). Voor de gezouten karamel gebruikte ik een good old recipe dat je hier kan terugvinden. Trouwens, het staat ook uitgeschreven in mijn eerste bakboek, Ongewoon zoet.

madeleines met gezouten karamel

De gezouten karamel kan je heel eenvoudig op voorhand maken. Het blijft zeker een week goed in de koelkast in een afgesloten pot (ik gebruik een confituurpot). De gezouten karamel is heel subtiel aanwezig in deze zachte cakejes. Ik maakte het gat in de madeleines dan ook wat groter zodat je meer gezouten karamel kan toevoegen. Laat de cakejes met de karamel even in de koelkast afkoelen, zodat de karamel weer wat harder wordt alvorens je de cakejes in de chocolade dompelt (zie verder instructies in het recept).

madeleines met gezouten karamel

Madeleines met gezouten karamel

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 14
calorieën 127 kcal

Equipment

  • 2 Mengkommen
  • Steelpannetje
  • Siliconen madeleine bakvorm
  • 2 wegwerp spuitzakkenklein rond spuitmondje 

Ingrediënten
  

Voor de gezouten karamel

  • 50 g 1 op 1 suikervervanger of kristalsuiker
  • 25 ml water
  • 25 g harde margarine of boter
  • 30 g volle room
  • flinke snuf zout

Voor de madeleines

  • 100 g harde margarine of boter
  • 100 g patisseriebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 80 g 1 op 1 suikervervanger of kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 100 g melkchocolade

Instructies
 

Voor de gezouten karamel

  • Je kan de gezouten karamel gemakkelijk al enkele dagen op voorhad maken. Deze bewaar je in een afgesloten potje in de koelkast. Door de koude zal de karamel wat harder worden. Om hem weer wat vloeibaar te krijgen, warm je hem even kort op in de magnetron (20 s op 400 W). Roer er dan door met een lepeltje.
  • zie instructies https://www.tartesyaya.be/taarten/salted-caramel/

Voor de madeleines

  • Doe de margarine in een steelpannetje en smelt op een zacht vuurtje. Laat afkoelen in de steelpan.
  • Mix ondertussen de eitjes en voeg geleidelijk de helft van de 1-op-1 suikervervanger toe (40 g). Als het geheel bleker begint uit te slaan, doe je er het vanille extract bij. 
  • In een aparte mengkom zeef je de bloem en voeg je er de rest van de suikervervanger, het bakpoeder en het zout aan toe. Meng met een lepel. Doe nu de droge ingrediënten bij de natte en mix. 
  • Voeg héél langzaam de gesmolten margarine toe aan het beslag terwijl je blijft mixen. Als alles goed gemengd is, zet je het beslag in de koelkast gedurende 1 u. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C en doe het beslag in een spuitzak waar je de punt vanaf knipt zodat je een opening van +/- 1 cm krijgt. Vul de madeleine vormpjes met beslag (+/- 25 g beslag per vormpje) en bak ze gedurende +/- 10 à 12 min in de voorverwarmde oven.
  • Laat de madeleines 5 min afkoelen in de vorm alvorens ze eruit te wippen en verder te laten afkoelen op een afkoelrooster.

Voor het vullen van de madeleines

  • Met een rond spuitmondje prik je een gaatje in de madeleine (in de geribbelde kant, dat is ook de kant waar straks de chocolade over komt). Haal er eventueel het overtollige kruimels uit met een satéstokje.
  • Doe de gezouten karamel in een spuitzak met klein rond spuitmondje en vul de gaatjes van de madeleines met de karamel. Leg deze even in de koelkast terwijl je de chocolade smelt.

Voor het chocolade laagje

  • Hak de chocolade in gelijke stukjes en smelt de chocolade au bain marie of doe de stukjes in een magnetron bestendig kommetje. Kies je voor de laatste optie, smelt dan de chocolade op 600w gedurende 30s. Roer na de 30s om en plaats opnieuw in de magnetron gedurende 30s. Ga zo door tot alle chocolade bijna gesmolten is. Op het einde blijf je roeren tot de laatste beetjes chocolade ook wegsmelten.
  • Schep 2 koffielepels chocolade in de siliconen madeleine vorm en druk er een madeleine in (met de geribde kant naar beneden – de kant met het gaatje). Zet gedurende 15 min in de vriezer voor je de madeleines uit de vorm haalt. 

Notities

Voedingswaarde per madeleine (of per 100 g)
Koolhydraten: 8,5 g (31,8 g)
Kcal: 127 (473)
Vetten: 8,7 g (32,4 g)
Verz vetten: 3,9 g (14,6 g)
Eiwit: 2,0 g (7,5 g)
Vezels: 1,4 g (5,2 g)
Trefwoord gezouten karamel, karamel, madeleine, salted caramel