Ik heb nog niet zo heel lang geleden een wafelijzer gekocht. Reden? Omdat ik dat kastvulling vind, en ik niet van kastvulling hou 🙂 . Écht, dat is de reden. Iets in huis halen dat je maar enkele keren per jaar gebruikt vind ik nutteloos. Maar toegegeven, ik ben blij met de aankoop en ga hem zeker laten renderen 😉 .

Enige tijd geleden maakte ik al de Brusselse wafels. Toen ontdekte ik, eens het deeg gemaakt, dat mijn wafelvormen er geen voor Brusselse wafels waren, maar wel voor huishoudwafels. Ja ja huishoudwafels, ik vond het toen al belachelijk lachwekkend en dat blijft het nog steeds 🙂 . Maar dus ik beschouw mijn vanillewafeltjes als huishoudwafels, toch? Gelukkig heb ik dan de juiste wafelvorm in huis!

Deze vanillewafeltjes zijn zo makkelijk te maken. Je kan dit onmogelijk laten mislukken. Het is een recept van Jeroen Meus, nu ja, niet éxact… Het zou Tartes Yaya niet zijn, als het niet iets of wat werd bijgewerkt (ik kan het echt niet laten). Maar ik kan je wel al verklappen dat je deze niet zal kunnen weerstaan!

Vanillewafeltjes

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 1 u rusten + 30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Mixer
  • Wafelijzer

Ingrediënten (40 stuks)

Voor de vulling
  • Snuifje zout
  • 6 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • ½ tl bakpoeder
  • 300 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 500 g patisseriebloem
  • 400 g boter

Instructies

  1. Smelt de boter op een laag vuurtje of in de microgolfoven.
  2. Doe de bloem samen met de suiker (witte suiker en vanillesuiker) in een mengkom.
  3. Voeg er het bakpoeder aan toe en meng de ingrediënten door elkaar (eventueel met een keukenrobot met het K-vormige mengstuk)
  4. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix tussen elke toevoeging.
  5. Als de eieren goed zijn opgenomen, doe er dan de gesmolten boter bij.
  6. Voeg er het snuifje zout en het vanille extract aan toe.
  7. Mix alles zeker nog 1 minuut tot je een egaal beslag hebt.
  8. Zet het beslag min. 1 uur te koelen in de koelkast.
Bakinstructies
  1. Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
  2. Haal het beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een balletje uit (reken ong. 40 g beslag per wafel).
  3. Leg twee balletjes beslag naast mekaar in het wafelijzer en bak ze tot twee goudbruine wafeltjes. Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen.
  4. Leg de gebakken wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen.

Bron: Wafeltjes recept van Jeroen Meus