Deze moest ik toch ooit eens maken! Een Baskische kaastaart! En ik maakte niet zomaar een Baskische kaastaart, ik koos ervoor om hem een licht crème brûlée laagje te geven… Do I need to say more…?

Ooit, in een ver verleden (toen de dieren nog spraken), trok ik in mijn 1ste master jaar handelswetenschappen naar Spanje, Pamplona. Waar ik een jaar ging studeren. Pamplona maakt deel uit van Navarra, en is dus geen baskenland (in tegenstelling tot wat sommigen denken). Met de bus trok ik er meermaals op uit richting San Sebastian (wat een heerlijke stad!). In San Sebastian eet je de lekkerste tapas en ongetwijfeld ook de beste Baskische kaastaart. Maar hoe het ook zij, ik at er nooit deze lokale specialiteit. Laat staan dat ik er al van gehoord zou hebben! Onbegrijpelijk eigenlijk, waar zat ik in die tijd met mijn gedachten 🙂 .

Een baskische kaastaart wordt gekenmerkt door een ietswat verbrande look aan de buitenkant en een heerlijk zoete binnenkant. Méér dan geslaagd als je het mij vraagt! Ik zocht dat ‘verbrande effect’ nog wat verder op en gaf deze taart een krokant laagje gekarameliseerde suiker (vervanger). Over-heerlijk!

De taart is ook héél eenvoudig te maken. Je moet geen aparte bodem te maken, gewoon het beslag integraal in de vorm gieten en afbakken. Echt, fluitje van een cent! Dus ik zou alleszins niet te lang wachten om deze eens uit te proberen!

Op zoek naar meer kaastaart recepten? Kijk dan hier .

Baskische kaastaart

Baskische Crème Brûlée kaastaart

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Nagerecht
Keuken spaans
Porties 8 personen
calorieën 242 kcal

Equipment

  • 1 Ronde springvorm van +/- 18 cm diameter
  • bakpapier
  • 2 Mengkommen
  • gasbrandertje optioneel, enkel als je wil afbranden

Ingrediënten
  

  • 500 g magere roomkaas (type Philadelphia light)
  • 130 g 1:1 suikervervanger + extra om af te branden (optioneel)
  • snufje zout
  • 1 el citroensap (van een halve citroen)
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 250 ml volle room
  • 20 g patisseriebloem

Instructies
 

  • Bekleed een springvorm met bakpapier en warm de oven voor op 180°C. 
  • Klop de roomkaas los met een mixer en voeg er het zout aan toe terwijl je losklopt. Voeg er beetje bij beetje de suikervervanger bij. Doe er ook het citroensap en vanille extract bij en mix verder. 
  • Voeg 1 voor 1 de eitjes de eitjes toe terwijl je blijft mixen. 
  • Giet er de volle room in en mix verder. 
  • Zeef als laatste de patisseriebloem over het beslag en mix nog heel kort. 
  • Stort het beslag in de springvorm en bak gedurende 55-60 min in de voorverwarmde oven. 
  • Laat de kaastaart volledig afkoelen en bewaar in de koelkast.
  • Vlak voor het serveren kan je kaastaart afbranden als je dit wenst. Strooi er dan rijkelijk met een koffielepel de suikervervanger over en brandt af met een gasbrandertje.

Notities

Voor 1/8ste (of voor 100 g)
Koolhydraten: 6,0 g (5,5 g)
Kcal: 242 (215)
Vet: 18,9 g (16,8 g)
Verz.vet: 11,9 g (10,6 g)
Eiwit: 7,9 g (7,0 g)
Vezels: 3,2 g (2,9 g)
Trefwoord baskische, baskische cheesecake, Cheesecake, Crème Brûlée, kaastaart